Παγκόσμιος οργανισμός υγείας για κορονοιο: Οχι στην ιβουπροφαίνη-Τι συνιστάται για παρακεταμόλη

Μεγάλη ταραχή έχει προκαλέσει η είδηση πως τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ενδέχεται να προκαλούν επιδείνωση του κορονοϊού. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας έδωσε πληροφ αςορίες σχετικά με τα φάρμακα και τον κορονοϊό. Ποια φάρμακα είναι καλό να αποφεύγουμε, και ποια φάρμακα να προτιμούμε.

Το υπουργείο Υγείας στη Γαλλία ανακοίνωσε πως υπάρχει πιθανότητα τα φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση και με ιβουπροφαίνη, , να επιδεινώνουν την ασθένεια του κορονοϊού. Τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνουμε είναι αυτά με παρακεταμόλη

Όπως είπε, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονωδών προκαλεί επιδείνωση στην ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός. Η ανησυχία προέκυψε όταν οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».

Κορωνοϊός: Προσοχή στα αντιφλεγμονώδη και ιβουπροφαίνη, λέει ο Τσιόδρας

« Η χρήση της παρακεταμόλης είναι ασφαλέστερη, ενώ για τα Αντιφλεγμονώδη δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι επιδεινώνουν την ίωση» ανέφερε ο Σ.Τσιόδρας που συμπλήρωσε επίσης ότι όσοι λαμβάνουν αντυπερτασικά δεν θα πρέπει να ανησυχούν και σε καμία περίπτωση να μην διακόπτουν την αγωγή τους.

Σήμερα ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συνέστησε να μην χρησιμοποιείτε την ιβουπροφενη όταν έχετε κορονοιο

Close