14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Η Άνοιξη έφτασε και όσες από εμάς έχουν την τύχη να διαθέτουν κήπο στο σπίτι τους, οφείλουν να ξεκινήσουν την περιποίησή του. Ο κήπος, είναι φοβερό αγχολυτικό, διότι τα λουλούδια και τα δέντρα έχουν την τάση να χαλαρώνουν τον άνθρωπο είτε όταν τα χαζεύει είτε όταν τα περιποιείται.

Η περιποίηση του κήπου μάλιστα, προτείνεται από πολλούς ψυχολόγους, σαν ένα χόμπι που καταπραΰνει τα νεύρα και το άγχος. Σε χαλαρώνει, σε κάνει να νιώθεις δημιουργική και φυσικά προσφέρεις μια ατελείωτη ομορφιά στο σπίτι σου. Τώρα που η Άνοιξη έφτασε και ο καιρός σιγά – σιγά ξεκινάει να δείχνει το ανοιξιάτικο πρόσωπο του σε όλη την Ελλάδα εσύ οφείλεις να φέρεις την Άνοιξη και στο σπίτι σου!

Η Άνοιξη είναι η εποχή όπου βοηθάει τα δέντρα, τα λουλούδια και γενικότερα τη φύση να “γεννηθεί” . Παρόλα αυτά, η περιποίηση του κήπου είναι μια μορφή τέχνης και δεν  αρκούν μόνο οι σωστές καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν tips που βοηθούν τον κήπο σου να είναι υγιής. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι το κάθε λουλούδι και δέντρο έχει τις δικές του ανάγκες.

Δεν είναι όλα τα λουλούδια και τα δέντρα φτιαγμένα να έρχονται σε υπερβολική επαφή με τον ήλιο ή το νερό. Αν όλα αυτά όμως, δεν τα γνωρίζεις ο κήπος σου θα ξεκινήσει να μαραζώνει κι εσύ θα αναρωτιέσαι για τις αιτίες. Εμείς, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα άρθρο δείχνοντας σου 14 πανέξυπνα tips που θα κάνουν τον κήπο σου να εντυπωσιάσει οποιοδήποτε καλεσμένο σου. Δες παρακάτω:

Τοποθετήστε φελιζόλ στις γλάστρες σας 

Τοποθετήστε ένα στρώμα από φελιζόλ στις γλάστρες σας, έτσι ώστε να έχετε καλύτερη στράγγιση και να μειώσετε το βάρος της. Απλά μην ξεχάσετε να προσθέσετε και υλικό γεωυφάσματος ώστε το χώμα της γλάστρας, να μην καταλήξει στον πάτο της.

Βάλτε στον κήπο σας ασβέστιο 

Ένας πολύ καλός diy τρόπος να προσθέσετε στον κήπο σας ασβέστιο, είναι τα τσόφλια από τα αυγά. Προσθέστε τα σε ένα μπλέντερ και αφού τα κάνετε σκόνη, σκορπίστε την στον κήπο! Οικολογική και diy ταυτόχρονα!

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Photo via: gracefullittlehoneybee.com

Μην επιτρέψετε στα ζώα σας να…πηγαίνουν στον κήπο!

Τα ζώα τα λατρεύουμε και θέλουμε να περνάμε μαζί τους όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα κατοικίδια, βλέπουν τον κήπο μας σαν μια μεγάλη τουαλέτα. Ειδικότερα οι ακαθαρσίες της γάτας έχουν αποδειχθεί τοξικές για τον κήπο μας και εφόσον όσοι έχουμε γάτες, διαθέτουμε και την απαραίτητη λεκάνη με άμμο, είναι άσκοπο να την αφήνουμε να τα “κάνει” και στις…γλάστρες μας!

