Συναγερμός έχει σημάνει για ελληνικό τρόφιμο γεμάτο με καρκινογόνες ουσίες- 7400% πάνω από το όριο

Συναγερμός έχει σημάνει για ελληνικό τρόφιμο γεμάτο με καρκινογόνες ουσίες- 7413% πάνω από το όριο

Η Ιρλανδία προειδοποίησε για επικίνδυνο ελληνικό προϊόν που περιέχει καρκινογόνες ουσίες σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το τρόφιμο έχει ήδη αποσυρθεί από τα ράφια της Ιρλανδικής αγοράς

Η Ιρλανδία προειδοποίησε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα τροφίμων RASFF για επικίνδυνο ελληνικό τρόφιμο, που περιέχει καρκινογόνες ουσίες 7413% πάνω από το όριο. Το προϊόν τσαγιού αποσύρθηκε από τα Ιρλανδικά ράφια, καθώς τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης που περιέχει, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για καρκινογενέσεις.

Τρόφιμο ελληνικής εταιρείας περιέχει τοξική ουσία που προκαλεί -πιθανώς- καρκινογενέσεις. Το πρόβλημα ανέφερε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα επικίνδυνων τροφίμων RASFF η Ιρλανδία, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι “δυνητικά σοβαρός”. Πρόκειται για τσάι στο οποίο εντοπίστηκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (ΡΑs) σε ποσότητα 7413% (!) πάνω από το όριο. Πιο συγκεκριμένα ενώ το όριο παρουσίας της ουσίας είναι 400mg/Kg στο ελληνικό τσάι βρέθηκε σε ποσότητα 30.054,3mg/kg.

Η ΕΕ έθεσε νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια PAs με τον κανονισμό 2020/2040 που ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2022 μετά από επαναξιολόγηση του κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Το προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την Ιρλανδική αγορά, ωστόσο προς το παρόν δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία που το παράγει και το εξάγει.

Ανακαλούνται πασίγνωστα γιαούρτια για παιδιά που περιέχουν κομμάτια από πλαστικό

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητά τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA.

Πιο απλά, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της EFSA.