Νόσος Kawasaki: 2 Παιδιά νοσηλεύονται στην Ελλάδα- Ποια είναι τα συμπτώματα & η σχέση με τον Covid-19

Δύο παιδιά βρίσκονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, όπου νοσηλεύονται με τη νόσο Kawasaki. Οι γιατροί και επιστήμονες φοβούνται για πιθανή συσχέτιση της νόσου με τον κορονοϊό.

Τι είναι όμως η νόσος kawasaki, ποια είναι τα συμπτώματα, και γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν πως σχετίζεται με τον covid-19;

Την αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ” με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα αυτής νόσου που συσχετίζεται με τον κορονοϊό, σύμφωνα με το newsitamea.gr.

Σε συνέντευξή του o καθητηγής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης, αναφέρει:

“Δεν ξέρουμε αν οφείλονται ή δεν οφείλονται στον COVID-19, όμως, το νόσημα υπάρχει και στην Ελλάδα και έχουμε τέτοια περιστατικά μέσα στο τελευταίο διάστημα έχουμε τέτοια περιστατικά, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένο ότι οφείλονται στο COVID-19”.

Ποια η σχέση με τον Covid-19

Η νόσος Kawasaki έχει μεγάλη επίπτωση το τελευταίο διάστημα σε χώρες στις οποίες υπήρξε μεγάλη διασπορά του ιού, όπως η Αγγλία και τις ΗΠΑ. Ο κ. Ροηλίδης, αναφέρει ότι η αύξηση των περιστατικών ήταν αυτή που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες:

“Είναι ένα όχι πολύ σπάνιο νόσημα στα παιδιά το οποίο το βλέπουμε από καιρού εις καιρό. Τελευταία, όμως, έχει συνδεθεί χρονολογικά και όχι αιτιολογικά σε χώρες που υπάρχει μεγάλη επίπτωση του ιού, έχουν συμβεί περισσότερα περιστατικά. Δεν υπάρχει αιτιολογική διασύνδεση. Έχουν δει ότι συμβαίνουν περισσότερα περιστατικά και έχουν σχέση; Δεν έχουν σχέση; Κανείς δεν ξέρει”

Το ένα παιδί νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την Πανεπιστημιακή Παιδιάτρική Κλινική του ΑΠΘ. Το δεύτερο στο νοσοκομείο “Αττικόν”

Στα περιστατικά στην Ελλάδα ο γιατρός ανέφερε ότι το ένα είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο COVID-19, ως προς το παιδί του νοσοκομείο “Αττικόν” δήλωσε ότι δεν ήθελε να αποκαλύψει.

Συμπτώματα

“Η νόσος Καβασάκι δεν είναι νόσος που υπάρχει ένας αιτιολογικός παράγοντας. Είναι νόσημα που μπαίνει η διάγνωση με κλινικά κριτήρια. Μπορεί να είναι τυπικό το νόσημα, μπορεί και άτυπα. Αυτήν την εποχή τα περιστατικά που εντοπίστηκαν ήταν περισσότερο “άτυπα”. Είχαν περισσότερη φλεγμονή. Αυτό είδαν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.

Είναι συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kaβασάκι, μπορεί να τα πει κανείς καβασάκι, μπορεί να τα πει κανείς φλεγμονώδες σύνδρομο, αλλά δεν είναι κάτι το τυπικό. Και διερευνάται εάν έχει σχέση με τον κορωνοϊό. Σε κάποια παιδιά βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένα με τον κορωνοϊο σε κάποια δεν βρέθηκε η νόσος”, αναφέρει ο γιατρός.

 

Close