12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούς

Οι νέοι οδηγοί πολλές φορές, αγνοούν πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να κάνουν την οδήγηση τους πιο εύκολη. Δείτε λοιπόν, πως να αποφεύγετε επικίνδυνες καταστάσεις και να οδηγείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια

12. Ελέγξτε αν έχετε ρυθμίσει σωστά τους καθρέφτες

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: depositphotos/depositphotos

Εάν δεν έχετε ρυθμίσει σωστά τους καθρέπτες, υπάρχει μια νεκρή περιοχή – ένα μέρος του δρόμου, το οποίο δεν μπορείτε να δείτε, έτσι δεν μπορείτε να δείτε το όχημα που βρίσκεται στην παρακείμενη λωρίδα. Ρυθμίστε λοιπόν έτσι τους καθρέφτες σας, ώστε να μπορείτε να δείτε αυτή την ”νεκρή γωνία”. Για να ελέγξετε μια περιοχή που δεν μπορείτε να δείτε, κινηθείτε αργά πίσω από τα άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα, κοιτάζοντας την πλευρά του καθρέφτη. Ρυθμίστε το καθρέφτη έτσι ώστε να είναι πλήρως ορατό το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου.

11. Μάθετε να ελέγχετε τους τροχούς του αυτοκινήτου

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: depositphotosdepositphotos

Προκειμένου να μην έχετε πρόβλημα με το πεζοδρόμιο όταν οδηγείτε ή όταν πάτε να παρκάρετε πρέπει να κάνετε το εξής κόλπο, το οποίο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε, που είναι οι τροχοί σας. Πάρτε ένα άδειο μπουκάλι τσαλακώστε το και βάλτε το στο πεζοδρόμιο. Κάντε εξάσκηση, πατώντας το πλαστικό μπουκάλι με το δεξί και τον αριστερό τροχό και ανοίξτε το παράθυρο προκειμένου να ακούσετε αν ακουμπάτε το μπουκάλι.

10. Παρκάρετε εστιάζοντας στα παράθυρα και τους καθρέφτες

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: facebook

Αν παρκάρετε με την μπροστινή όψη προς το πεζοδρόμιο, σταματήστε μόλις δείτε το πεζοδρόμιο κάτω από τον πλαϊνό καθρέφτη. Έτσι η απόσταση μέχρι το πεζοδρόμιο δεν θα είναι μεγάλη και δε θα χαράξετε τον προφυλακτήρα.

Αν σταθμεύσετε παράλληλα με το πεζοδρόμιο, πρέπει να μεριμνήσετε για να μη χαράξετε τις ζάντες. Κολλήστε ένα κομμάτι χρωματιστή κολλητική ταινία στο κάτω μέρος του παρμπρίζ. Μόλις η γραμμή του πεζοδρομίου συμπέσει με το σημάδι, σταματήστε. Είναι καλύτερα να παρκάρετε παράλληλα με το κράσπεδο προς τα πίσω – τότε το πεζοδρόμιο είναι ορατό στους εξωτερικούς καθρέπτες και δε θα κολλήσετε σε αυτό.

Δείτε ακόμη: Έως και διπλάσια τα διόδια στους νέους αυτοκινητόδρομους! Δείτε αναλυτικά τις νέες τιμές

9. Μετά την είσοδο σε λακκούβα με νερό, στεγνώστε τα φρένα

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: depositphotos

Πριν από οποιαδήποτε, ακόμη και ρηχή λακκούβα επιβραδύνετε, και στη συνέχεια περάστε ομαλά, χωρίς ελιγμούς ή χωρίς να επιβραδύνετε. Σε υψηλή ταχύτητα, το νερό μπορεί να εισχωρήσει στο σύστημα ανάφλεξης με αποτέλεσμα να σταματήσει η μηχανή. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει υδρολίσθηση – όταν η πρόσφυση ελαττώνεται και το αυτοκίνητο γλιστράει μέσα στο νερό.

Αφήνοντας μια μεγάλη λακκούβα, μη σταματήσετε τον κινητήρα, μη φρενάρετε, μην επιταχύνετε και το σημαντικότερο – στεγνώστε τα φρένα: μην αφήνετε το πεντάλ του γκαζιού και πατήστε αρκετές φορές το πεντάλ φρένου. Με την τριβή, τα τακάκια των φρένων θερμαίνονται, και το νερό εξατμίζεται.

