Τέλος τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης με ευρωπαϊκή απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση μιας σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως καλαμάκια, μπατονέτες, αναδευτήρες και πλαστικά μαχαιροπίρουνα, και θα εξασφαλίσει ότι τα περισσότερα μπουκάλια θα ανακυκλώνονται, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ρύπανση των ωκεανών.

Σύμφωνα με την ΕΕ, 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορευτούν έως το 2021 και τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να ανακυκλώνουν το 90% των πλαστικών μπουκαλιών έως το 2025.

Δείτε ακόμα: Ανιχνεύτηκε ζιζανιοκτόνο σε 28 είδη δημητριακών: Ποια είναι η ουσία που βρέθηκε σε γνωστά προϊόντα

Τέλος τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης με ευρωπαϊκή απόφαση

Μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη, η ευρωβουλευτής που πρότεινε το νομοσχέδιο, Frederique Ries, δήλωσε ότι πρόκειται για «μια νίκη για τους ωκεανούς μας, για το περιβάλλον και για τις μελλοντικές γενιές».

Δείτε ακόμα: Άγιος Πορφύριος: «Αργότερα θα δείτε όλα τα τρόφιμα θα είναι μολυσμένα. Να μην φοβάστε…θα κάνετε τον Σταυρό σας και θα τρώτε»

«Έχουμε υιοθετήσει την πιο φιλόδοξη νομοθεσία κατά των πλαστικών μιας χρήσεως», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.
«Είναι απαραίτητο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους που υπολογίζεται να φτάσει τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030», συμπληρώνεται.

Τέλος τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης με ευρωπαϊκή απόφαση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση τον Μάιο. Θα χρειαστεί να εγκριθεί από τα κράτη μέλη μετά από διαπραγματεύσεις, για τις οποίες η Ries είναι αισιόδοξη ότι θα είναι επιτυχείς.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ισχύουν και μέτρα μείωσης για τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό, τα οποία πρέπει να μειωθούν κατά 50% έως το 2025, καθώς ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει μεταξύ 500 και 1000 λίτρων νερού. που ρίχνονται σε δημόσιους δρόμους και μπορεί να κάνει ως και δώδεκα χρόνια για να αποσυντεθεί. Το φίλτρο του τσιγάρου μάλιστα, είναι το δεύτερο πιο απορριφθέν πλαστικό προϊόν μιας χρήσης.

Η Κίνα πέρυσι απαγόρευσε τις εισαγωγές 24 ποικιλιών στερεών αποβλήτων, ασκώντας πίεση στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των δικών της αποβλήτων.

 

 

Πηγή: huffingtonpost
Close