Ακατάλληλα και επικίνδυνα μπιμπερό  στα Jumbo.Πρόστιμο επέβαλε η Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου

Πρόστιμο για τη διάθεση επικίνδυνων για τα βρέφη μπιμπερό επέβαλε η Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου στην εταιρεία “Jumbo” καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης “τα εξεταζόμενα προϊόντα κρίθηκαν μη κανονικά – μη ασφαλή, και ακατάλληλα για χρήση”.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι από την εταιρεία είχαν ανακληθεί και στο παρελθόν ( 2011) από τον ΕΦΕΤ μπιμπερό που χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνα διότι για την κατασκευή τους είχε χρησιμοποιηθεί Δισφαινόλη.

Δείτε την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη

Ακατάλληλα και επικίνδυνα μπιμπερό  στα Jumbo.Πρόστιμο επέβαλε η Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου
Γιατί είναι επικίνδυνη η δισφαινόλη για την υγεία;
Η χημική ουσία δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και άλλων προϊόντων θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.
Η δισφαινόλη Α, η παρουσία της οποία έχει απαγορευθεί στα μπιμπερό από το 2011, είναι γνωστή με τα αρχικά ΒΡΑ και χρησιμοποιείται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Μεταξύ άλλων την βρίσκουμε σε CD, DVD, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως ξυπνητήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια, εξοπλισμός αυτοκινήτων, όπως φώτα και προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, πιάτα, ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες.
Ενα μεγάλος μέρος κατασκευαστών τη χρησιμοποιεί ως προστατευτικό περίβλημα, για να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα και τα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης επαφής του περιεχομένου τους με το μέταλλο.
Σύμφωνα με την EFSA μετά από εργαστηριακές έρευνες που έκαναν οι εμπειρογνώμονές της διαπίστωσε ότι η δισφαινόλη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς, στο συκώτι, στο σύστημα αναπαραγωγής, στο μεταβολισμό και στην καρδιά, καθώς και στην εμφάνιση καρκίνων.
Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχουν εισηγηθεί να μειωθεί δραστικά η καθημερινή ημερήσια δόση που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός από τα 50 mg ανά κιλό σωματικού βάρος σε 5 mg.
Πάντως, η EFSA διευκρινίζει ότι η πρότασή της έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα γιατί σήμερα η ημερήσια έκθεση του οργανισμού στη δισφαινόλη είναι μικρότερη ακόμη και σε σχέση με τα σημερινά υψηλά ανώτατα αποδεκτά όρια.

Close