Πολυνομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στα οικογενειακά επιδόματα και στις απεργίες

Οι αλλαγές για την προκήρυξη απεργίας και για τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος, είναι τα δύο «καυτά» εργασιακά μέτρα, που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι τη δεύτερη εβδομάδα της νέας χρονιάς, να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, έτσι ώστε να έχει υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, πριν από την 22η Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι δύο εργασιακές διατάξεις, πρόκειται να «τραβήξουν τα φώτα», αφού αλλάζουν άρδην τον «χάρτη», σε κομβικά σημεία, όπως αυτά των απεργιών και του οικογενειακού επιδόματος.

Η διάταξη για τις απεργίες, αναμένεται να κατατεθεί χωρίς αλλαγές, σε σχέση με την αρχική που είχε μπει στη Βουλή, υπό μορφή τροπολογίας, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Τότε η τροπολογία αποσύρθηκε άρον – άρον, επειδή διαπιστώθηκε ότι ήταν πιθανό να μην υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία που θα την ψήφιζε.

Ενταγμένη όμως σε ένα ευρύτερο πολυνομοσχέδιο, μοιάζει απίθανο να προκαλέσει προβλήματα, πέρα από τις γνωστές «γκρίνιες». Υπενθυμίζεται ότι με τη διάταξη αυτή, στο εξής για να προκηρυχθεί απεργία από πρωτοβάθμια σωματεία, θα πρέπει να υπάρξει γενική συνέλευση από το 50% +1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ενός κλάδου. Έως τώρα η αντίστοιχη διάταξη ήθελε την ύπαρξη του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Σε ό,τι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, η διάταξη που θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί, αλλά και απώλειες για μερίδα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Υπολογίζονται ότι θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις (έως 110%) στο επίδομα που θα λαμβάνουν εφεξής οι 680.000 οικογένειες με έως δύο παιδιά, που σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη παροχή.

Θα υπάρξουν όμως και μειώσεις για το 7% των δικαιούχων του 2017, ειδικά για όσους έχουν από τρία τέκνα και άνω και ετήσιο εισόδημα υψηλότερο των 34.000 ευρώ. Τη χορήγηση το οικογενειακού επιδόματος αναλαμβάνει εφεξής ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που στην ουσία είναι η μετονομασία του σημερινού ΟΓΑ.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr
Close