Μια Ελληνίδα δασκάλα υποψήφια για το παγκόσμιο βραβείο δασκάλου

Η Αγγελική Παππά, δασκάλα στις Σχολές Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 50 κορυφαίων υποψηφίων για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου

Bρέθηκε μέσα στους 50 φιναλίστ από 148 χώρες του κόσμου που διεκδικούν το βραβείο Global Teacher Prize 2016, που θεωρείται το «Νόμπελ της διδασκαλίας».

Η σπίθα της διδασκαλίας σιγόκαιγε από τα παιδικά της χρόνια. Ομως η αγάπη της για τα παιδιά με μαθησιακές ανάγκες και οι εξειδικευμένες σπουδές της στον τομέα της ειδικής αγωγής ξένης γλώσσας έφεραν την Αγγελική Παππά υποψήφια για το παγκόσμιο βραβείο δασκάλου 2016.

Συγκεκριμένα η κ. Παππά βρέθηκε μέσα στους 50 φιναλίστ από 148 χώρες του κόσμου που διεκδικούν το βραβείο Global Teacher Prize 2016, που θεωρείται το «Νόμπελ της διδασκαλίας».

Το βραβείο του Ιδρύματος Varkey αναζητά δασκάλους-πρότυπα, με όραμα και κύρος, το οποίο εμπνέει τους μαθητές τους αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Η υποψηφιότητα της κ. Παππά δεν είναι τυχαία καθώς, εκτός από ειδική παιδαγωγός με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές στη διαφοροποιημένη διδασκαλία και την ειδική αγωγή στην ξένη γλώσσα, είναι ιδρύτρια, υπεύθυνη σπουδών και εκπαιδεύτρια καθηγητών ξένων γλωσσών στο «i love dyslexia» (ILD), τον πρώτο και μοναδικό διεθνώς απόλυτα εξειδικευμένο χώρο βιωματικής και ολιστικής εκμάθησης αγγλικών για μαθητές με δυσλεξία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

Το έργο της
Οραμα και έργο της είναι η ποιοτική, ολιστική παιδεία για όλους, μέσα από προγράμματα που καλλιεργούν προσωπικές, κοινωνικές και ψυχονοητικές δεξιότητες ζωής για ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Οταν καταφέρνει να απελευθερώσει το αναξιοποίητο δυναμικό του μυαλού των μαθητών της είναι ένα μικρό θαύμα για εκείνη, που δείχνει τις απεριόριστες δυνατότητες των ανθρώπων αν υπάρχει αγάπη και πίστη.

Η υποψηφιότητά της είναι από μόνη της μια μεγάλη νίκη για την ίδια αλλά και την Ελλάδα. «Η ανύψωση της σημαίας της Παιδείας μας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αποτελεί απλά επιθυμία αλλά καθήκον», δηλώνει συγκινημένη και υπόσχεται πως «η επόμενη ημέρα θα με βρει πιο μαχητική από ποτέ στην προαγωγή της ενάρετης παιδείας για τη χώρα μας και τον κόσμο όλο. Η Παιδεία είναι η λύση στην πολιτισμική και οικονομική κρίση που βιώνουμε».

Η 40χρονη εκπαιδευτικός έχει διδάξει περισσότερους από 800 μαθητές με δυσλεξία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες, ενώ έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1.500 καθηγητές αγγλικής γλώσσας, μέσω σεμιναρίων σε όλη τη χώρα. Εμπνέεται από το θαύμα της ζωής, το γέλιο του γιου της, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που βλέπει καθημερινά στους μαθητές της, που αποδεικνύουν ότι τα πάντα είναι δυνατά.

Η έμπνευση
Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή της να ακολουθήσει το μονοπάτι της εκπαίδευσης έπαιξε η δασκάλα της η κ. Κατερίνα, που της μετέδωσε το πάθος της για τη διδασκαλία. Χρόνια μετά, μπορεί να μη θυμάται αρκετά από εκείνα που προσπαθούσε να τη διδάξει, όμως θυμάται τη γαλήνια φωνή της και το φως και τη ζεστασιά που εξέπεμπε η καρδιά της.

Το βραβείο Global Teacher Prize θα δοθεί φέτος για δεύτερη χρονιά τον Μάρτιο του 2016 σε ειδική εκδήλωση στο Ντουμπάι. Ανάμεσα στις χώρες που εκπροσωπούνται είναι η Παλαιστίνη, το Πακιστάν, η Ινδία, η Κολομβία, η Σιέρα Λεόνε, η Βολιβία, η Κένυα κ.λπ.

Πρωθυπουργοί αρκετών χωρών όπως της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας έχουν ήδη εκφράσει τη συμπαράσταση και τα συγχαρητήριά τους στους εκπροσώπους των χωρών τους για τη μεγάλη διάκριση που συνιστά η υποψηφιότητά τους.

Πηγή: ethnos.gr

Close