8. Ακολουθήστε τις κινήσεις των υψηλών οχημάτων μπροστά σας

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: depositphotos

Στο δρόμο, προσέξτε όχι μόνο το μπροστινό όχημα, αλλά τα άλλα οχήματα στη ροή της κυκλοφορίας. Προσέξτε για υψηλά οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία), οι οδηγοί τους βλέπουν καλύτερα την κατάσταση της κυκλοφορίας. Αν ξεκινούν και αφήνουν κάποια λωρίδα κυκλοφορίας, πιθανότατα έγινε κάποιο ατύχημα ή υπάρχει άλλο εμπόδιο, έτσι θα μπορείτε να προειδοποιηθείτε ταχύτερα.

7. Αν ο κινητήρας δεν ξεκινά, ενεργοποιήστε τη μεγάλη σκάλα

Μερικές φορές ο κινητήρας δεν ξεκινάει το χειμώνα με την πρώτη φορά. Πριν ξεκινήσετε τον κινητήρα, ζεστάνετε τη μπαταρία – ανάψτε τα μεγάλα φώτα για λίγο, το ραδιόφωνο ή τη θέρμανση.

6. Τη νύχτα, χαμηλώστε τον καθρέφτη πίσω όψης

 

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: depositphotos

Δεν γνωρίζουν όλοι ότι ο καθρέφτης πίσω όψης διαθέτει 2 λειτουργίες – αυτή της ημέρας και αυτή της νύχτας. Για να μη σας τυφλώνουν οι προβολείς του πίσω οχήματος, τραβήξτε το μοχλό του καθρέφτη προς τα κάτω προκειμένου να αλλάξετε την κλίση του.

Δείτε ακόμη: Γιατί πρέπει να ΜΗΝ ανοίγετε το A/C μόλις βάζετε μπροστά τη μηχανή στο αυτοκίνητο

5. Ενεργοποιήστε το κλιματιστικό

Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε κλιματισμό (π.χ. το χειμώνα), καλό είναι να το ενεργοποιείτε για σύντομο διάστημα. Διαφορετικά, το ψυκτικό υγρό μπορεί να διαρρεύσει και τα σωληνάκια να στεγνώσουν.

Οι νέοι οδηγοί πολλές φορές, αγνοούν πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να κάνουν την οδήγηση τους πιο εύκολη.

4. Χρησιμοποιείτε τακτικά το χειρόφρενο

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: depositphotos

Ακόμα κι αν δεν παρκάρετε το αυτοκίνητο σε έδαφος με κλίση, χρησιμοποιείστε τακτικά το χειρόφρενο για να το κρατάτε σε καλή κατάσταση. Εξαίρεση αποτελεί το δριμύ ψύχος: σε αυτό το καιρό, είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιείτε, για να μην παγώσουν τα τακάκια των φρένων.

3. Αν το όχημα στη διπλανή λωρίδα επιβραδύνει, επιβραδύνεται και εσείς

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: facebook

Αν δείτε ότι το μπροστινό σας όχημα στη διπλανή λωρίδα να αρχίζει να επιβραδύνει, αν και δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, μειώστε ταχύτητά και εσείς – ίσως ένας άλλος οδηγός αφήνει να περάσει ένας πεζός ή τρέχει ένα ζώο.

Δείτε ακόμη: Επιτέλους: Τσουχτερά πρόστιμα για όσους καπνίζουν ή ατμίζουν στο αυτοκίνητο με παιδια

2. Μην έχετε την ψευδαίσθηση της μικρής ταχύτητας

Σε ευθείς αυτοκινητόδρομους, η ταχύτητα φαίνεται πολύ μικρότερη από οτι είναι στην πραγματικότητα. Αν μετά το ευθύ τμήμα του δρόμου στρίβετε, αν δεν κόψετε αρκετή ταχύτητα, το αυτοκίνητο μπορεί να ανατραπεί.

1. Μη στρίβετε τους τροχούς εκ των προτέρων, όταν περιμένετε για να στρίψετε αριστερά

12 συμβουλές για αρχάριους οδηγούςphoto credit: facebook

Αν χρειαστεί να στρίψετε αριστερά και δίνετε προτεραιότητα σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, μην βιαστείτε να στρίψετε το τιμόνι, είναι επικίνδυνο. Οι τροχοί πρέπει να δείχνουν ευθεία. Αν από πίσω πέσει ένα άλλο όχημα, όταν θα έχετε γυρίσει τους τροχούς, μπορεί να βρεθείτε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου δεν μπορέσετε να αποφύγετε την σύγκρουση με άλλα αυτοκίνητα.

Πηγή: adme.ru
Close