Τεράστιο αγώνα δίνει η Ιταλία για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού χωρίς όμως κάποια θετικά αποτελέσματα. Ο αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό αυξάνεται συνεχώς, ενώ δεν υπάρχει κάποια μείωση στα κρούσματα.
Το μεγαλύτερο “νεκροταφείο” του κόσμου από τον κορονοϊό έχει χαρακτηρισθεί μέχρι στιγμής η γειτονική χώρα, ενώ ακόμη υπάρχουν πολλοί πολίτες που αγνοούν τα μέτρα προστασίας και κυκλοφορούν στους δρόμους.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, όσο και η πραγματικότητα σε μια στιγμή της ιστορίας της γειτονικής χώρας που ο ιστορικός του μέλλοντος θα περιγράφει με τα πιο μελανά “χρώματα”. Μια στιγμή που για κάποιο ανεξήγητο λόγο πολλοί Έλληνες επιμένουν να αγνοούν και κάνουν… του κεφαλιού τους.
Ας μείνουμε όμως στην Ιταλία: 4.032 νεκροί. Τέσσερις χιλιάδες τριάντα δύο άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τον φονικό ιό σε ένα σοκαριστικό κρεσέντο θανάτου και μόνο την Παρασκευή, 20.03.2020, ανακοινώθηκαν 627 νεκροί σε ένα 24ωρο.
Τι έχει συμβεί ακριβώς; Τι πήγε τόσο στραβά; Και κυρίως τι πηγαίνει ακόμα στραβά; Σίγουρα οι κεντρικές δομές δεν ενήργησαν όπως έπρεπε. Σίγουρα η ατομική ευθύνη πήγε -και πάει ακόμα δυστυχώς- περίπατο. Όλα, πλέον, μοιάζουν να έχουν εξήγηση.
Οι αριθμοί έχουν την δική τους αξία στην Ιταλία
Ξεκινώντας, θα παραθέσουμε κάποια στατιστικά στοιχεία που “μιλούν” από μόνα τους. Και είναι πραγματικά σοκαριστικά.
Ο κορονοϊός ξεκίνησε από την Κίνα, η οποία δεν προλάβαινε να μετρά νεκρούς. Βρήκε όμως τη λύση κι έβαλε ένα φρένο. Είναι λίγοι οι 3.248 θάνατοι; Φυσικά και όχι. Λίγοι είναι οι… μηδέν θάνατοι.
Ποιες είναι όμως οι διαφορές που έχουν κάνει την γειτονική χώρα να αποτελεί το μεγαλύτερο “νεκροταφείο” του κόσμου λόγω του κορονοϊού;
Πρώτον, ότι η Κίνα έχει αυτές τις απώλειες στα 80.967 συνολικά κρούσματα! Η Ιταλία, από την άλλη μεριά, μετρά ήδη 4.032 νεκρούς με λίγο παραπάνω από τα μισά κρούσματα και συγκεκριμένα με 47.021. Αδιανόητο.
Δεύτερον, από τους 80.967 που νόσησαν στην Κίνα, έχουν ήδη αναρρώσει οι 71.150, ένα πραγματικά τεράστιο ποσοστό και προφανώς ελπιδοφόρο. Αντιθέτως στην Ιταλία, από τους 47.021 που νόσησαν έχουν αναρρώσει μόλις 5.129! Δηλαδή στην Κίνα έγιναν καλά οι επτά στους οκτώ, ενώ στην Ιταλία ανάρρωσε μόλις ένας στους εννέα!
Τρίτον, στο σύνολο των 80.967 κρουσμάτων στην Κίνα, ενεργές περιπτώσεις είναι αυτή την στιγμή μόλις οι 6.569. Στην Ιταλία, εν αντιθέσει, υπάρχουν 37.860 άνθρωποι που ακόμη δίνουν μάχη από το σύνολο των 47.021 που “χτύπησε” ο κορονοϊός!
Τι δείχνουν αυτά τα τρία στοιχεία;
Ότι για λόγους που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η αντιμετώπιση του “εφιάλτη” στην γειτονική χώρα είναι κατώτερη των περιστάσεων.
Έγιναν λάθος εκτιμήσεις;
Δεν μπορεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να αντεπεξέλθει;
Έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο η ατομική υπευθυνότητα (σ.σ. ή ανευθυνότητα) σε κάποιες περιπτώσεις;
Όποια κι αν είναι η απάντηση, το δεδομένο είναι πως οι αριθμοί στην Ιταλία είναι δραματικοί και δείχνουν πως χρειάζεται αλλαγή πλεύσης… χθες.
