Τα Κάλαντα του Λαζάρου: Πότε τα λέμε; (στίχοι)

Αυτά είναι τα κάλαντα του Λαζάρου. Πότε λέμε τα κάλαντα του Λαζάρου, οι στίχοι και οι παραδόσεις.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια μπορεί τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και ίσως στα Φώτα, τα παιδιά να βγαίνουν και να λένε τα κάλαντα, όμως τα αγαπημένα κάλαντα του Λαζάρου δυστυχώς έχουν ξεχαστεί.

Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν η αγαπημένη μου παιδική ανάμνηση. Αυτά τα κάλαντα σηματοδοτούσαν τον ερχομό της Άνοιξης και το ότι το Πάσχα πλησίαζε όλο και πιο κοντά. Εγώ και οι φίλες μου κάναμε μεγάλη χαρά χτυπώντας πόρτα πόρτα τα σπίτια.

Δείτε ακόμα Το Σάββατο του Λαζάρου και οι παραδόσεις

Όμως τα νέα παιδιά δεν γνωρίζουν τα κάλαντα του Λαζάρου δυστυχώς. Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε ένα άρθρο για τα κάλαντα του Λαζάρου. Πότε λέμε τα κάλαντα του Λαζάρου, ποια είναι η ιστορία τους και φυσικά ποιοι είναι οι στίχοι τους. Διαβάστε παρακάτω: 

Πότε λέμε τα Κάλαντα του Λαζάρου;

Το Σάββατο του Λαζάρου (το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων) τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά) σε διάφορες παραλλαγές, που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου.

Κάλαντα Λαζάρου: Πότε τα λέμε; (στίχοι)

Τελειώνοντας το τραγούδι τους τα Λαζαράκια, όπως αποκαλούνται οι καλαντιστές της ημέρας, συνεχίζουν με ευχετικούς και επαινετικούς στίχους για το σπίτι και δέχονται ως φιλοδώρημα αυγά που τα τοποθετούν σ’ ένα στολισμένο καλαθάκι (σε κάποιες περιοχές φρούτα ή χρήματα).

Τον Λάζαρο τραγουδούν κυρίως κòρίτσια σχολικής ηλικίας, τα οποία αποκαλούνται λαζαρίνες, λαζαρίτσες, λαζαρούδισσες κ.α.

Κάλαντα Λαζάρου: Πότε τα λέμε; (στίχοι)

Οι στίχοι από τα  κάλαντα του Λαζάρου

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια
ήρθ’ η Κύριακή που τρων τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
ήρθε η μάνα σου από την Πόλη.

Σου’ φερε χαρτί και κομπολόι,
γράψε Θόδωρας, γραψέ Δημήτρης,
γράψε λέμονια και κυππαρίσι.

Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε
δως και μας και μας να τα χαρούμε
και του χρόνου να τα ξαναπούμε…

Δείτε ακόμη Λαζαράκια (Πασχαλινά ζυμαρανθρωπάκια)

Ακούστε παρακάτω τα κάλαντα του Λάζαρου:

 

 

Καλό θα ήταν να μην αφήνουμε ξεχασμένα τα έθιμα που μας φέρνουν κοντά στην θρησκεία μας. Είναι πασχαλινά έθιμα που αποτελούν στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας ποια είναι τα κάλαντα του Λαζάρου. Μπορεί φέτος να μην επιτρέπεται να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι.

 

 

Όμως ακόμη και από τις αυλές τους, θα είναι πολύ όμορφο τα κάλαντα του Λαζάρου να ακουστούν και πάλι από τις δικές φωνούλες τους. Θα είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Η νοσταλγία με έχει κατακλύσει τις τελευταίες μέρες για τα χρόνια που έφυγαν και που δύσκολα θα ξαναρθούν.

Όμως στο χέρι μας είναι να ξαναρθούν. Σωστά; Εσείς λέγατε τα κάλαντα του Λαζάρου; Τι αναμνήσεις έχετε από τότε; Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας στα σχόλια.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τo Πάσχα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: mothersblog.gr

Close