Το κατεψυγμένο κρέας μπορεί εύκολα να γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας. Είναι λοιπόν ο καταψύκτης πολύτιμος σύμμαχος μας ή παγίδα για την υγεία μας ;Τι να κάνουμε για να το αποφύγουμε τη δηλητηρίαση.
Η κατάψυξη είναι αναμφίβολα μια από τις πιο διαδεδομένες και πρακτικές τεχνικές συντήρησης που σας επιτρέπει να έχετε πάντα διαθέσιμα φρέσκα τρόφιμα , έτοιμα προς χρήση.
Όμως, όπως κάθε εργαλείο, εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες. Ειδικότερα, το κατεψυγμένο κρέας, εάν δεν το χειριζόμαστε με τη σωστή φροντίδα, μπορεί να μετατραπεί σε όχημα επικίνδυνων βακτηρίων για την υγεία μας.
Τροφική δηλητηρίαση: Τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουν όλοι στην κουζίνα

Συναγερμός μικροβίων
Μπορεί να νομίζουμε ότι ο καταψύκτης μπορεί να συντηρεί για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα το κρέας, όμως όλα χρειάζονται τη σωστή συντήρηση για να μην αναπτυχθούν μικρόβια.
Η λανθασμένη απόψυξη του κρέατος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην κουζίνα και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Πιο συγκεκριμένα, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται όταν είναι μεταξύ 5°C και 65°C: ένα εύρος θερμοκρασίας που δημιουργείται εύκολα όταν ξεπαγώνουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η πιο ασφαλής και συνιστώμενη μέθοδος είναι η απόψυξη στο ψυγείο: το κρέας πρέπει να τοποθετηθεί σε αεροστεγές δοχείο και να αφεθεί να ξεπαγώσει αργά.
Κατά προτίμηση μάλιστα όλη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία παραμένει συνεχώς χαμηλή και τα βακτήρια δεν βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν .
Μια πιο γρήγορη, αλλά πιο προσεκτική, εναλλακτική είναι η απόψυξη σε κρύο νερό. Πιο συγκεκριμένα, το κρέας πρέπει να βυθίζεται σε ένα δοχείο με κρύο νερό. Αυτό το νερό το αλλάζουμε περίπου κάθε 30 λεπτά.
Πάγος υπολείμματα φαγητού και βρώμα στην κατάψυξη Αυτός είναι ο πιο σωστός και εύκολος τρόπος να την καθαρίσεις
Η λιγότερο ασφαλής απόψυξη κρέατος είναι να το ξεπαγώσετε στον φούρνο μικροκυμάτων. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη λειτουργία για να ξεπαγώσετε και να ψήσετε αμέσως το κρέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξωτερικές περιοχές του κρέατος μπορεί να ψηθούν πιο γρήγορα από τις εσωτερικές, δημιουργώντας πιθανό κίνδυνο μόλυνσης.
Το κόλπο για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις
Η βακτηριακή υπερανάπτυξη στο κρέας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από απλό στομαχόπονο έως πιο σοβαρές μορφές όπως σαλμονέλωση ή σταφυλοκοκκική δηλητηρίαση . Για να αποφευχθεί αυτό, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που, εάν εφαρμοστούν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός γευμάτων σάς επιτρέπει να ξεπαγώνετε το κρέας σύμφωνα με το πρόγραμμα γευμάτων σας, αποφεύγοντας την απόψυξη υπερβολικών ποσοτήτων και την ύπαρξη βακτηρίων τριγύρω.
Πριν λοιπόν καταψύξετε το κρέας, ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία και βεβαιωθείτε ότι το κρέας φτάνει στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία πριν το μαγείρεμα για να εξαφανιστούν τυχόν βακτήρια.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος, πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το κρέας, αλλά απαιτεί προσοχή και γνώση.