Συναγερμός για τον θανατηφόρο ιό της καμήλας – Τα 5 συμπτώματα

Συναγερμός για το νέο «ιό της καμήλας», ένας στους τρεις πεθαίνει, τα  συμπτώματα

Η νόσος είναι γνωστή και ως αναπνευστικό «Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής». Ο ιός της καμήλας σπέρνει φόβους για μεγάλη διασπορά, λόγω του Μουντιάλ 2022 που διεξάγεται φέτος στο Κατάρ. Οι γιατροί έχουν ήδη προειδοποιήσει για πιθανά θανατηφόρα συμπτώματα, καθώς σιγά-σιγά οι φίλαθλοι επιστρέφουν σε κάθε γωνιά της γης.

Τα 5 συμπτώματα του «ιού της καμήλας»

Τα κοινά συμπτώματα της νόσου είναι:

Αναπνευστικά προβλήματα
Βήχας
Εμετός
Πυρετός
Διάρροια

Δείτε επίσης : Η πολυανθεκτικη φυματίωση επιστρέφει: Ποια τα συμπτώματα

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό της καμήλας. Οι γιατροί συνταγογραφούν συμπτωματική αγωγή.

Πώς κολλάει το «αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής»
Για το θέμα μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά θανατηφόρος ιός, αλλά που μεταδίδεται δύσκολα. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Έχουμε και τον ιό της καμήλας, είχαμε τα ποδόσφαιρα. Αυτός ο ιός λέγεται αναπνευστικό “Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής”. Το ξέρουμε από το 2012 και έχουμε από τότε 2.602 κρούσματα. Είναι με την επαφή με την καμήλα, ή όταν κάποιος έχει κολλήσει διά της αναπνευστικής οδού. Όσοι πήγαν στο Κατάρ ανέβηκαν και σε μια καμήλα. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό. Αυτό το σύνδρομο είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικό, αλλά έχει θανάτους στο 1/3 του συνόλου.»

Οι κίνδυνοι μόλυνσης στο Κατάρ

Οι ειδικοί κατέταξαν τον MERS ανάμεσα στους 8 πιθανούς «κινδύνους μόλυνσης» που θεωρητικά θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου σύμφωνα με το ieidiseis.gr . Ο κορονοϊός και η ευλογιά των πιθήκων είναι οι δύο πιο πιθανές απειλές. Την λίστα συμπληρώνουν ασθένειες που μεταδίδονται (δερματική λεϊσμανίαση, ελονοσία, δάγκειος πυρετός, λύσσα), ιλαρά, Ηπατίτιδα Α και Β και διάρροια.

Δείτε επίσης : Δύσκολος Χεμώνας για τα παιδιά : Έξαρση σε ιώσεις και ελλείψεις σε αντιβιοτικά – Σαρώνει η γρίπη τύπου Α

Ακαδημαϊκοί ανέφεραν στο περιοδικό «New Microbes and New Infections» ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο «ενέχει αναπόφευκτα κινδύνους μολυσματικών ασθενειών».

Η καθηγήτρια Patricia Schlagenhauf, επιδημιολόγος από το Συνεργαζόμενο Κέντρο για την Υγεία των Ταξιδιωτών του ΠΟΥ είπε ότι αυτό ισχύει για το Κατάρ αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Το Κατάρ συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο MERS πριν από μια δεκαετία.

Οι ασθένειες θα μπορούσαν να «ταξιδέψουν» σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, λόγω του τεράστιου αριθμού οπαδών που έχουν μεταβεί στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr

Close