Νέο σύστημα στα διόδια - Δείτε πως θα ισχύουν οι χρεώσεις!

Νέο σύστημα έρχεται να καθιερωθεί σε σχέση με τα διόδια. Οι χρεώσεις θα ποικίλλουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Δείτε παρακάτω τι ακριβώς θα ισχύει και από πότε.

Στο νέο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον Alpha Radio, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr.

Όπως επισήμανε, έχει αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος και απομένουν λίγες τυπικές διαδικασίες για να τεθεί σε εφαρμογή, εντός 18 μηνών, ένα σύγχρονο και δίκαιο σύστημα χρέωσης διέλευσης οχημάτων, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Δείτε επίσης “Κορίνα” από το “Πάτερ Ημών”: Αν δω την Ελένη Μενεγάκη στον δρόμο…

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα διεξαγωγής ενός νέου διαγωνισμού για τις σιδηροδρομικές και οδικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού, επαναλαμβάνοντας πως ότι δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα διόδια, όσο βρίσκεται σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι η Αττική Οδός είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2018 στο Υπουργείο την πρόθεσή της για αυξήσεις, ωστόσο, μετά από διαβούλευση, τις ανακάλεσε και παράλληλα ξεκίνησε διαπραγμάτευση για τη μείωση των διοδίων.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι όλο αυτό το διάστημα καταβαλλόταν προσπάθεια για μείωση των διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας με επέκταση του φυσικού αντικειμένου, αλλά στην περίπτωση της Αττικής Οδού αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει λόγω του χρόνου λήξης της σύμβασης (στη χειρότερη περίπτωση το 2024 και στην καλύτερη εντός του έτους) αλλά και λόγω των πολύ δυσμενών όρων της σύμβασης, όπως είπε, σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων.

Δείτε επίσης 18 υπέροχα και εύκολα χτενίσματα για μακριά μαλλιά φέτος το καλοκαίρι!

Για τους ίδιους λόγους θεωρήθηκε πιο συμφέρουσα λύση για το ελληνικό Δημόσιο ο νέος διαγωνισμός με πρόβλεψη σιδηροδρομικών και οδικών επεκτάσεων προς το λιμάνι του Λαυρίου, τη Ραφήνα, τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό, την επέκταση στις Δυτικές συνοικίες και τη σύνδεση της Λεωφόρου Κατεχάκη με τη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι υπάρχει σχετική ωριμότητα, καθώς η Αττική Οδός είχε αναλάβει, πριν πολλούς μήνες, την υποχρέωση να εκπονήσει αυτές τις μελέτες και να τις παραδώσει στο υπουργείο, κάτι όμως που η εταιρεία δεν έκανε, παρότι αυτές είναι έτοιμες.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «η Αττική Οδός προχώρησε σε μια πράξη που δεν αρμόζει στους όρους καλής συνεργασίας όταν μέσα στη προεκλογική περίοδο, χωρίς καμία ειδοποίηση, προχώρησε στην ανακοίνωση αύξησης των διοδίων, θέλοντας να προκαταλάβει και τις αυξήσεις του Ιανουαρίου».

Όλο το σύστημα των αυτοκινητοδρόμων γίνεται, ηλεκτρονικά, μια ενιαία υποδομή.

Ο χρήστης του οδικού δικτύου δεν θα χρειάζεται να ασχολείται αν η υποδομή που κινείται ανήκει σε διαφορετικές εταιρείες η το δημόσιο, να σταματά και να καθυστερεί. Γίνεται οικονομία κλίμακας, το όφελος της οποίας θα περάσει άμεσα στον χρήστη.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η συντήρηση για πέντε χρόνια ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης οδικού δικτύου.

Το σύστημα λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ όλων όσων λειτουργούν στο δρόμο είτε είναι ιδιώτες είτε δημόσιο.

Μα αφορμή την προσωρινή ανακήρυξη αναδόχου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας βρίσκεται στην τελική φάση για την έναρξη υλοποίησής της. Για να φτάσουμε σήμερα στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου υπήρξε συστηματική και μεθοδική δουλειά 2,5 χρόνων από την Υπηρεσία Οδικών Τελών του Υπουργείου, η οποία συστήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση, συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. αλλά και με το σύνολο των παραχωρήσεων της Χώρας.

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα σημάνει και το τέλος των υφιστάμενων χρεώσεων διοδίων σε πολίτες και επιχειρήσεις και την έναρξη της αναλογικής χρέωσης που θα προκύπτει από τη χρήση που θα κάνει ο κάθε ένας στο Οδικό Δίκτυο.

Μία ακόμη δέσμευσή μας υλοποιείται προς όφελος των πολιτών και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Τέλος, με το νέο σύστημα θα υπάρξει συνολικός έλεγχος της πορείας των παραχωρήσεων και κανένας δε θα μπορεί να αυθαιρετεί».

Πώς θα λειτουργούν τα νέα διόδια

Το νέο σύστημα συνδυάζει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες μέτρησης επί του δρόμου καθώς και υπολογιστικά κέντρα μεγάλης χωρητικότητας και ασφάλειας.

Δείτε επίσης Η Κάτια Ζυγούλη και ο Σάκης Ρουβάς αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι είναι ένα στυλάτο ζευγάρι (εικόνες)

Περιληπτικά αναφέρονται κάποια από τα βασικά τμήματα και συστήματα:

Δύο κέντρα διαχείρισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συνδεδεμένα κέντρα τοπικής διαχείρισης σε κάθε αυτοκινητόδρομο.

Πύλες διαχείρισης επί των αυτοκινητοδρόμων

Πύλες ελέγχου στις εξόδους των αυτοκινητοδρόμων

Πύλες ελέγχου στις εισόδους και εξόδους της χώρας, λιμενικές και οδικές.

Μετατροπή των υφιστάμενων μετωπικών διοδίων σε σταθμούς ελέγχου φορτίων και κυκλοφορίας.

Προμήθεια και συντήρηση αυτόματων οχημάτων παρακολούθησης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων.

Η επικοινωνία του συστήματος θα γίνεται μέσω δικτύου οπτικών ινών αλλά και μέσω κυψελικής επικοινωνίας.

Το κεντρικό υπολογιστικό σύστημα είναι ανοικτό και αποτελείται ξεχωριστά υποσυστήματα κυριότερα των οποίων είναι:

Υποσύστημα διοδίων

Περιλαμβάνει υπολογισμό διοδίων με βάση την απόσταση.

Μπορεί επίσης να υποστηρίξει υπολογισμό διοδίων με βάση το χρόνο, ζώνες χρέωσης η τη διαθεσιμότητα.

Διαθέτει εξοπλισμό που μπορεί να χρεώσει με βάση τη πινακίδα, τις υφιστάμενες συσκευές των παραχωρησιούχων, τις μελλοντικές ηλεκτρονικές πινακίδες αλλά και δορυφορικά συστήματα χρέωσης. Μπορεί επίσης να ξεχωρίσει διαφορετικές ομάδες χρέωσης.

Για την πληρωμή των διοδίων θα υπάρχουν μόνο ηλεκτρονικοί τρόποι αγοράς χιλιομέτρων. Διαδικτυακές εφαρμογές, αυτόματοι πωλητές επί του δρόμου, γραφεία αγοράς κτλ.

Με πληροφορίες από dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News

Close