Πότε ανοίγει το τριώδιο 2022;

Πότε ανοίγει το Τριώδιο 2022; Πότε είναι οι Απόκριες για το 2022 ; Τι είναι το Τριώδιο και πότε τελειώνει φέτος; Πότε είναι η τελευταία Κυριακή για τις Απόκριες;

Τί είναι το Τριώδιο και γιατί το λέμε έτσι

Τι είναι το τριώδιο;

Πότε ανοίγει το τριώδιο 2022;

Δείτε ακόμη Ψυχοσάββατα 2022 : Πότε πέφτουν; Επίσημα και ανεπίσημα

Το τριώδιο έχει λάβει την ονομασία του από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το τριώδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν τριώδιο.

 

Τριώδιο και Καρναβάλι

Πότε ανοίγει το τριώδιο 2022;

Δείτε ακόμη Τσικνοπέμπτη 2022: Πότε πέφτει;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδέσει το τριώδιο με τις αποκριές και τα καρναβαλικά έθιμα, λόγω της σύνδεσης που έχουν κάνει οι άνθρωποι και το ξεφάντωμα πριν από τη μεγάλη Νηστεία της Σαρακοστής.
Η άλλη του όμως διάσταση, είναι βαθιά θρησκευτική και σηματοδοτεί την εισαγωγή στη διαδικασία του εξαγνισμού του ανθρώπου μέσω της σαρανταήμερης νηστείας που ξεκινάει αμέσως μετά τις απόκριες.

Για την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση, η περίοδος του Τριωδίου είναι μια κινητή περίοδος, η οποία διαιρείται σε τρεις μικρότερες, δηλαδή Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση.

Οι Κυριακές του Τριωδίου

Πότε ανοίγει το τριώδιο 2022;

Δείτε ακόμη Αργίες 2022: Πότε πέφτουν και ποια τα τριήμερα του 2022

Κάθε Κυριακή των πρώτων τριών εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία. Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής:

Τελώνου και Φαρισαίου
Ασώτου
Απόκρεω
Τυροφάγου

Πότε ανοίγει το τριώδιο 2022;

Το Τριώδιο, ανοίγει φέτος στις 13 Φεβρουαρίου 2022

Close