Όλα τα μυστικά της γιαγιάς για το τέλειο κατακόκκινο βάψιμο των Πασχαλινών αυγών. Τι πρέπει να κάνετε για να μην σπάσουν, να είναι γυαλιστερά και κατακόκκινα, να μην περάσει το χρώμα στο αυγό αλλά και εναλλακτικές τεχνικές και μέθοδοι βαψίματος.
Τα κόκκινα Πασχαλινά αυγά είναι τα παραδοσιακά αυγά για το Πάσχα, στην Ελλάδα και όχι μόνο. Παρόλα αυτά για να βγουν κόκκινα και γυαλιστερά θέλουν την μαεστρία τους γι’ αυτό και στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλα τα μυστικά για το βάψιμο.
Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου τα παραδοσιακά Πασχαλινά αυγά είναι τα κόκκινα. Μπορεί να υπάρχουν πολλά σχέδια και τεχνικές για να βάψεις πλέον τα Πασχαλινά σου αυγά σε πολλά χρώματα όμως οι περισσότεροι τηρούν ακόμη τις παραδόσεις και τα κόκκινα Πασχαλινά αυγά έχουν την τιμητική τους.
Άσπρα ή καφέ: Ποια είναι τα ιδανικά αυγά για να βάψετε το Πάσχα
Το έθιμο θέλει την Μεγάλη Πέμπτη να βάφουμε τα Πασχαλινά μας αυγά. Έχουμε λίγες μέρες ακόμη μέχρι τότε, γι’ αυτό και στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλα τα μυστικά για να βάψουμε τα κόκκινα Πασχαλινά αυγά και να βγουν έντονα κόκκινα και γυαλιστερά σαν τις διαφημίσεις. Διαβάστε παρακάτω:
Πως να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά χωρίς να σπάσουν
Πολλές φορές καθώς πάμε να βάψουμε τα αυγά σπάνε. Αν λοιπόν θέλετε να βάψετε τα Πασχαλινά σας αυγά χωρίς να σπάσουν, παίρνουμε ένα βέτεξ, το βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας, γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, βάζουμε τα αυγά μας και τα αφήνουμε να βράσουν όσο χρειάζεται.
Για να μην ανεβαίνει το βέτεξ στην επιφάνεια και τα αυγά πηγαίνουν όπου να ‘ναι καθώς βράζουν, θα πρέπει να τα βράσετε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία.
Πασχαλινά αυγά: Η καλύτερη μέθοδος ντεκουπάζ για το 2024
Μην τα στριμώχνεις – άσε τα να αναπνεύσουν
Για να αποφύγεις το στρίμωγμα μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα τοποθέτησε μια μικρή στρώση κάθε φορά ενώ μπορείς να βάλεις στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
Κλείσε τη φωτιά αν δε θέλεις να θρηνείς… σπασμένα αυγά
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το βρασμό. Αν δεν χαμηλώσεις τη φωτιά θα έχεις αρκετές απώλειες γι’ αυτό φρόντισε να τουλάχιστον να μειώσεις τη θερμοκρασία.
Το καλύτερο κόλπο όμως είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς τη φωτιά και ν’ αφήσεις την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά (δουλεύει και σε κουζίνες με αέριο). Έτσι θ’ αποκτήσεις σφιχτά τέλεια βρασμένα αυγά, αλλά χωρίς να σου πρασινίσει ο κρόκος.
Πάσχα: Βάψτε τα Πασχαλινά αυγά με φύλλα και καλσόν
Ξίδι κι αλάτι κάνουν κι αυτά δουλίτσα!
Αν ρίξεις ξίδι κι αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.
Ακολούθησε τις οδηγίες βήμα-βήμα
Αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη βαφή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσεις το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσεις βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.
Στόλισέ τα και καλό τσούγκρισμα!
Μόλις τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν γυάλισέ τα με ελαιόλαδο και προετοίμασε τις στάμπες σου, εκτός κι αν είχε επιλέξει εκ των προτέρων την τεχνική της στάμπας με τα φύλλα και το καλσόν.
Αν έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να τα ζωγραφίσεις με ειδικό πινελάκι.
