Ποιοι & πότε θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ

Έγινε γνωστό ότι θα γίνει αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας κατά 266 ευρώ, ειδικά για τον μήνα του Νοεμβρίου. Αυτό το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεπώς, από 534 ευρώ η ειδική αποζημίωση θα ανέβει τον Νοέμβριο του 2020 στα 800 ευρώ και θα αντιστοιχεί προφανώς σε διάστημα 30 ημερών για τον μήνα του Νοεμβρίου. Όσοι είναι σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα θα λάβουν 800 ευρώ ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή του μηνός Νοεμβρίου, αναμένεται να λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Μάλιστα οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Δεκέμβρη, ενώ εντός του Δεκέμβρη – κατά πάσα πιθανότητα πριν τις γιορτές – αναμένεται να πληρωθούν και τα δικαιούμενα ποσά των αποζημιώσεων Νοεμβρίου στους δικαιούχους όπως συμβαίνει από την περασμένη Άνοιξη.

Διαβάστε επίσης Από το Σάββατο σε ισχύ το lockdown : Τι θα γίνει με παιδικούς σταθμούς, σχολεία – Όλες τα νέα μέτρα

Παραδείγματος χάρη, ένας εργαζόμενο τίθεται σε αναστολή 15 ημέρες για τον μήνα του Νοεμβρίου από επιχείρηση που παραμένει ανοιχτή αλλά πλήττεται οικονομικά. Θα πρέπει λοιπόν να λάβει 400 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού αντί για 267 ευρώ που θα λάμβανε με βάση τα 534 ευρώ.

Για τις αναστολές του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι βάση η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες κλάδοι αποκτούν και πάλι πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή το κράτος, καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Παραδείγματος χάρη ένας μισθωτός που έχει ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ.

Το μέτρο των αναστολών εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα με δύο ταχύτητες. Δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν ύστερα από κρατική εντολή θα μπαίνουν αυτόματα στις αναστολές συμβάσεων για όσο διαρκεί η απαγόρευση λειτουργίας με κρατική εντολή και δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για 30 ημέρες.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους, εντάσσονται στην διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης λοιπόν επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο των μισθωτών του σε αναστολή για τον Νοέμβριο.

Οι εργοδότες λοιπόν που πλήττονται μπορούν σε θέσουν σε αναστολή τμήμα ή και το 100% των υπαλλήλων τους.

Για όσο διάστημα κρατήσει η αναστολή οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για παράδειγμα, αν η αναστολή κρατήσει για 30 ημέρες, ο εργοδότης, υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά την λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Σε περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχειρήση υποβάλλει μόνο μία δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” . Στην περίπτωση αναστολής για περισσότερο από ένα μήνα, η επιχείρηση υποβάλει δηλώσεις που αντιστοιχούν στα χρονικά διαστήματα.

Παραδείγματος χάρη:

Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/11/2020-30/11/2020): 1 δήλωση αναστολής.

Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/11/2020 – 8/11/2020, 13/11/2020-17/11/2020 και 25/11/2020-30/11/2020: 3 δηλώσεις αναστολής.

Ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει την δική του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα του Νοέμβριου.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

 

Photo cover via: enikonomia.gr

Close