Τέλος στα αντιβιοτικά: Χορήγηση μόνο με συνταγή γιατρού

Από σήμερα μπαίνει τέλος στην ελεύθερη πώληση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία. Τα αντιβιοτικά θα χορηγούνται μόνο έπειτα από συνταγή γιατρού.

Η χορήγηση αντιβιοτικών έπειτα από συνταγογράφηση έρχεται να δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη αγορά των φαρμάκων χωρίς ουσιαστικό λόγο. Τα αντιβιοτικά θα δίνονται από τα φαρμακεία μόνο με γραπτή εντολή γιατρού.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα αντιβιοτικά; Πως θα αγοράζονται από τους ασθενείς και τι θα ισχύει σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά;

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) κατέγραψε διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της ΕΕ.

Γι΄ααυτό το λόγο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με το news4health.gr.

Έτσι, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του σε ανακοίνωση του καθώς όπως ανέφερε από «σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί».

Τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος-  Αντιβιοτικά μόνο με συνταγογράφηση

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ συμπλήρωνε το εξής: «Τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας».

Από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

Close