Πάτρα: Η ιατροδικαστής Τσιόλα 4 μέρες μετά το χαμό της Τζωρτζίνας ζήτησε να ξεκινήσει  έρευνα

Πάτρα: Η  ιατροδικαστής  Τσιόλα -που είχε αναλάβει την ιατροδικαστική διερεύνηση για την Ιριδα χωρίς να την αποδώσει τότε σε έγκλημα- επισκέφθηκε την Εισαγγελία τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας και είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει επειγόντως έρευνα για τους θανάτους των τριών παιδιών καθώς υπάρχουν πλέον επαρκείς ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για συμπτώσεις.

Μέχρι τον τρίτο κατά σειρά θάνατο, αυτόν της Τζωρτζίνας, στις 29 Ιανουαρίου 2022, είχαν διατυπωθεί υπόνοιες από τους γιατρούς, είχαν γίνει ακόμα και καταγγελίες για κακοποίηση στο «Χαμόγελο του Παιδιού», η τοπική κοινωνία της Πάτρας συζητούσε χαμηλόφωνα τις τουλάχιστον περίεργες συμπεριφορές της μητέρας, χωρίς όμως κάτι από όλα αυτά να πάρει τον δρόμο της εισαγγελικής έρευνας.

Οι τρεις ιατροδικαστές που ανέλαβαν τις νεκροτομές των κοριτσιών, ο Σωτήρης Μπουζιάνης στην Τζωρτζίνα, η Αγγελική Τσιόλα στην Ιριδα και η Χριστίνα Τσάκωνα στη Μαλένα, έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, και θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις των ανθρώπων που ανέλαβαν να φωτίσουν τις συνθήκες θανάτου των παιδιών.

Πάτρα: Η ιατροδικαστής Τσιόλα 4 μέρες μετά το χαμό της Τζωρτζίνας ζήτησε να ξεκινήσει  έρευνα

Δείτε επισης Πάτρα: Διαψεύδει ο νονός της Μαλένας για την σχέση με την Πισπιρίγκου

Εκτός του κάδρου αυτού βρίσκεται προφανώς ο Σωτήρης Μπουζιάνης, που εντόπισε το θετικό εύρημα της κεταμίνης και στη συνέχεια ζήτησε επιβεβαίωση από το εργαστήριο του καθηγητή Ράικου στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύλληψη της Πισπιρίγκου. Πριν από αυτό όμως η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε περάσει αθόρυβα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το κατώφλι της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας και αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από τη δικαιοσύνη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας και να ανατεθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τσιόλα -που είχε αναλάβει την ιατροδικαστική διερεύνηση για την Ιριδα χωρίς να την αποδώσει τότε σε έγκλημα- επισκέφθηκε την Εισαγγελία τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας και είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει επειγόντως έρευνα για τους θανάτους των τριών παιδιών καθώς υπάρχουν πλέον επαρκείς ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για συμπτώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν η Αγγελική Τσιόλα θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την Ιριδα, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα πει ότι υπό το πρίσμα των εξελίξεων μπορεί να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Αλλωστε στην ιατροδικαστική της έκθεση, παρότι η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου από τα Ιωάννινα κατέγραψε ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου, η κ. Τσιόλα πρόσθεσε ως δεύτερη αιτία το πνευμονικό οίδημα.

Υπήρχαν ευρήματα

Πάτρα: Η ιατροδικαστής Τσιόλα 4 μέρες μετά το χαμό της Τζωρτζίνας ζήτησε να ξεκινήσει  έρευνα

Δείτε ακόμη Πάτρα: Αυτά δείχνει η ιατροδικαστική έκθεση της Μαλένας

Στην ιατροδικαστική της διερεύνηση για την 6,5 μηνών Ιριδα πάντως η Αγγελική Τσιόλα είχε εντοπίσει ύποπτα ευρήματα και τα είχε καταγράψει στο πόρισμά της. Συγκεκριμένα, εκτός από το έκζεμα γύρω από το στόμα του βρέφους, που επισημαίνεται στην έκθεση ως δερματίτιδα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής/εκζεματοειδούς αντίδρασεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)», είχε εντοπιστεί και ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος.

«Επίσης διεπιστώθη μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου άνευ έτερων χαρακτηριστικών» γράφει η κ. Τσιόλα. Αγνωστο γιατί, το εύρημα αυτό δεν είχε συνδυαστεί τότε με το πανάκι που είχε βρεθεί στην κούνια του άτυχου βρέφους και είχε 2-3 σταγόνες αίμα που δεν αποκλείουν ότι μπορεί να εισήλθε βίαια στο στόμα του παιδιού.

