Δείτε πόσο κοστίζει ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων.Πόσο θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης, εάν θέλει να κάνει προσεισμικό έλεγχο στο σπίτι του;
«Το 95% των κτιρίων που θα προχωρήσει σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Ελεγχο δεν θα χρειαστεί Δευτεροβάθμιο και αυτό γιατί οι κατασκευές της χώρας είναι σε αρκετά καλά επίπεδα», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός. Οσον αφορά το κόστος, όπως εξηγεί, αν μια πολυκατοικία είναι 1.000 τ.μ., το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν στους πολιτικούς μηχανικούς που θα κάνουν τον έλεγχο είναι περίπου στα 1.000 ευρώ, ωστόσο οι τιμές μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία. Μάλιστα, το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί αν η διαδικασία πάει στο επόμενο στάδιο και χρειαστούν παρεμβάσεις.
Στον απόηχο της τραγωδίας στην Τουρκία που μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, άνοιξε εκ νέου το κεφάλαιο των ελέγχων, με τα στοιχεία να δείχνουν πως ενώ η χώρα έχει από τους καλύτερους κανονισμούς, σε επίπεδο αυτοψιών έχει μείνει πίσω.
Δείτε επίσης : Φως στο Τούνελ : Στο φως το μυστικό του αγνοουμένου που αναζητούσε το Τούνελ
Από 800 έως 1.200 ευρώ περίπου θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία παλαιότερης κατασκευής που επιθυμεί ιδιωτικά να προχωρήσει σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Ελεγχο, με τους ειδικούς ωστόσο να επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο πως η κάθε εταιρεία έχει τις δικές της τιμές κόστους και ανάλογα με τα ευρήματα τα ποσά αυξάνονται.
Δημόσια κτίρια
Ερωτηθείς ο κ. Στασινός για την εικόνα των κτιρίων στη χώρα, σημείωσε πως τα δημόσια κτίρια είναι περίπου 70.000-80.000, όμως έλεγχος έχει γίνει σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα έχει πραγματοποιηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν πριν το 1953, σε σεισμικές περιοχές «ζώνης 3» όπως στην Κεφαλλονιά, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, στην Αιτωλοακαρνανία κ.α., καθώς και σε σχολεία που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 σε Σάμο, Λέσβο και Χίο.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, 4.200 σχολικές μονάδες οι οποίες αντιστοιχούν σε 9.000 κτίρια και έχουν κατασκευαστεί το διάστημα 1960-1985 δεν έχουν ελεγχθεί. Τι δείχνουν όμως αναλυτικά τα στοιχεία κατασκευών; Το 28% των σχολείων έχει κατασκευαστεί πριν το 1959, το 33% έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1955-1984, το 19% έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1985-1994, το 12% έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1995-2000, το 6% μετά το 2000, ενώ για το 2% είναι άγνωστο πότε ανεγέρθηκαν.
Δείτε επίσης : Θεσσαλονίκη : Ανήλικος έβγαλε μαχαίρι και έδειρε καθηγητή σε αγώνα σχολικού πρωταθλήματος
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα 18.000 κτίρια σχολείων που υπάρχουν σήμερα είναι κρίσιμο να ελεγχθούν τα 9.000.
Νοσοκομεία
Οσον αφορά τα νοσηλευτήρια, το 20% κατασκευάστηκε πριν το 1959, το 47% μεταξύ 1959-1984, το 21% μεταξύ 1985-1994, το 6% μεταξύ 1995-2000, το 5% μετά το 2000, ενώ για το 1% είναι άγνωστο πότε κατασκευάστηκαν.
Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος προχώρησε έπειτα από αίτημα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης στην Πρωτοβάθμια Προσεισμική Μελέτη για όλα τα δημοτικά ακίνητα της πόλης (σχολεία, διοικητικά κτίρια, αθλητικά κέντρα κ.α.), είναι σημαντικό τα δημόσια κτίρια σταδιακά να προχωρήσουν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους.
Δείτε επίσης : Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος την Κυριακή (19/2/2023 ) στην Αττική
Ερωτηθείς για το κόστος σε περιπτώσεις πολυκατοικιών που έχουν κατασκευαστεί παλαιότερα, όπως τη δεκαετία του 60’ ή 70’, εξήγησε ότι μπορούν να καλέσουν πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι εντός μιας ημέρας να ολοκληρώσουν τον έλεγχο. Το κόστος κυμαίνεται στα 800 – 1.200 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης μονοκατοικίας επιθυμεί το ίδιο, το ποσό είναι σαφώς μικρότερο, με παράγοντες της αγοράς να το προσδιορίζουν περίπου στο 1 ευρώ ανά τ.μ.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, υπάρχουν τρία επίπεδα. «Ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος, ο οποίος είναι ταχύς οπτικός έλεγχος που βλέπεις τις προσαρμογές, σε ένα κτίριο αν υπάρχει προσθήκη, τα σημεία του δοκαριού που ενώνονται, τα κτίρια αυτά αν αποτελούνται από μέρη που έχουν χτιστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους κ.ά. Αφού συμπληρώσεις το 10σελιδο δελτίο, αποστέλλεται στον ΟΑΣΠ και αποφασίζει αν απαιτείται και Δευτεροβάθμιος Έλεγχος σύμφωνα με το eleftherostypos.gr . Κατά τον Δευτεροβάθμιο Ελεγχο, βλέπουμε τα στοιχεία που προτείνει ο ΟΑΣΠ ότι πρέπει να ελεγχθούν και στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα τα υποβάλλουμε εκ νέου στον ΟΑΣΠ, ο οποίος θα μας πει αν πρέπει να πάμε σε Τριτοβάθμιο Ελεγχο, που σημαίνει νέα μελέτη στατική για το κτίριο, τι ενισχύσεις θα πρέπει να γίνουν για να μην κινδυνεύει», τονίζει.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα