Ανακαλείται έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν, καθώς είναι μολυσμένο με λιστέρια. Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών είναι μεγάλος.
Σε μία νέα ανάκληση προχώρησε ο γερμανικός κολοσσός της Lidl, καθώς εντοπίστηκε έτοιμος προς κατανάλωση προϊόν, μολυσμένο με λιστέρια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μοσχαρίσιο ταρτάρ, που τρώγεται ωμό, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών
Σοβαρός είναι ο κίνδυνος από τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση (RTE) που δεν περνούν από θερμική επεξεργασία—όπως το ταρτάρ (ωμός κιμάς), το οποίο πολλοί «λατρεύουν» αγνοώντας τον κίνδυνο… Γι’ αυτό και η Lidl Ολλανδίας ανακαλεί άμεσα το προϊόν «Μοσχαρίσιο ταρτάρ» (barcode 20199036, ανάλωση έως 08-09-2025), μετά τον εντοπισμό Listeria monocytogenes σε έλεγχο ποιότητας. Το προϊόν πωλήθηκε σε καταστήματα της αλυσίδας στην Ολλανδία και οι καταναλωτές καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Το ταρτάρ είναι ωμό, έτοιμο προς κατανάλωση τρόφιμο —δεν μαγειρεύεται ούτε ψήνεται— άρα οποιαδήποτε επιμόλυνση από λιστέρια, αλλά και από άλλα παθογόνα βακτήρια δεν «εξουδετερώνεται» με ψήσιμο. Η L. monocytogenes έχει τη δυσάρεστη ιδιότητα να επιβιώνει και να πολλαπλασιάζεται ακόμη και στο ψυγείο, οπότε ο κίνδυνος αυξάνει όσο προχωρά η διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Να σημειωθεί πως σας ενημερώνουμε για τις ανακλήσεις σε όλο το κόσμο, καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, τόσο από την Αμερική, όσο κι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που διαβάζουν το daddy-cool.gr, και θα θέλαμε να ενημερώνονται σχετικά, προκειμένου να προσέχουν τι καταναλώνουν.
Στους περισσότερους υγιείς ενήλικες μια μόλυνση από λιστέρια μπορεί να περάσει ήπια (πυρετός, γαστρεντερικά). Ωστόσο για μερικές ομάδες καταναλωτών ο κίνδυνος είναι σοβαρότερος όπως για τις έγκυες, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και τους βαριά πάσχοντες, που μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές (σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, αποβολή). Η επώαση μπορεί να φτάσει έως και 70 ημέρες.
Το προϊόν που ανακαλείται
Ο νέος κανονισμός της ΕΕ για την παρουσία Listeria στα τρόφιμα,(Κανονισμός (ΕΕ) 2024/2895 της Επιτροπής (20.11.2024), τροποποιεί τον 2073/2005 για τα μικροβιολογικά κριτήρια και ισχύει από 1 Ιουλίου 2026. Σύμφωνα με αυτόν από το 2026, αν ένα RTE που μπορεί να υποστηρίξει ανάπτυξη Listeria δεν έχει αποδεδειγμένα ασφαλή διάρκεια ζωής (≤100 cfu/g), τότε το κριτήριο «μη ανίχνευση σε 25 g» θα ισχύει παντού και πάντα όσο το προϊόν βρίσκεται στην αγορά—όχι μόνο πριν φύγει από το εργοστάσιο