Επειδή γνωρίζουμε όμως ότι όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν τη δική τους προσωπικότητα κι αν δεν θέλουν, δεν πρόκειται να ακούσουν τις εντολές σας, δοκιμάστε να τοποθετήσετε στο χώμα του κήπου σας και στις γλάστρες σας κοφτερά αντικείμενα που θα φαίνονται έτσι ώστε να τα δουν και να μην διακινδυνεύουν να πλησιάσουν το σημείο. Τέτοια είναι τα πιρούνια μιας χρήσεως ή τα ξύλινα καλαμάκια για το σουβλάκι. Μην ξεχάσετε να τα κάνετε ορατά προς τα ζώα αφού ο σκοπός μας, δεν είναι να τα τραυματίσουμε αλλά να τα εμποδίσουμε.

Το Καλοκαίρι τοποθετήστε βρεφικές πάνες

Έχει αποδειχθεί ότι οι βρεφικές πάνες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σωτήριες για τις γλάστρες μας. Αποθηκεύουν την υγρασία και διατηρούν το φυτό μας περισσότερο χρόνο δίνοντας του το απαραίτητο νερό. Τοποθετήστε λοιπόν μια βρεφική πάνα στον πάτο της γλάστρας σας.

Χρησιμοποιήστε το νερό από τα λαχανικά σας

Αποθηκεύστε το νερό που χρησιμοποιήσατε για να βράσετε τα λαχανικά σας. Αφού το αφήσετε να κρυώσει ρίξτε το στο κήπο σας. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και λειτουργεί σαν λίπασμα. Οικολογικό, υγιεινό και σίγουρα diy!

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Photo via: yiannislucacos.gr

Δημιουργήστε φυτά με φλούδες εσπεριδοειδών

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλούς να χρησιμοποιούν κουκούτσια από φρούτα που έχουν φάει, για να φυτέψουν ένα συγκεκριμένο δέντρο. Παρόλα αυτά, αν αντί για κουκούτσια χρησιμοποιήσεις φλούδες εσπεριδοειδών, δεν θα έχεις μόνο το δέντρο που επιθυμείς αλλά θα δημιουργήσεις κι ένα φυσικό λίπασμα. Απλά μην ξεχάσεις να ανοίξεις μια τρύπα στο κάτω μέρος για αποστράγγιση.

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Photo via: rsrub.ru

Δημιούργησε έναν κήπο από τσιμεντόλιθους

Οι τσιμεντόλιθοι εκτός του ότι είναι εύκολο να βρεθούν μπορούν να δημιουργησουν έναν ιδιαίτερο και πανέμορφο κήπο. Αφού βρεις μια ίσια επιφάνεια, τοποθέτησε τους τσιμεντόλιθους με έναν τέτοιο τρόπο που να δημιουργείς έναν μικρό κλειστό κύκλο. Εκτός του ότι μπορείς να φυτέψεις ότι επιθυμείς στο κέντρο του κήπου, μπορείς επιπλέον να χρησιμοποιήσεις σαν μικρές γλάστρες και τις τρύπες του τσιμεντόλιθου. Είναι μόδα τα τελευταία χρόνια καθώς προσδίδουν στυλ στους κήπους μας.

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Photo via: Pinterest

Τοποθέτησε φίλτρα καφέ στις γλάστρες σου

Τα φίλτρα καφέ είναι μια ιδιαίτερα οικονομική λύση αφού μπορείς να τα βρεις σε όποιο supermarket επιθυμείς και στις πιο χαμηλές τιμές. Κατασκευάστηκαν, ακριβώς για να συγκρατούν την υγρασία και να κρατούν μακριά από το ρόφημα μας τους κόκκους του καφέ. Αν λοιπόν, τοποθετήσεις ένα φίλτρο καφέ στο πάτο της γλάστρας σου θα καταφέρεις να διατηρήσεις την υγρασία για το φυτό σου ενώ παράλληλα θα συγκρατείς το χώμα στα όρια της γλάστρας σου, χωρίς αυτό να βρομίζει τον χώρο.