«Με έχουν σταυρώσει»

Από την πλευρά της η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, που ανέλαβε τη νεκροψία-νεκροτομή της Μαλένας, τον Απρίλιο του 2021, θεωρεί ότι η έκθεσή της ήταν πλήρης και ότι αδίκως δέχεται πυρά για την επαγγελματική της επάρκεια. «Με έχουν σταυρώσει» λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές της ενώ προσέλαβε και δικηγόρο για να απαντάει στις αιχμές που δέχεται.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΑΝΤΙΡΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ: «Πιο ορατό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου»

Από τις ιστολογικές εξετάσεις της Μαλένας προέκυψε «έντονο πνευμονικό οίδημα. Εντονη πνευμονική συμφόρηση, στοιχείο επίσης κοινό με τον θάνατο της Ιριδας. Τα υπάρχοντα στοιχεία στις ιατροδικαστικές εκθέσεις των δυο πρώτων παιδιών και τα έως τώρα στοιχεία από τον επανέλεγχο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για τη Μαλένα και την Ιριδα είναι πιο ορατό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου», λέει στον «Ε.Τ.» ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης.

Πέρυσι είχε οριστεί πραγματογνώμονας στην υπόθεση της Μαλένας αλλά ούτε κι εκείνος είχε κάνει λόγο για έγκλημα. Ωστόσο, είχε ζητήσει περαιτέρω καρδιολογικό έλεγχο. «Μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής διερεύνησης από τον κ. Μπουζιάνη που αφορά τον θάνατο της Τζωρτζίνας στις 29/01/2022, προέκυψε μία άφωνη μαρτυρία.

Ενα θετικό εργαστηριακό εύρημα που δείχνει εγκληματική πράξη διότι διαπιστώθηκε ουσία που αφενός δεν έπρεπε να είναι στον οργανισμό της και αφετέρου ήταν σε θανατηφόρα συγκέντρωση» λέει ο κ. Τσαντίρης, προσθέτοντας: «Με το νέο αυτό δεδομένο, η συνδυαστική μελέτη των ευρημάτων από τους αρμόδιους ιατροδικαστές που αφορούν τον θάνατο της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 και της Ιριδας τον Μάρτιο του 2021, θεωρώ ότι θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο, το αίτιο και το είδους του θανάτου.

Ειδικότερα, θεωρώ ότι οι αρμόδιοι εξετάζουν ότι ο θάνατος των άλλων δύο παιδιών μπορεί να οφείλεται και σε εγκληματική πράξη και θα εξετάσουν εάν αυτός επήλθε από δηλητηρίαση ή ασφυξία. Από τις δύο αυτές αιτίες, κατά τη δική μου γνώμη, προκρίνεται η ασφυξία. Θεωρώ ότι θα γίνει επανεξέταση στα διασωθέντα σπλάγχνα της Μαλένας και θα διαπιστωθεί ένα θετικό εύρημα, που όπως στην περίπτωση της Τζωρτζίνας θα αποτελέσει αντικειμενικό εύρημα.

Πάτρα: Η ιατροδικαστής Τσιόλα 4 μέρες μετά το χαμό της Τζωρτζίνας ζήτησε να ξεκινήσει  έρευνα

Δείτε ακόμη Πάτρα: Εγώ έγραψα το σοκαριστικό σημείωμα: Αν δεν σε είχα σώσει δεν θα είχαν χαθεί 3 ψυχές

Δηλαδή, για την περίπτωση της Μαλένας εκτιμώ ότι αναμένουμε ένα νέο πόρισμα που θα παρουσιάσει ένα εύρημα που θα ξεκλειδώσει τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου της. Παράλληλα, καλό θα ήταν να επανεξεταστούν και τα διασωθέντα βιολογικά υλικά της Ιριδας, προκειμένου μία νέα παθολογοανατομική έκθεση να αξιολογήσει την ήδη υπάρχουσα παθολογοανατομική διάγνωση περί υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας, η οποία από εμένα κρίνεται ως εξαιρετικά σπάνια».

Ολέθρια η σχέση Ρούλας-Μάνου

Οι ειδικοί που αναζητούν το κίνητρο πίσω από τους θανάτους των παιδιών, αν όλοι τελικά αποδειχθούν δολοφονίες, εστιάζουν στην ολέθρια σχέση της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη, στις εντάσεις, στους άγριους καβγάδες στο ισόγειο της οδού Μπιζανίου, στις επισκέψεις στα δικηγορικά γραφεία της Πάτρας για την έκδοση διαζυγίου και στις αγωνιώδεις προσπάθειές της να τον κρατήσει στο πλευρό της.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα ακούν με επιφύλαξη τον πατέρα των παιδιών να λέει ότι δεν είχε ιδέα για τη συμπεριφορά της απέναντι στα παιδιά και τους ισχυρισμούς του ότι ήταν υποδειγματική μητέρα, αφού είχε εκφράσει σε άλλα πρόσωπα κατά καιρούς υποψίες για τον χαμό των παιδιών.

«Οπως αποδεικνύεται, η σχέση τους καθόριζε τους θανάτους» λέει στον «Ε.Τ.» πηγή κοντά στην οικογένεια, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο καιρό ο Δασκαλάκης έμοιαζε να προσπαθεί να εκθέσει τη σύζυγό του στις αρχές. «Αυτός την έσπρωξε στην τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία στηρίχθηκε μεγάλο μέρος της έρευνας» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Πηγή: eleftherostypos

Close