ΚΕΑ: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα για τον Αύγουστο

Πότε θα δοθεί το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 και ποιοι θα το πάρουν;

Στο Κοινοβούλιο κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης (28/11) η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα 2018.

Την προαναγγελία είχε κάνει λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι η παροχή θα είναι περίπου στα ίδια με πέρυσι.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, πρόκειται για 710 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν με κριτήρια αντίστοιχα με τα περσινά και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει κατατεθεί στους λογαρισμούς των δικαιούχων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Η τροπολογία αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος 2018

1. Κατά το έτος 2018 καταβάλλεται ποσό 710 εκατ. ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

2. Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δείτε ακόμα: ΟΑΕΔ δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι άνεργοι θα το πάρουν

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρει πως «με την προτεινόμενη διάταξη καταβάλλεται κατά το έτος 2018 ποσό 710 εκατ. ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το έτος 2018 και η σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου επιτρέπουν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στη βάση αυστηρών και καλά στοχευμένων εισοδηματικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων και με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων.

Δείτε ακόμα: Είστε άνεργοι; Αυτά είναι τα 3 επιδόματα του ΟΑΕΔ που αυξάνονται από το 2019!!

Στη Βουλή και ο Τσίπρας για τις ανακοινώσεις:

Αποφασισμένος να… γυρίσει επικοινωνιακά το πολιτικό παιχνίδι είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων, φοροελαφρύνσεις και παροχές που θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά.

Με αφορμή το τρίτο, κατά σειρά, «θετικό μέτρο» που κατατέθηκε χθες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων (σ.σ. έχουν προηγηθεί τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών), ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Βουλή για να ανακοινώσει και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος 2018.

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να αναφερθεί και στην ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια.

Δείτε ακόμα: Oλες οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Κατά τον σχεδιασμό, οι δικαιούχοι θα δουν τα ποσά να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους μετά τις 10 Δεκμβρίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων, ο οποίος θα φτάσει στη Βουλή μετά το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Δείτε την ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα αλλά και για όλες τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν σχετικά

Σε περίπου 15 ημέρες (μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2018) θα διανεμηθεί το φετινό κοινωνικό μέρισμα με βάση το περσινό μοντέλο, το οποίο και θα οδηγήσει στην ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλόμισθων, ανέργων και γενικώς νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα έως και 27.000 ευρώ το χρόνο. Το φετινό μέρισμα αναμένεται να δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ιστοσελίδα koinoikomerisma.gr όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι.

Οι δικαιούχοι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα και με το πλέον επικρατέστερο σενάριο το φετινό μέρισμα θα πατήσει πάνω στα περσινά εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι η ενίσχυση των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να ακολουθεί το εξής μοντέλο:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό (ένας ενήλικας μόνος)
– Εισόδημα 0 – 5.000 ευρώ ενίσχυση 450 ευρώ
– Εισόδημα 5.000 – 7.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ
– Εισόδημα 7.000 – 9.000 ευρώ ενίσχυση 250 ευρώ

Δυο ενήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά):
– Εισόδημα 0 – 7.500 ευρώ ενίσχυση 675 ευρώ

– Εισόδημα 7.500 – 10.500 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ

– Εισόδημα 10.500 – 13.500 ευρώ ενίσχυση 375 ευρώ

Δυο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος (π.χ. ζευγάρι με παιδί)
– Εισόδημα 0 – 8.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
– Εισόδημα 8.750 – 12.250 ευρώ ενίσχυση 612 ευρώ
– Εισόδημα 12.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 437 ευρώ

Τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με δυο παιδιά)
– Εισόδημα 0 – 10.000 ευρώ ενίσχυση 900 ευρώ

– Εισόδημα 10.000 – 14.000 ευρώ ενίσχυση 700 ευρώΕισόδημα 14.000 – 18.000 ευρώ ενίσχυση 500 ευρώ

Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δυο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με τρία παιδιά)
– Εισόδημα 0 – 11250 ευρώ ενίσχυση 1012.5 ευρώ

– Εισόδημα 11.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ

– Εισόδημα 15.750 – 20.250 ευρώ ενίσχυση 562 ευρώ

Πηγή: fimes
Close