Ο αριθμός που “παγώνει το αίμα” για την Ιταλία
Πέρα από αυτά τα στοιχεία της στατιστικής, ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη που είναι το πλέον ανησυχητικό. Κι αυτό είναι πως αυτή την στιγμή στην Ιταλία, την χώρα που μετρά -ξαναλέμε- 4,032 νεκρούς, υπάρχουν 2.655 νοσούντες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση!
Με την γειτονική χώρα να δείχνει πως -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν έχει βρει τον τρόπο να βάλει ένα φρένο στον φονικό ιό -τουναντίον, κάθε μέρα τα πράγματα γίνονται σαφώς χειρότερα- ο αριθμός αυτός είναι πραγματικά ανησυχητικός.
Αν το σύστημα υγείας στην Ιταλία δεν αντεπεξέρχεται όπως απαιτούν οι περιστάσεις, πού μπορεί να φτάσει ο αριθμός των νεκρών με 2.655 ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση;
Αν συνυπολογίσουμε, μάλιστα, πως ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων στην γειτονική χώρα είναι περίπου τα 80 έτη, πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι έχασαν την “μάχη” έπασχαν κι από υποκείμενα νοσήματα και πως τα τωρινά κρούσματα είναι επίσης στην πλειονότητά τους άνθρωποι μεγάλης σχετικά ηλικίας, τότε ακόμη κι ο πιο αισιόδοξος δεν μπορεί παρά να συμπεράνει πως η κατάσταση στην Ιταλία πιθανότατα θα εκτραχυνθεί.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο οποιοδήποτε άλλο σενάριο και όλοι πια εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ιατρική κι επιστημονική κοινότητα της ιστορικής ευρωπαϊκής χώρας.
Κεφάλαιο ατομική ευθύνη στην Ιταλία – Εξοργιστικές συμπεριφορές!
Κι αν όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα του ιταλικού συστήματος υγείας, υπάρχει κι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Κι αυτός σχετίζεται με την ατομική και κατ’ επέκταση συλλογική υπευθυνότητα. Ποια είναι λοιπόν η τελευταία εξέλιξη στην Ιταλία; Ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επείγουσα λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, γιατί δυσκολεύεται να… τιθασεύσει τους απείθαρχους πολίτες!
«Στις προσεχείς 24 έως 48 ώρες είναι πιθανή η επιβολή νέων περιορισμών», ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Φραντσέσκο Μπότσια, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο ενδεχόμενο απαγόρευσης των υπαίθριων δραστηριοτήτων.
«Τώρα τρέχουμε «κατοστάρι» για να επιλύσουμε τα επείγοντα ζητήματα, όπως των μονάδων της εντατικής. Αύριο θα πρέπει να τρέξουμε μαραθώνιο για όλες τις επιπτώσεις της πανδημίας», είπε.
«Το να τρέχεις στον δρόμο είναι ένας τρόπος παραβίασης των υποχρεώσεών σου ως πολίτη…Οχι στο τζόγκινγκ, ακόμη και το μοναχικό: είναι ένας τρόπος για να εκθέσεις τον εαυτό σου, καθώς και την κοινωνία στην μόλυνση», δήλωσε από την πλευρά του ο Μαουρίτσιο Καζάσκο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και της Ιταλικής Ομοσπονδίας Αθλητιάτρων στην Corriere della Sera.
Ιταλία: “Αν δε μπορείτε χωρίς τζόγκινγκ, ελάτε να σας πάω μια βόλτα στο νοσοκομείο”!
Οι υπαίθριες αυτές δραστηριότητες προς το παρόν επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούνται κατά μόνας και σε μικρή απόσταση από το σπίτι.
«Δεν συμφωνώ τελείως με τους υποστηρικτές μίας γραμμής ακραίας αυστηρότητας. Δεν μπορεί να υπάρχουν γκρίζες ζώνες στις συμπεριφορές μας. Και αναρωτιέμαι επίσης αν οι Ιταλοί έγιναν σπορτίφ από την μία μέρα στην άλλη!».
Ο Στέφανο Μπονατσίνι, ο κυβερνήτης της Εμίλια Ρομάνια, της δεύτερης μετά την Λομβαρδία πλέον πληγείσας περιοχής της Ιταλίας, απαγόρευσε το μεγαλύτερο μέρος των υπαίθριων δραστηριοτήτων χθες.
«Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι δεν μπορεί να κάνει χωρίς τζόγκινγκ, να τον πάω μια βόλτα στο νοσοκομείο», έγραψε στο Facebook.
Και κάπως έτσι, η Ιταλία των 4.032 νεκρών δείχνει πως προσπαθεί ακόμη να πείσει τους πολίτες της χώρας για το αυτονόητο: Για το “μένουμε σπίτι” δηλαδή, το οποίο είτε στα ιταλικά, είτε στα… ελληνικά, μοιάζει δύσκολο για κάποιους ώστε να το αντιληφθούν.
Πηγή newsit.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες