εξοικονόμηση ενέργειας-νέα μέτρα-

Εξοικονόμηση ενέργειας: Σε νέα μέτρα προχωρούν οι αρμόδιες αρχές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Αναλυτικά οι ώρες που δεν θα έχουμε ρεύμα και τα ειδικά μέτρα. 

Σύμφωνα με το ipaidia.gr, το βάρος πέφτει πλέον στον υποχρεωτικό στόχο της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% που συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βγει με ασφάλεια ο χειμώνας και μπαίνει σε τροχιά από 1η Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, οι 27 έχουν αποφασίσει να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο στις ώρες αιχμής. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πετύχει τον στόχο μέσω της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Δείτε ακόμα  θρήνος : Πέθανε ο μαιευτήρας που είχε υποστεί έμφραγμα εν ώρα τοκετού

Ωστόσο θέλει να βάλει και τα νοικοκυριά στο «παιχνίδι», σε εθελοντικό επίπεδο, καθώς μπορεί η βιομηχανία να είναι ο μεγάλος καταναλωτής, τα νοικοκυριά όμως είναι το πλήθος που μαζί με τις μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της συνολικής εγχώριας ζήτησης.

Ρεύμα – Καμπάνια για εθελοντικό «ψαλίδι» από τα νοικοκυριά

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογεί το προσεχές διάστημα καμπάνια για εθελοντική εξοικονόμηση από τους οικιακούς καταναλωτές τις ώρες αιχμής, που για την Ελλάδα θα οριστούν 18:00 με 22:00. Η καμπάνια θα ξεκινήσει να τρέχει τον Νοέμβριο ενώ στόχος είναι να μπουν και τα νοικοκυριά στη φιλοσοφία της εξοικονόμησης ενέργειας.

Κατεβάζουν ήδη διακόπτες Και μπορεί η Ελλάδα να μην έχει επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οικιακοί καταναλωτές όμως όπως και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να αυτορυθμίζουν τις καταναλώσεις τους για να μειώσουν το κόστος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ οι πελάτες χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), μείωσαν κατά 18,6% την κατανάλωση τον Αύγουστο και κατά 11,48% τον Ιούλιο. Προτεινόμενα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Δείτε ακόμα Ημαθία – θρήνος : Ο πατέρας κήδευσε μόνος του την 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο – Κρίσιμη η κατάσταση για την μητέρα και την 12χρονη αδελφή της

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, το υπουργείο Ενέργειας ανήρτησε την ίδια ημέρα που έγιναν οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις, μια λίστα με προτεινόμενα μέτρα προς τους οικιακούς καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας. Μεταξύ αυτών είναι: Ο περιορισμός της διάρκειας που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου.

Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία. Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).

Δείτε ακόμα Νίκος Καπραβέλος : Έρχεται το 7ο κύμα με ειδικά χαρακτηριστικά

Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας. Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.

Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις). Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Close