3 πανεύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε το φαγητό σας φρέσκο και ασφαλές όσο βρίσκεστε στη θάλασσα!

Οι ώρες που περνάμε στη θάλασσα καθημερινά τώρα το καλοκαίρι είναι πολλές, και ειδικά όταν έχουμε και παιδιά φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας μερικά σνακ και τρόφιμα για την παραλία. Οι θερμοκρασίες ωστόσο είναι πολύ υψηλές, και η διατήρηση και συντήρηση των τροφίμων είναι ένα θέμα.

Δεν μπορούμε να έχουμε εκτός ψυγείου πράγματα για ώρες, ούτε είναι εύκολο πάντα να κουβαλάμε μαζί μας ψυγειάκι. Τι κάνουμε τότε με τρόφιμα που χρειάζονται μία ιδιαίτερη προσοχή για την κατανάλωσή τους;

Δείτε λοιπόν και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που δίνει η κ. Τζόβα Ελίζα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος προκειμένου να διατηρήσετε το φαγητό σας φρέσκο και ασφαλές όσο βρίσκεστε στη θάλασσα.

Δειτε ακομα 10 εύκολα σνακ για την παραλία

Προκαταψύξτε τα τρόφιμα που θα πάρετε μαζί σας

Να θυμάστε ότι τα τρόφιμα που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου δεν είναι δυνατό να ψυχθούν όταν τα βάλετε στο φορητό ψυγείο. Αντίθετα, τα προκατεψυγμένα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερη ώρα, καθώς «καταναλώνουν» λιγότερο πάγο από το ψυγειάκι που θα κρατάτε στη μικρή σας απόδραση. Ετοιμάστε λοιπόν από το προηγούμενο βράδυ τα τρόφιμα που θα πάρετε μαζί σας, όπως για παράδειγμα οι σαλάτες και τα σάντουιτς, και βάλτε τα στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πέσει η θερμοκρασία τους. Το πρωί πριν φύγετε τοποθετήστε τα στο φορητό ψυγείο και φροντίστε να διατηρηθούν στους 4°C. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τοποθετείστε το ψυγείο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και αν επιθυμείτε τυλίξτε το με μία πετσέτα.

Όχι ένα, αλλά δύο.

Και αναφερόμαστε στα ψυγεία. Καλό είναι να παίρνετε μαζί σας στη θάλασσα δύο μικρά ψυγειάκια. Ένα για τα τρόφιμα και ένα για τα ροφήματα. Και αυτό διότι το ψυγείο με τα ποτά συνήθως το ανοίγουμε πιο συχνά με αποτέλεσμα να χάνει πολύ γρηγορότερα τη θερμοκρασία του. Τοποθετήστε τα και τα δύο σε σκιερό μέρος και στο ψυγείο με τα φαγητά μη βάλετε πάγο, αφού καλό είναι τα παγάκια να μην έρχονται απευθείας σε επαφή με τα τρόφιμα. Επιπλέον μπορείτε να τοποθετήσετε από την προηγούμενη στην κατάψυξη χυμούς (που περιέχονται σε χάρτινη συσκευασία), αλλά και μπουκαλάκια με νερό (γεμισμένα μέχρι τα 2/3 του όγκου τους) για να κρατηθούν δροσερά για περισσότερη ώρα.

3 πανεύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε το φαγητό σας φρέσκο και ασφαλές όσο βρίσκεστε στη θάλασσα!

Αποθηκεύστε κατάλληλα

Βάλτε τα σνακ σας σε αεροστεγή σακουλάκια που κλείνουν στο πάνω μέρος τους και όχι σε σακούλες που απλώς διπλώνουν. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού καλό θα ήταν να στρώσετε ένα μικρό και καθαρό τραπεζομάντιλο προκειμένου να αποφύγετε την επαφή των τροφίμων με την άμμο, συνεπώς και με τους μικροοργανισμούς.

Όχι, μη δοκιμάσετε

Η δοκιμή των τροφίμων δε θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Θυμηθείτε ότι τα τρόφιμα που παραμένουν σε ένα φορητό ψυγείο μπορούν να καταναλωθούν μόνο εάν είναι δροσερά στην αφή και όταν το ψυγείο και οι παγοκύστες παραμένουν παγωμένα. Αν έχετε οποιαδήποτε υποψία ότι έχουν αλλοιωθεί, πετάξτε τα αμέσως, χωρίς να τα βάλετε στο στόμα σας.

Δειτε ακομα Μαμάδες στην παραλία! Πέντε κατηγορίες που θα συναντήσετε το καλοκαίρι στη θάλασσα!

Με πληροφορίες από nutrimed.gr

Δείτε όλα τα νέα μας άρθρα με ένα κλικ εδώ

Close