Υγειονομικός συναγερμός:  Μετά από δεκαετίες, καταγράφηκε νεκρός από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια

Σε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές  μετά τον θάνατο μιας γυναίκας από εγκεφαλίτιδα. Εκφράζοντας ανησυχία για την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού που μεταδίδεται από κουνούπια.

Υγειονομικό συναγερμό εξέδωσαν οι αρμόδιες Αρχές στην Αυστραλία μετά τον θάνατο μιας γυναίκας ηλικίας 70 ετών από εγκεφαλίτιδα της κοιλάδας Murray τον Ιανουάριο. Το κρούσμα του δυνητικά θανατηφόρου ιού που μεταδίδεται από κουνούπια εντοπίστηκε στη Βόρεια Επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ασθένεια είναι σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα και δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο. Η NT Health δήλωσε ότι η γυναίκα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Royal Darwin και πιθανότατα είχε προσβληθεί από τον ιό στο Ντάργουιν.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αυστραλίας και της Βικτώριας έχουν επίσης εντοπίσει τον ιό.

Υγειονομικός συναγερμός: Μετά από δεκαετίες, καταγράφηκε νεκρός από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια

Συνολικά έχουν καταγραφεί 39 κρούσματα εγκεφαλίτιδας της κοιλάδας Murray σε όλη την Αυστραλία από την έναρξη της καταγραφής το 1974 και εννέα θάνατοι. Αυτό είναι το τρίτο κρούσμα που εντοπίζεται στη ΝΤ από το 2018.

Δείτε ακόμα: Πάτρα: Η Απάντηση του Κούγια για την επίθεση-Η αντίδραση μου ήταν απόλυτα δικαιολογημένη

Τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό της εγκεφαλίτιδας της κοιλάδας Murray δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα. Ένας μικρός αριθμός (περίπου ένας στους 800 ανθρώπους) μπορεί να αναπτύξει σοβαρή λοίμωξη.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, συνήθως αναπτύσσονται 7 έως 12 ημέρες μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι, αλλά αυτό μπορεί να είναι μόλις 5 ημέρες ή και 28 ημέρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

πυρετό
ναυτία και εμετό
πονοκέφαλο
μυϊκούς πόνους

Τα άτομα με σοβαρή λοίμωξη μπορεί να αναπτύξουν:

σοβαρούς πονοκεφάλους
δυσκαμψία στον αυχένα
ευαισθησία στο έντονο φως (φωτοφοβία)
επιληπτικές κρίσεις ή κρίσεις (ιδίως σε μικρά παιδιά)
υπνηλία
σύγχυση
απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η σοβαρή λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο. Οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Δείτε ακόμα: Φως στο τούνελ: Θεία δίκη-Έχουμε βόμβα στα χέρια μας- Η εξέλιξη σε πολύκροτη υπόθεση

Πού εντοπίζεται κυρίως ο ιός

Ο ιός της εγκεφαλίτιδας της κοιλάδας Murray εντοπίζεται στη βόρεια Αυστραλία, όπου κατά καιρούς αναφέρονται κρούσματα στον άνθρωπο. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της υγρής ή της μετα-υγρής περιόδου.

Στη Βικτώρια, ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης του ΜΒΕ εμφανίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως μετά από περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων ή πλημμυρών, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των υδρόβιων πτηνών και των κουνουπιών.

Ο ιός της εγκεφαλίτιδας της κοιλάδας Murray έχει ανιχνευθεί στη Βικτώρια και σε άλλες πολιτείες της νοτιοανατολικής Αυστραλίας στις αρχές του 2023. Ο ιός είχε ανιχνευθεί προηγουμένως στη Βικτώρια το 2011 από την επιτήρηση ζώων κατά μήκος του ποταμού Murray.

Το τελευταίο καταγεγραμμένο ανθρώπινο κρούσμα στη Βικτώρια ήταν το 1974, αλλά το 2011 καταγράφηκαν ανθρώπινα κρούσματα στη NSW και τη SA.

 

Close