10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότερο

Όλοι λατρεύουμε να παίρνουμε ως δώρο λουλούδια. Δυστυχώς, όμως τα περισσότερα φρέσκα λουλούδια δεν διαρκούν πολύ, και είναι κρίμα, να βλέπουμε τα λουλούδια μας να αρχίζουν να χάσουν την ομορφιά τους μετά από λίγες μόνο ημέρες.

Εμείς συλλέξαμε για εσάς μερικές από τις καλύτερες συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της φρέσκιας ανθοδέσμης σας.

1.) Βάλτε τα λουλούδια σε ένα μεγάλο καθαρό δοχείο.

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphotos credit: depositphotos/depositphotos

Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό δοχείο. Αυτό το τέχνασμα θα μειώσει τον κίνδυνο του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών τα οποία μολύνουν τα λουλούδια. Για να βεβαιωθείτε ότι τα κοτσάνια από τα λουλούδια σας δεν πιέζονται μεταξύ τους, επιλέξτε βάζα με φαρδύ λαιμό.

Δείτε ακόμη: Ρίχνει στο βάζο με τα λουλούδια της ζάχαρη και ξύδι. Αν δείτε γιατί θα το κάνετε αμέσως!

2.) Τοποθετήστε τα λουλούδια σε ζεστό νερό.

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: depositphotos

Φυσικά, το βραστό νερό δεν θα λειτουργήσει. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 43-44 βαθμούς Κελσίου. Ρίξτε το νερό σε ένα βάζο με λουλούδια, και τοποθετήστε το σε ένα δροσερό μέρος για μια ώρα ή δύο. Τα ζεστά μόρια του νερού κινούνται πιο γρήγορα μέσα από τα κλαδιά, ενώ τα λουλούδια χάνουν λιγότερη υγρασία, επειδή ο αέρας είναι δροσερός. Η μέθοδος αυτή, που ονομάζεται “σκλήρυνση”, βοηθά στην παράταση της ζωής των φρεσκοκομμένων λουλουδιών.

3.) Εάν δεν θέλετε τα λουλούδια σας να μαραθούν χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: depositphotos

Αν δεν χρησιμοποιήσετε την προηγούμενη μέθοδο, απλά τοποθετήστε την ανθοδέσμη σας σε ζεστό νερό ή σε νερό θερμοκρασίας δωματίου. Τα νωπά κομμένα άνθη προσλαμβάνουν ζεστό νερό πιο εύκολα από ότι κρύο. Ωστόσο, για τους βολβούς των λουλουδιών είναι καλύτερο το κρύο νερό.

4.) Αφαιρέστε τα χαμηλότερα φύλλα

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: depositphotos/freepik

Για να κάνετε τα φρέσκα κομμένα άνθη σας να διαρκούν περισσότερο, αφαιρέστε τυχόν φύλλα που πέφτουν κάτω από την ίσαλο γραμμή. Τα φύλλα που είναι βυθισμένα στο νερό μπορούν να αρχίζουν να σαπίζουν πολύ γρήγορα, παρέχοντας έτσι τροφή στα βακτήρια τα οποία μπορούν να μολύνουν και να βλάψουν το υπόλοιπο φυτό.

5.) Αλλάξτε νερό

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: depositphotos/pixabay

Για να διατηρήσετε τα λουλούδια σας φρέσκα, θα πρέπει να αλλάζετε νερό κάθε μέρα. Και μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα από το δοχείο πριν από την προσθήκη φρέσκου νερού. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μολύνσεων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές ταμπλέτες ασπιρίνης σε ένα βάζο γεμάτο με νερό προκειμένου να βοηθήσετε το νερό να διατηρηθεί καθαρό και να είναι απαλλαγμένο από βακτήρια τα οποία μπορούν να βλάψουν τα λουλούδι.

Τα φύλλα που είναι βυθισμένα στο νερό μπορούν να αρχίζουν να σαπίζουν πολύ γρήγορα, παρέχοντας έτσι τροφή στα βακτήρια τα οποία μπορούν να μολύνουν και να βλάψουν το υπόλοιπο φυτό.

6.) Kόψτε τις άκρες από τα κοτσάνια

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: depositphotos

Μην ξεχάσετε να κόβετε τις άκρες από τα κοτσάνια τακτικά. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι, και κόψτε τα κοτσάνια σε μια γωνία 45 °. Αυτή η απλή διαδικασία θα αυξήσει την ικανότητα των λουλουδιών »να απορροφούν το νερό.

