5+1 tips για έναν πιο εργονομικό εργασιακό χώρο

Πλήθος ερευνών και μελετών έχουν, άνευ οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποδείξει την επίδραση του εργασιακού περιβάλλοντος στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Ένας λειτουργικός και ευχάριστος εργασιακός χώρος προδιαθέτει ευνοϊκά τους υπαλλήλους, ενισχύει την καλή τους διάθεση και επακόλουθα, διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα τους και συνεπώς, την ευημερία και την ανάπτυξη της επιχείρησης. Επενδύοντας, λοιπόν, στο χώρο του γραφείου, επενδύει κανείς ουσιαστικά στο ίδιο το μέλλον της επιχείρησης. Πώς όμως, τελικά, μπορεί ένα εργασιακό περιβάλλον να γίνει πιο εργονομικό;

Επιλέξτε την κατάλληλη επιφάνεια εργασίας

Το κατάλληλο γραφείο είναι ένα βασικό προαπαιτούμενο για τη συγκέντρωση και την αποδοτική εργασία του εργαζομένου. Το γραφείο θα πρέπει να έχει το ανάλογο ύψος ώστε να διασφαλίζει τη σωστή στάση σώματος, και τις απαραίτητες διαστάσεις ώστε να εξυπηρετεί το παραγόμενο έργο. Περαιτέρω, η σωστή οργάνωση μέσω ροζετών διέλευσης καλωδίων, μεταλλικών καναλιών για usb κτλ., επιτείνει αναμφίβολα τους ρυθμούς εργασίας των υπαλλήλων ενώ βοηθητικά έπιπλα (συρταριέρες, ράφια κτλ.) μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στη συστηματοποίηση του τρόπου εργασίας.

Το σωστό γραφείο χρειάζεται και μια εργονομική καρέκλα

Αν η σωστή επιφάνεια εργασίας επιτρέπει την οργάνωση και επομένως, την καλύτερη διαχείριση και εκτέλεση των εκάστοτε καθηκόντων, η κατάλληλη καρέκλα γραφείου εξασφαλίζει τη σωστή θέση σώματος και κατ’ επέκταση, την ενέργεια, προσήλωση και παραγωγικότητα του εργαζομένου. Η λανθασμένη στάση σώματος οδηγεί στη γρηγορότερη σωματική και πνευματική εξάντληση του, προκαλεί μυοσκελετικούς πόνους και ενδεχομένως μόνιμα προβλήματα υγείας και γενικότερα, λειτουργεί αναμφίβολα διασπαστικά. Επιλέξτε, λοιπόν, άνετες και σωστά σχεδιασμένες καρέκλες γραφείου, με δυνατότητα προσαρμογής ύψους και συμπληρώστε τες ιδανικά με ένα εργονομικό μαξιλάρι πλάτης.

Υιοθετήστε την open plan φιλοσοφία

Οι σύγχρονοι εργασιακοί χώροι έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τα γραφεία του παρελθόντος. Αν μέχρι πρότινος, η απομόνωση και η αυστηρή διαμερισματοποίηση του εργασιακού χώρου ήταν το σύνηθες, η συνεργασία, η επαφή και η αλληλεπίδραση πλέον παίρνουν ξεκάθαρα το προβάδισμα. Έτσι, τα σημερινά γραφεία ακολουθούν συνήθως τη λογική της ανοικτής διάταξης και της πλάι-πλάι εργασίας και συνύπαρξης. Οι όποιες ανάγκες τμηματοποίησης ανακύπτουν, επιλύονται συνηθέστερα με τη χρήση διαχωριστικών γραφείου, τα οποία εξασφαλίζουν το διαχωρισμό χωρίς να παρεμβαίνουν ιδιαίτερα στην ανοιχτή διαρρύθμιση του χώρου. Είτε επιλέξετε διαχωριστικά δαπέδου-οροφής είτε χαμηλά, αυτοστήρικτα διαχωριστικά γραφείου, θα πετύχετε την επιθυμητή συγκέντρωση και ιδιωτικότητα του προσωπικού, διατηρώντας παράλληλα τον ανοιχτό, ευχάριστο χαρακτήρα του γραφείου και τη μεταξύ τους διαδραστικότητα.

Και μετά εγένετο φως!

Ο σωστός φωτισμός είναι απολύτως απαραίτητος για την αποδοτική εργασία, την ενέργεια και τη χαλαρή διάθεση των εργαζομένων ενώ αποτελεί και έναν από τους λόγους επικράτησης της open plan διάταξης, η οποία βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την απρόσκοπτη διάχυση του φωτός στο χώρο. Έτσι, η με οποιονδήποτε τρόπο ενίσχυση του υπάρχοντος φυσικού φωτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα του γραφείου ενώ αν το φως αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα στην επιλογή του ενδεδειγμένου τεχνητού φωτισμού, ο οποίος θα πρέπει να παρέχει, στο μέτρο του δυνατού, ανάλογα αποτελέσματα.

Κάντε το περιβάλλον πιο… φυσικό!

Με άλλα λόγια, προσθέστε φυτά στο χώρο. Πέρα από τον αισθητικό τους ρόλο και την δημιουργία μιας ευχάριστης εικόνας και συνεπώς, αντίστοιχων συναισθημάτων στους εργαζομένους, τα φυτά ενισχύουν τα επίπεδα του οξυγόνου συμβάλλοντας στην πιο εύκολη επίτευξη αλλά και διατήρηση της συγκέντρωσης και της διαύγειας τους.

Ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός μετράει

Έχετε προβεί στη σωστή διαρρύθμιση του χώρου, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τον υπάρχοντα φυσικό φωτισμό και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα συναναστροφής αλλά και την ιδιωτικότητα των εργαζομένων. Προσθέσατε πράσινες πινελιές στο γραφείο, αγοράσατε τις πιο αναπαυτικές καρέκλες γραφείου και τα πιο εργονομικά γραφεία αλλά είστε ακόμα ένα βήμα μακριά από τη μέγιστη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα του γραφείου σας. Ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός είναι όχι απλά αναγκαίος αλλά αυτονόητος, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις αποδόσεις των υπαλλήλων. Μια οθόνη με σωστό μέγεθος και εύκολη προσαρμογή ως προς το ύψος και την κλίση, ένας επεξεργαστής που εγγυάται τις επιθυμητές επιδόσεις του υπολογιστή, οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά και επιβοηθητικά ως προς το είδος της παραγόμενης εργασίας (κάρτα γραφικών, αξεσουάρ κτλ) και φυσικά η σωστή κάλυψη WiFi του χώρου θα βοηθήσουν τους εργαζομένους σας να επιτύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα με πολύ λιγότερο κόπο.

 

Close