Ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποιεί για έντονο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες σε όλη την χώρα. Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα;
Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τόνισε πως από σήμερα, Δευτέρα 26/01 και έως την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να έχουμε σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ισχυρές καταιγίδες και νοτιάδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές, ενώ τα χιόνια θα παραμείνουν στα βουνά.
Αυτή την ώρα τα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στα βορειότερα τμήματα του Ιονίου Πελάγους και επεκτείνονται νοτιότερα, με έντονες καταιγίδες να σημειώνονται.
Αυτές οι καταιγίδες προοδευτικά θα μετατοπιστούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα τα έντονα φαινόμενα να «σαρώσουν» τα περισσότερα τμήματα της χώρας.
Οι πιο σφοδρές καταιγίδες αναμένονται σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις, καθώς και γύρω από ορεινούς και ημιορεινούς όγκους, ενώ θα πέσουν και χιόνια στα βουνά και γενικά στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι ανάλογης έντασης και νότιας συνιστώσας, με θυελλώδεις ανέμους να πνέουν ήδη στο Ιόνιο οι οποίοι αργότερα θα επεκταθούν και προς την πλευρά του Αιγαίου.
Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Συγκεκριμένα και προς το μεσημέρι, οι θερμοκρασίες που θα καταγραφούν θα κυμαίνονται από 14 με 17 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ 12 με 15 βαθμούς προς τα βορειότερα.
Ο καιρός Τρίτη και Τετάρτη
Την Τρίτη (27/1) η κακοκαιρία θα περιοριστεί κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται κυρίως στο κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο, αλλά και περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, της Αττικοβοιωτίας, αλλά και της Νότιας Εύβοιας.
Την Τετάρτη (28/1) παρότι η μέρα θα ξεκινήσει με πιο ήπιες καιρικές συνθήκες, οδεύοντας προς το μεσημέρι ένα βαρομετρικό χαμηλό θα εκδηλώσει νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα ως και το τελείωμα της Πέμπτης (29/1).
Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι παρόμοια με το σημερινό κύμα κακοκαιρίας, δηλαδή δυνατοί νοτιάδες οι οποίοι θα πνέουν θυελλώδεις στις ανοιχτές θαλάσσιες εκτάσεις, έντονες καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και σε βουνά, με τη θερμοκρασία να μη σημειώνει σημαντικές μεταβολές και τα χιόνια να παραμένουν στα βουνά.