Κρούσματα ψώρας σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου- Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση

Νέα, πρωτοφανή κρούσματα ψωρίασης εμφανίστηκαν σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες, με τους γονείς να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μετάδοση της πάθησης.

Δείτε παρακάτω όσα αναφέρθηκαν για το περιστατικό, και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψώρα, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, πρόκειται για δύο κρούσματα ψώρας που παρουσιάστηκαν το ένα σε μαθητή Γυμνασίου και το άλλο σε μαθητή Λυκείου της Επανομής, σύμφωνα με το voria.gr.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, από το πρώτο λεπτό έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και για τα δύο σχολεία, ενώ στο σχολικό συγκρότημα έσπευσε άμεσα συνεργείο για την απολύμανση του χώρου.

 

Μάλιστα, όπως τόνισε το κρούσμα ψώρας προκλήθηκε εκτός σχολείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα δύο κρούσματα προκάλεσαν αναστάσωση στην κοινωνία, με τους γονείς να ζητούν εξηγήσεις για το πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα και πού οφείλεται.

Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Επανομής, Κατερίνα Αναγνώστου, ο γονέας του ενός παιδιού από το Γυμνάσιο ενημέρωσε την 1η Νοεμβρίου το σχολείο, ενώ στη συνέχεια ο διευθυντής γνωστοποίησε άμεσα το γεγονός σε όλους τους αρμόδιους φορείς στη Διεύθυνση και την Περιφέρεια.

Όλοι οι γονείς ενημερώθηκαν για την ψώρα και πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά και πώς μπορεί κανείς να προστατευτεί από αυτήν.

Τι είναι η ψώρα και πως προκαλείται; 
Η ψώρα προκαλείται από ένα μικροσκοπικό οργανισμό που λέγεται άκαρι της ψώρας. Το θηλυκό άκαρι είναι πιο μεγάλο από το αρσενικό και έχει μήκος περίπου τεσσάρων χιλιοστών. Έχει τέσσερα ζεύγη πολύ κοντών ποδιών. Το γονιμοποιημένο θηλυκό σκάβει μια σήραγγα μέσα στο δέρμα και εκεί μέσα γεννά τα αυγά του. Η σήραγγα μεγαλώνει 2-3 χιλιοστά την ημέρα και εκεί το θηλυκό θα αφήσει 2-3 αυγά. Τα αυγά εκκολάπτονται και σε διάστημα 3-4 ημερών θα εμφανιστούν οι νύμφες. Σε 14-17 μέρες από την εναπόθεση των αυγών τα ακάρεα ωριμάζουν, συνουσιάζονται και ο κύκλος συνεχίζεται.

 

Συμπτώματα
Το κυριότερο σύμπτωμα της ψώρας είναι η φαγούρα, η οποία επιδεινώνεται το βράδυ ή μετά από ένα ζεστό μπάνιο. Η περιοχή του δέρματος που προσβάλλεται ξύνεται από τον άρρωστο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γδαρσίματα. Το δέρμα σταδιακά γίνεται σκληρό και δίνει την εντύπωση του εκζέματος. Οι συνηθέστερες περιοχές δέρματος που προσβάλλονται είναι τα χέρια και ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ των δακτύλων και η εσωτερική επιφάνεια των καρπών. Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δυο χρόνων οποιαδήποτε περιοχή μπορεί να προσβληθεί, αλλά πιο συχνά προσβάλλονται οι παλάμες και τα πέλματα. Στους άνδρες πολύ συχνά προσβάλλεται το δέρμα του πέους, ενώ στις γυναίκες το δέρμα των μαστών. Από το ξύσιμο του δέρματος πολύ συχνά προσβάλλεται το δέρμα και από κάποιο άλλο μικρόβιο, οπότε δημιουργείται και μικροβιακή μόλυνση του δέρματος.

Πως μεταδίδεται
Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή (συμπεριλαμβάνεται και η σεξουαλική επαφή). Επίσης μεταφέρεται με τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες. Το άκαρι της ψώρας δεν μπορεί να ζήσει για πολλές ώρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα.

Θεραπεία
Στα μεγάλα παιδιά και στους ενήλικες χρησιμοποιείτε κρέμα permethrin. Τοποθετήστε την σε όλο το σώμα καθώς και στο κεφάλι. Προσοχή όμως να μην πάει φάρμακο στα μάτια και στο στόμα. Άλλα φάρμακα είναι το lindane (Kwell) και το crotamiton (Eurax). Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πρέπει να πάρουν επίσης θεραπεία. Τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό. Τα παιχνίδια των μικρών παιδιών είναι καλά να πλυθούν, αλλά δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα για τα έπιπλα και το πάτωμα.

Πληροφορίες από paidiatros.com

Close