Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα: Τι θα γίνει με τους γονείς που δουλεύουν;

Με την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερα σχολεία κλείνουν ανά περιοχές και αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Τι θα γίνει όμως με τους γονείς που δουλεύουν σε περίπτωση που κλείσουν όλα τα σχολεία στην Ελλάδα; Ποια θα είναι τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τους εργαζόμενους γονείς;

Πρόκειται για ένα μεγάλο άγχος των γονιών που δουλεύουν, ειδικά αν δεν έχουν τη βοήθεια συγγενών. Δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά μόνα στο σπίτι, ενώ παράλληλα έχουν ανάγκη τα χρήματα εργασίας τους, ενώ υπάρχει στη μέση και ο φόβος απόλυσης.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς αν κλείσουν όλα τα σχολεία λόγω κορονοϊού;

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με το mama365.gr ανακοίνωσε σήμερα το πρωί κάποια πιθανά μέτρα για όλους τους εργαζόμενους γονείς, τα οποία είναι αρκετά καθησυχαστικά και τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Εργασία από το σπίτι
Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, όταν φυσικά το επιτρέπουν οι συνθήκες, είναι η τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν (και άρα να πληρώνονται) αλλά από το σπίτι τους. Το συγκεκριμένο μέτρο συζητιέται ως ανάσχεση στην επέκταση του ιού, αλλά ευνοεί και τους εργαζόμενους γονείς στην περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία. Με λίγα λόγια, τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι με τους γονείς τους, ενώ εκείνοι θα εργάζονται από απόσταση.

Γονική άδεια
Ένα ακόμα μέτρο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία, είναι να επιτρέψει στους κηδεμόνες των παιδιών να μείνουν στο σπίτι με γονική άδεια. Έτσι θα μπορούν να φροντίζουν την οικογένειά τους χωρίς τον βραχνά των απλήρωτων μισθών ή την αγωνία μη χάσουν τη δουλειά τους. Ένα μέτρο που δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη από τον κορονοϊό, αλλά ανακουφίζει πολλούς εργαζόμενους γονείς από την αγωνία τι θα κάνουν αν κλείσουν τα σχολεία.

Τι θα γίνει αν κλείσουν οι επιχειρήσεις;
Εκτός από την αγωνία του πώς θα πηγαίνουμε στη δουλειά μας, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας μίλησαν και για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής αναστολής των επιχειρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, και σύμφωνα πάντα με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τον μισθό τους αφού το κράτος θα καλύψει το μισθολογικό κόστος.

Ωστόσο, αυτοί που αγωνιούν δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι αλλά και οι επιχειρηματίες. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που διατηρούν τις δικές τους επιχειρήσεις στις οποίες βασίζεται η οικογένειά τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση, και αν το φαινόμενο έχει μεγάλη χρονική διάρκεια με μεγάλη μείωση του τζίρου τους, το κράτος θα καλύψει τη ζημιά.

Οι λεπτομέρειες, φυσικά, θα ανακοινωθούν εκ νέου εάν κι εφόσον το κράτος προχωρήσει σε τέτοιου είδους μέτρα.

Close