Με τα πιο ευαίσθητα λουλούδια, όπως τα τριαντάφυλλα, είναι καλύτερο να κόψετε τα κλαδιά τους κάτω από το νερό. Τα τριαντάφυλλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις φυσαλίδες του αέρα και τα βακτήρια που εμποδίζουν την απορρόφηση του νερού και κάνουν τα λουλούδια να μαραίνονται πιο γρήγορα.

Δείτε ακόμη: Κόβει λουλούδια και τα βάζει σε λαδόκολλα.Ο λόγος;Δίνει στο σπίτι »άλλον αέρα»

7.) Χρησιμοποιήστε συντηρητικά για λουλούδια

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: depositphotos/depositphotos

Μπορείτε είτε να αγοράσετε συντηρητικά λουλουδιών σε καταστήματα ανεφοδιασμού κηπουρικής ή να τα φτιάξετε και μόνοι σας. Τα συντηρητικά λουλουδιών περιέχουν τα βασικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την παράταση της ζωής των φρέσκων κομμένων λουλουδιώνν. Επιπλέον, μεταξύ των συστατικών τους περιέχονται και τα βιοκτόνα που αποτρέπουν τα βακτηρίδια από τη διάδοση τους και τη μόλυνση των φυτών.

Ένας απλός τρόπος για να προετοιμάσετε ένα σπιτικό διάλυμα συντήρησης λουλουδιών είναι να αναμείξετε σόδα εσπεριδοειδών με χλωρίνη. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσθέσετε οποιοδήποτε ανθρακούχο ποτό το οποίο περιέχει ζάχαρη και οξύ στο νερό.

Χρησιμοποιήστε ένα μέρος σόδας σε τρία μέρη νερού, και στη συνέχεια, προσθέστε μερικές σταγόνες χλωρίνης (όχι περισσότερο!) Για να σκοτώσετε τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Στην πραγματικότητα, αυτό το μείγμα μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλα διαλύματα συντηρητικών λουλουδιών που υπάρχουν στο εμπόριο.

8.) Κρατήστε τα λουλούδια σας μακρυά από την απ΄ευθείας έκθεση στον ήλιο, σε ζεστές πηγές αέρα αλλά και από τα φρούτα

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: depositphotos/pixabay

Βρείτε ένα μέρος για τα λουλούδια σας που θα είναι μακρυά από το άμεσο ηλιακό φως ή κοντά σε πηγές θερμότητας, γιατί αυτό δεν κάνει καθόλου καλό για τα φυτά. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την τοποθέτηση των κομμένων λουλουδιών κοντά σε μπολ με φρούτα, καθώς αυτά εκπέμπουν μικρές ποσότητες αιθυλενίου, ένα αέριο που μπορεί να κάνει τα λουλούδια να μαραθούν πιο γρήγορα .

9.) Αφαιρέστε τα μαραμένα λουλούδια όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: depositphotos

Αφαιρέστε τυχόν νεκρά ή μαραμένα άνθη από το βάζο κάθε φορά που θα τα βλέπετε. Διαφορετικά, το αιθυλένιο, το αέριο το οποίο απελευθερώνεται όχι μόνο από φρούτα, αλλά επίσης και από τα μαραμένα φυτά, θα βλάψει τα υγιή λουλούδια σας.

Δείτε ακόμη: Φτιάξτε μόνοι σας ένα υπέροχο μπουκέτο με ψεύτικα λουλούδια!

10.) Τακτοποιήστε σωστά τα λουλούδια σας

10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε τα κομμένα σας λουλούδια φρέσκα για περισσότεροphoto credit: freepik/visualhunt

Δεν θα πρέπει να βάζετε όλα τα λουλούδια μαζί σε ένα βάζο με κοινό νερό. Οι κομμένοι φρέσκοι νάρκισσοι και τα ζουμπούλια εκπέμπουν χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τα άλλα φυτά, έτσι είναι καλύτερο να τα κρατήσετε σε ένα ξεχωριστό βάζο.

Αν, όμως, παρ ‘όλες τις προσπάθειές σας, τα φυτά σας έχουν αρχίσει να μαραίνονται, τότε βυθίστε τα σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να τους χαρίσετε την χαμένη τους φρεσκάδα.

Πηγή: brightside.me
Close