Τι αλλάζει στα κριτήρια για τα επιδόματα τέκνων και ενοικίου

Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ για το 2020;

Ο ΟΠΕΚΑ πρόκειται να καταθέσει την πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού στις 31 Μαρτίου. Θα πληρωθούν τόσο οι αιτήσεις του 2020, όσο και οι αιτήσεις που εκκρεμούσαν από το 2019.

Ειδικότερα, έχει εγκριθεί δαπάνη ύψους 136.500.000 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού 2020 – της πρώτης δόσης – καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσει η πλατφόρμα.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού, παρόλο που δεν έχουν υποβάλλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019 (έντυπο Ε1), θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet. Για τη χορήγηση της δόσης του Α διμήνου 2020 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018.

Το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος παιδιού θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2020 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2018.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2021 και τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά με την πρώτη πληρωμή που θα γίνεται μετά την έγκριση της αίτησης.

Πληροφορίες από dikaiologitika.gr

Close