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Photo via: simplydiy2.com

Δημιούργησε το δικό σου φυτώρια με τσόφλια αυγών

Μια diy λύση μέχρι να ξεκινήσει ο καιρός να γίνεται ιδανικός για να αναπτυχθούν τα φυτά σου. Μέσα στα τσόφλια των αυγών φύτεψε τους σπόρους μέχρι ο καιρός να μπορεί να προστατεύσει τα φυτά σου σε μια γλάστρα τοποθετημένη στο κήπο σου. Τα τσόφλια όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι γεμάτα ασβέστιο και αυτό δίνει επιπλέον ενέργεια στους σπόρους σου. Επίσης είναι φθηνά και μπορούν να φυτευθούν με ευκολία στις γλάστρες σου όταν το επιθυμήσεις αφού είναι μια οικολογική λύση.

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Χρησιμοποίησε πατάτες για να φυτέψεις τριανταφυλλιές 

Τοποθέτησε κλαδιά τριανταφυλλιών μέσα στις πατάτες και στη συνέχεια φύτεψε τες μαζί στον κήπο σου. Οι πατάτες θα δώσουν την υγρασία τους στις τριανταφυλλιές μέχρι το κλαδί να δημιουργήσει τη ρίζα του.

Βρήκαμε τον τρόπο για να εμποδίσετε τα ζιζάνια

Τα ζιζάνια είναι η αιτία που πολλές φορές οι κήποι μας καταστρέφονται. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψετε το κάτω μέρος της γλάστρας και να τη θάψετε στο έδαφος. Αυτή η τεχνική περιορίζει τη δημιουργία ζιζανίων καθώς επίσης και την δημιουργία ριζών από το φυτό σας, τις οποίες δεν επιθυμείτε. Κρατάει δηλαδή το φυτό στο μέγεθος που εσείς θέλετε. Έτσι θα προστατέψετε και τα άλλα φυτά γύρω από αυτό.

Φτιάξε το δικό σου DIY θερμοκήπιο 

Ο καιρός ξεκίνησε να φτιάχνει όμως ο Μάρτιος είναι γνωστό, ότι είναι ένας αναποφάσιστος μήνας. Για να μην διακινδυνεύσεις την ανάπτυξη του φυτού σου, κόψε τα 3/4 από ένα πλαστικό μπουκάλι και τοποθέτησε το σαν καπάκι πάνω από ένα γλαστράκι. Το πλαστικό μπουκάλι θα διατηρήσει την υγρασία για το φυτό σου και φυσικά θα το κρατήσει όσο ζεστό χρειάζεται. Εκτός από diy είναι και μια αρκετά οικολογική λύση, αφού στην ουσία μιλάμε για οικιακή ανακύκλωση.

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Photo via: listotic.com

Φτιάξε την δική σου δεξαμενή νερού 

Χρησιμοποίησε έναν μεγάλο κάδο σκουπιδιών και τοποθέτησε τον στα στόμια υδρορροής. Έτσι θα αποθηκεύεις εκεί το νερό σου. Οικολογικό και diy.

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Photo via: docs.google.com

Φτιάξε σπιτικό ζιζανιοκτόνο

Τα ζιζανιοκτόνα πολλές φορές είναι άκρως τοξικά για τον οργανισμό μας. Αν θέλεις λοιπόν, να είσαι ασφαλής και να κρατήσεις και το φυτό σου ασφαλές, δημιούργησε το δικό σου ζιζανιοκτόνο, με νερό, απορρυπαντικό πιάτων, αλάτι και ξίδι. Σε ένα μπουκάλι με στόμιο για σπρέι βάλε το ανάλογο νερό και στη συνέχεια πρόσθεσε μια κουτάλια της σούπας απορρυπαντικό, ένα φλιτζάνι αλάτι και πολύ λευκό ξίδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ήλιος κάνει το σπιτικό φάρμακο να λειτουργεί καλύτερα και γρηγορότερα. Υγιεινό και αποτελεσματικό, λοιπόν!

14 tips που θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε τον κήπο σας

Photo via: Pinterest

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

Close