Τοποθέτησε τα μέσα σε καλαθάκι το οποίο και θα στολίσεις με κόκκινες κορδέλες και άλλα στολίδια ώστε να γίνει ακόμη πιο πασχαλινό!!
Ράγισαν τα Πασχαλινά αυγά στο βράσιμο; Το κόλπο για να τα βάψετε χωρίς να περάσει το χρώμα στα αυγά
Βάψε τα αυγά με μπαχαρικά και λαχανικά
Παντζάρι κόκκινο προς το φούξια
Κρεμμυδόφυλλα – κόκκινο προς κεραμιδί
Σπανάκι – πράσινο
Κόκκινο λάχανο -πετρόλ
Καφές – καφέ
Κουρκουμάς – κίτρινο
Η μέθοδος
Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορείτε να ακολουθήστε -και οι δύο έχουν οπαδούς. Ο πρώτος είναι να βράσετε τα αυγά μαζί με τα λαχανικά ή τα μπαχαρικά σας. Όμως αυτό αποκλείεται αν έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες μας. Ο δεύτερος είναι να παρασκευάσετε πρώτα τους «μαγικούς ζωμούς» σας στους οποίους θα εμβαπτίσετε τα αυγά.
Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο ασφαλής διότι μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τη συμπύκνωση του χρώματος -χρησιμοποιείστε τα τσόφλια από ένα ακατάλληλο αυγό για να δείτε πότε το χρώμα έχει την επιθυμητή ένταση- και τα αυγά θα είναι ομοιόμορφα βρασμένα ανεξάρτητα από το χρώμα τους.
Αφού παρασκευάσετε το χρώμα της αρεσκείας σας, σε ένα πλαστικό ποτηράκι μίας χρήσης βάλτε ένα αυγό, 2 κουταλιές ξύδι λευκό και γεμίστε με το ζωμό. Αφήστε μέχρι το αυγό να πάρει το επιθυμητό χρώμα, αφαιρέστε και επαναλάβετε τη διαδικασία.
Στο τέλος, με μαλακό πανάκι, αλείψτε τα αυγά με λίγο λάδι. Εκτός από τη γυαλάδα που χαρίζει, το λάδι προστατεύει το αυγό το οποίο μπαγιατεύει πιο αργά.
Πάσχα: Βάψτε πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας λάδι
Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής
Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, τα οποία θα προμηθευτείτε από τα σχετικά καταστήματα -υπάρχουν και ηλεκτρονικά- βρίσκονται στο ενδιάμεσο ανάμεσα στις συνηθισμένες βαφές και στις πιο do it yourself καταστάσεις.
Επειδή παράγονται για να φαγωθούν -οι συνήθεις βαφές αυγών γράφουν σε εμφανές σημείο ότι απαγορεύεται η κατανάλωσή τους-, τα χρώματα ζαχαροπλαστικής είναι φιλικά, όχι μόνο προς τον ουρανίσκο, αλλά προς τον οργανισμό μας γενικότερα. Και επειδή έχουν υποστεί την αναγκαία επεξεργασία, είναι σταθερά και σε μεγάλη ποικιλία και ένταση.
Η μέθοδος που θα ακολουθήσετε αν χρησιμοποιήσετε χρώματα ζαχαροπλαστικής είναι απλή. Σε ένα πλαστικό ποτηράκι μίας χρήσεως θα διαλύσετε σε νερό 6-7 σταγόνες από το χρώμα σε νερό, θα προσθέσετε 2 κουταλιές λευκό ξύδι, θα ανακατέψετε και θα βυθίστε το αυγό.
Μετά από τα πρώτα 5 λεπτά, με ένα κουτάλι ανασηκώστε το αυγό για να δείτε πόσο έχει «πιάσει». Όταν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, αφαιρείτε και επαναλαμβάνετε.
Μαρμαρένια Πασχαλινά αυγά με μανό
Βάψιμο αυγών με βαφές εμπορίου
Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε τη βαφή σε νερό στη θερμοκρασία που αναγράφεται στη συσκευασία, προσθέτουμε το ανάλογο ξύδι, και τοποθετούμε τα αυγά. Όταν πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, αφαιρούμε από τη διάλυμα και γυαλίζουμε με πανάκι εμποτισμένο με λάδι.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες