Τοξικός ο αέρας στο Μάτι: Για ποιο λόγο θα πρέπει οι κάτοικοι να κυκλοφορούν με μάσκες; [εικόνες]

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η ατμόσφαιρα στο Μάτι μετά από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου για όποιον βρίσκεται εκεί, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα τα επίπεδα πολλών αρμοσφαιρικών ρυπαντών, τόσο σε αέρια, όσο και σε σωματιδιακή μορφή, που την κάνει τοξική.

Αυτό υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, , μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, προειδοποιώντας ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που απελευθερώθηκαν στο Μάτι θα έχουν βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Οι πυρκαγιές σε ζώνη μίξης δασών – οικισμών συντελούν στην απελευθέρωση πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων, άμεσα σχετιζόμενους με τη φύση των υλικών (φυσικών και τεχνητών) που καίγονται», είπε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέχισε:

Δείτε ακόμα: Κορυφαίος καθηγητής πυρκαγιών: «Αυτή είναι η βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

«Στις περιπτώσεις αυτές, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται πολύ με ατμοσφαιρικά σωματίδια, που είναι και ο κυρίαρχος ρύπος, γεγονός που γίνεται και πολύ εύκολα ορατό σε μεγάλη απόσταση. Παράλληλα, σημαντικοί ρύποι που σχετίζονται με τη διαδικασία της καύσης είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και τα οξείδια του αζώτου. Τα αυξημένα επίπεδα οξειδίων του αζώτου την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της παρουσίας ηλιακής ακτινοβολίας, συντελούν και στη δημιουργία όζοντος, τα οποία είναι πάντα ιδιαίτερα αυξημένα στις περιοχές των πυρκαγιών».

Τοξικός ο αέρας στο Μάτι: Για ποιο λόγο θα πρέπει οι κάτοικοι να κυκλοφορούν με μάσκες; [εικόνες]

Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπήρξαν τοξικές ενώσεις, όπως βαρέα μέταλλα, διοξίνες από πλαστικά υλικά, αλλά εκλύθηκαν και ρύποι όπως βενζόλιο και αλδεύδες, που είναι καρκινογόνα.

«Για ρύπους όπως οι διοξίνες και σε μικρότερο βαθμό οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίες είναι επίμονες οργανικές ενώσεις, η παραμονή τους στο περιβάλλον είναι πιο μακρόχρονη και μεταφέρονται μακροχρόνια μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο. Επίσης, οι ποσότητες των διοξινών που θα εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής από τον καπνοθύσανο της πυρκαγιάς, παρόλο που αφορούν μια βραχεία έκθεση (ωρών ή ημερών) αποβάλλονται πλήρως μετά από 30 χρόνια», προειδοποιεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Τοξικός ο αέρας στο Μάτι: Για ποιο λόγο θα πρέπει οι κάτοικοι να κυκλοφορούν με μάσκες; [εικόνες]

Καλεί μάλιστα όσου βρίσκονται στο σημείο, κατοίκους, εθελοντές, εργαζόμενους στους δήμους να φορούν πάντα μάσκες και να έχουν καλυμμένο το σώμα τους, καθώς κινδυνεύουν από αναπνευστικά προβλήματα και επιβάρυνση του κυκλοφορικού συστήματος.

Δείτε ακόμα: Ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση παιδιών και οικογενειών έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Προσοχή θα πρέπει να δείχνουν και όσοι χρησιμοποιούν τεχνικές υδροψεκασμού για τον καθαρισμό των σπιτιών τους. Τα απόνερα δε θα πρέπει να πέφτουν σε διπλανά σπίτια και κάτοικοι ή περίοικοι δε θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νέφος σταγονιδίων που δημιουργείται, ενώ η χρονική διάρκεια των διεργασιών καθαρισμού καλό είναι να είναι περιορισμένες στον χρόνο για να περιοριστεί στην απολύτως απαραίτητη έκθεση των εθελοντών και των κατοίκων/περιοίκων στα επιμολυσμένα σταγονίδια ή στην επαναιωρούμενη στάχτη.

Τοξικός ο αέρας στο Μάτι: Για ποιο λόγο θα πρέπει οι κάτοικοι να κυκλοφορούν με μάσκες; [εικόνες]

Αξίζει να επίσης να σημειωθεί ότι παιδιά και ηλικιωμένοι, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθείς ηλικιακές ομάδες στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δείτε ακόμα: Τι να Κάνεις (και τι να Μην Κάνεις) την Ώρα της Πυρκαγιάς

Πολύ σημαντικά παραμένουν, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, για τη δημόσια υγεία και τα ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα που ακολουθούν μια τέτοιου μεγέθους καταστροφική πυρκαγιά. Από προηγούμενες μελέτες έχει βρεθεί ότι τα ψυχολογικά και ψυχιατρικά αποτελέσματα μπορεί να είναι σημαντικά. Οι πληθυσμοί που εκτίθενται σε πυρκαγιές διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από το μη εκτεθειμένο πληθυσμό να ταξινομηθούν μακροχρόνια ως δυνητικά ψυχιατρικά περιστατικά περισσότερο από διπλάσιο από αυτό που παρατηρείται στον μη εκτεθειμένο πληθυσμό.

Φωτογραφίες:INTIME NEWS

 

Πηγή: iefimerida
Close