Δενδρολίβανο: Τα οφέλη στην υγεία μας & πως μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο;

Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα αγαπημένα μυρωδικά των Ελλήνων νοικοκυρών καθώς επίσης και των καταξιωμένων σεφ. Δίνει μια υπέροχη μυρωδιά στο φαγητό καθώς επίσης και μια ξεχωριστή γεύση. Πάντα έχουμε λίγο δενδρολίβανο στη κουζίνα μας.

Τα περισσότερα μυρωδικά, εκτός από το άρωμα και τη νοστιμιά, κάνουν επίσης πολύ καλό στην υγεία. Αυτό ισχύει και για το δενδρολίβανο. Λίγοι γνωρίζουν όμως τις θρεπτικές του αξίες, παρόλο που το χρησιμοποιούν συχνά.

Επίσης, πολλές νοικοκυρές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν το αγαπημένο τους μυρωδικό, διότι είναι λίγο ακριβό στα supermarket. Επίσης, λόγω οικονομικών δυσκολιών, τα παραπάνω μυρωδικά θεωρούνται και λίγο πολυτέλεια, που καταλήγει να περιορίζεται.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο που θα εξηγήσουμε τα θρεπτικά συστατικά του δενδρολίβανου και για ποιον λόγο πρέπει να το καταναλώνουμε πιο συχνά.

Τέλος, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές για να φυτέψετε το δικό σας δενδρολίβανο και να μπορείτε να το απολαύσετε όποτε θέλετε χωρίς να κάνετε περιττά έξοδα. Διαβάστε παρακάτω:

Ποια οφέλη έχει για την υγεία μας το δενδρολίβανο; 

Το δενδρολίβανο είναι ένα μυρωδικό το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μερικά μάλιστα δεν έχουν να κάνουν με τη διατροφή μας και λίγοι από εμάς τα γνωρίζουμε. Θα μοιραστούμε μαζί σας το πόσο χρήσιμο είναι να υπάρχει σε ένα σπίτι το δενδρολίβανο, έτσι ώστε να σας πείσουμε να φυτέψετε το δικό σας. Δείτε παρακάτω:

 1. Το δενδρολίβανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
 2. Περιέχει σίδηρο
 3. Περιέχει πολύτιμο κάλλιο
 4. Περιέχει μαγγάνιο
 5. Περιέχει μαγνήσιο
 6. Περιέχει χαλκό
 7. Αν τραυματιστείτε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να θεραπεύσετε την πληγή αφού προσφέρει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδες δράση.
Δενδρολίβανο: Τα οφέλη στην υγεία μας & πως μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο;

Photo via: gardenguide.gr

Πως μπορούμε να φυτέψουμε το δικό μας δενδρολίβανο στον κήπο; 

Το δενδρολίβανο είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό. Μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, αφού δενδρολίβανο μπορούμε να συναντήσουμε ακόμη και σε υψόμετρο 600 μέτρων. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη αν φυτευτεί σε μέρη όπου τα βλέπει ο ήλιος.

Έτσι, αν θέλετε να φυτέψετε το δικό σας δενδρολίβανο στο σπίτι, αποφύγετε τα σκιερά μέρη. Παρόλα αυτά, μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους εδάφους. Είτε είναι ξηρό είτε μαλακό, το δενδρολίβανο θα βρει τον τρόπο να σας χαρίσει τους καρπούς του.

Παρόλα αυτά, το pH του χώματος, θα πρέπει να είναι ουδέτερο για ένα ακόμη πιο δυνατό δενδρολίβανο. Όπως και να ‘χει είναι ένα φυτό το οποίο αναπτύσσεται εύκολα και χρειάζεται λίγη προσοχή από εσάς!

Θέλετε να φτιάξετε κι άλλες γλάστρες με δενδρολίβανο με τον πιο οικονομικό τρόπο; 

Όσοι και όσες ασχολούνται με τον κήπο, γνωρίζουν ότι κάθε φορά που θέλουν να φυτέψουν ένα νέο λαχανικό ή φρούτο, πρέπει να αγοράσουν τον ανάλογο σπόρο από το μαγαζί που εμπιστεύονται.  Το δενδρολίβανο όμως, σας δίνει την επιλογή να φτιάξετε όσες γλάστρες με το συγκεκριμένο μυρωδικό επιθυμείτε, χωρίς να χρειαστεί να μπείτε σε έξοδα.

