Ξαφνική επιδείνωση στην υγεία της 8χρονης που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα

Εφυγε από την ζωή ο Χρήστος Σαμουηλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του στο Χαλάνδρι Αττικής ο συγγραφέας και λαογράφος Χρήστος Σαμουηλίδης, σε ηλικία 95 ετών

Ο Χρήστος Σαμουηλίδης άφησε πίσω του σπουδαίο συγγραφικό έργο (πεζά, ποιήματα, θεατρικά μονόπρακτα) αλλά και πολύτιμες καταγραφές. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή στις 15:30 στο νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Ποιος ήταν ο Χρήστος Σαμουηλίδης

Οι γονείς του Χρήστου Σαμουηλίδη έφτασαν στην Ελλάδα πρόσφυγες από το Βεζίνκιοϊ του Καρς· ο πατέρας καταγόταν από το Μοναστήρι της Χαλδίας. Αφού πέρασαν από τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, προτού καταλήξουν στο Κιλκίς, εκεί όπου γεννήθηκε το 1927 ο γιος τους.

Δείτε επίσης : Σεπόλια: Γνωστή χορεύτρια η κυρία που ψάρεψε τη 12χρονη για τον άντρα της

Ο Χρήστος Σαμουηλίδης σπούδασε στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1953 έως το 1954 εργάστηκε ως καθηγητής στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στο γυμνάσιο.

Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Το 1955 προσελήφθη από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο οποίο παρέμεινε έως το 1970. Στο διάστημα αυτό συνέλεξε μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς για το Αρχείο Μερλιέ. Το υλικό αυτό φτάνει τις 14.000 σελίδες με λαογραφικές και ιστορικές πληροφορίες.

Tο διάστημα 1970-1978 εργάστηκε ως φιλόλογος στη Σχολή Mωραΐτη. Tο 1980 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αντικείμενο τη λαογραφία.

Δείτε επίσης : Δειτε τον 63χρονο που ασέλγησε σε παιδιά 7 και 8 ετών

Εφυγε απο την ζωή ο Χρήστος Σαμουηλίδης

Έργο-σταθμός θεωρείται το Μαύρη Θάλασσα, χρονικό από την τραγωδία του Πόντου, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί. Είναι το πρώτο βιβλίο που αφηγείται σε επική έκταση, με πυρετώδη ρυθμό και με πολύπλευρη δομή τη γενοκτονία που συντελέστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Με το βραβείο της Ένωσης Σμυρναίων τιμήθηκε το μυθιστόρημα Καραμανίτες, με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το Ακριτική γενιά, με το Β’ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το Πέρα από την Ανατολή.

Το ταξιδιωτικό έργο Οδοιπορικό στον Πόντο απέσπασε το Βραβείο Φιλίας και Ειρήνης «Αμπντί Ιπεκτσί», ενώ βραβευμένο είναι και το Χρονικό του Καρς (Κρατικό Βραβείο).

Δείτε επίσης : 7 στερεότυπα για τους millennials ή αλλιώς γενιά Y

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.

Το 2017 η Παμποντιακή Ομοσπονδία είχε αφιερώσει στον Χρήστο Σαμουηλίδη το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που φιλοξενήθηκε στο Κιλκίς σύμφωνα με το thes.gr .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Close