 1. Κόβετε βλαστούς από την κορυφή του μυρωδικό ύψους 10 εκατοστών.
 2. Αφαιρείτε τα φύλλα βάσης.
 3. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα μοσχεύματα σε μια γλάστρα όπου θα έχει ίσες αναλογίες χώματος, κοπριάς και άμμου. Ενδεικτικά οι αναλογίες είναι 1:1:1. Αυτή τη φορά θα πρέπει να τοποθετήσετε την γλάστρα σε σκιερό μέρος.
 4. Μετά από 3-4 μήνες το δενδρολίβανο θα κάνει τις δικές του ρίζες κι εσείς, θα μπορέσετε να το τοποθετήσετε σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας. Μην ξεχνάτε, ότι πρέπει να το βλέπει ο ήλιος!
Δενδρολίβανο: Τα οφέλη στην υγεία μας & πως μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο;

Photo via: wikifarmer.com

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δενδρολίβανο; 

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να χρησιμοποιούμε το δενδρολίβανο στη μαγειρική, όμως φαίνεται πως το αξεπέραστο αυτό μυρωδικό έχει κι άλλες χρήσεις. Συμπληρωματικά όμως, οφείλουμε να πούμε ότι το δενδρολίβανο ταιριάζει πολύ  στο ψάρι, όταν αυτό ψήνονται στον φούρνο! Αν σας αρέσει πολύ όμως, μπορείτε να αρωματίσετε με αυτό και το ψητό κρέας σας!

Επίσης, το δενδρολίβανο κάνει πολύ καλό στην υγεία. Πολλά φάρμακα για τον βήχα, έχουν μέσα το συστατικό του δενδρολίβανου, αφού βοηθάει στην αντιμετώπισή του. Επίσης, προσφέρει ανακούφιση από το άσθμα, τους ρευματισμούς, την υπερκόπωση και τους πονοκεφάλους.

Αν συνδυάσετε δενδρολίβανο με λεβάντα και βασιλικό και τα κάψετε, μπορείτε να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια και γενικότερα τα έντομα με τον πιο υγιεινό και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτά τα 3 αρωματικά, δεν σκoτώνουν τα έντομα, αλλά τα απομακρύνουν. Οπότε είναι πέρα για πέρα οικολογικά.

Επίσης, είναι ένα αρκετά οικολογικό προϊόν που αν χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες λάχανων, κουνουπιδιών και μπρόκολων, κρατά μακριά την κάμπια που τα προσβάλλει τις περισσότερες φορές. Ένα πολύ οικολογικό προϊόν που σέβεται την φύση και τον άνθρωπο.

Επιπλέον προτερήματα του δενδρολίβανου

Το δενδρολίβανο μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα, να έχουμε πάντα δενδρολίβανο στον κήπο χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση πέραν ενός κλαδέματος και φυσικά ποτίσματος. Επίσης βελτιώνει πολύ το χώμα και φυσικά προσφέρει μια ομορφιά που διαρκεί, στον κήπο σας!

Επίσης το δενδρολίβανο έχει πολύ έντονο και όμορφο άρωμα. Αν βράσετε λίγο δενδρολίβανο σε μια κατσαρόλα, μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ όμορφο αρωματικό χώρου που διαρκεί. Επίσης πολλές φορές βοηθάει στην γιόγκα, αφού η μυρωδιά του έχει την τάση να χαλαρώνει τους ανθρώπους.

Φαίνεται πως το άρωμα του δενδρολίβανου βοηθάει στην συγκέντρωση και στη μνήμη, οπότε αν θέλετε να διαβάσετε για την εξεταστική, το πτυχίο, ή τις Πανελλήνιες, μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο. Είναι διεγερτικό οπότε σας δίνει κουράγιο να συνεχίσετε το διάβασμα με καλή ψυχολογία!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έντονη μυρωδιά του δενδρολίβανου καταφέρνει να κρατήσει μακριά από το ίδιο και τα υπόλοιπα φυτά του κήπου σας, τα έντομα που τα προσβάλλουν! Όμως, προσελκύει έντομα που μπορούν να βοηθήσουν τον κήπο αλλά και την φύση γενικότερα να αναπαραχθεί. Ένα από αυτά, είναι και οι μέλισσες!

Δενδρολίβανο: Τα οφέλη στην υγεία μας & πως μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο;

Photo via: cretalive.gr

Τέλος, όπως είπαμε και πιο πάνω, χρειάζεται πολύ λίγη περιποίηση από εσάς, αφού είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό ακόμη και στους χιονιάδες. Επίσης, δεν χρειάζεται να το ποτίζεις συχνά, αφού είναι ανθεκτικό στη ξηρασία. Βέβαια, όσο παραπάνω το φροντίζεις και είσαι συνεπής στο πότισμα, τόσο πιο όμορφο και μυρωδάτο θα είναι!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

 

 

Close