Κόκκινα αυγά: Πόσο διατηρούνται τα βαμμένα αυγά;

Πόσο διατηρούνται τα βαμμένα αυγά για να μπορούμε να τα φάμε; Πόσες μέρες κρατάνε τα κόκκινα αυγά και πότε να τα πετάξουμε. Τι γίνεται αν φάμε χαλασμένα;

Κάθε Πάσχα στην Ελλάδα έχουμε το έθιμο να βάφουμε τα αυγά μας. Συνήθως τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε σε χρώμα κόκκινο.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια, τα πασχαλινά μας αυγά έχουν διάφορα χρώματα. Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να βάψουν τα πασχαλινά τους αυγά αλλιώς.

Κόκκινα, μπλε, πράσινα, κίτρινα πασχαλινά αυγά αλλά και σε όποιο άλλο χρώμα θέλουμε. Επίσης τα διακοσμούμε με αυτοκόλλητα, φτιάχνουμε πάνω στο τσόφλι περίτεχνα σχέδια χρησιμοποιώντας βρώσιμη βαφή και γενικότερα τα πασχαλινά μας αυγά, πλέον δεν είναι ένα έθιμο, αλλά μικρά διακοσμητικά.

Δείτε ακόμα 6 Τρόποι για να διακοσμήσετε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά σας.

Επίσης οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν τα πασχαλινά τους αυγά σαν στολίδια στα τσουρέκια τους και σε μερικές αυγοθήκες κι απλά περίμεναν να έρθει η Ανάσταση για να τα τσουγκρίσουν. Οι σύγχρονοι άνθρωποι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τα πασχαλινά αυγά και κάπως αλλιώς.

Ειδικά οι φετινές τάσεις στην Πασχαλινή  διακόσμηση, θέλουν να χρησιμοποιούμε πασχαλινά αυγά για να διακοσμήσουμε το πασχαλινό μας τραπέζι και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας γενικότερα. Το θέμα είναι όμως, ότι λίγοι από εμάς ξέρουμε πόσες μέρες διατηρούνται τα βαμμένα Πασχαλινά  αυγά και μέχρι πότε μπορούμε να τα φάμε.

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε πότε βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά με βάση το ελληνικό έθιμο, πόσο διατηρούνται τα βαμμένα αυγά  και μέχρι πότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε. Φυσικά θα μάθουμε και τους κινδύνους, που μπορεί να υπάρξουν αν φάμε χαλασμένα πασχαλινά βαμμένα αυγά. Διαβάστε παρακάτω:

Πότε βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά και  Πόσο διατηρούνται τα βαμμένα αυγά;

Καταρχάς θέλουμε να σας τονίσουμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην ξέρετε ακριβώς πόσες μέρες διατηρούνται τα βαμμένα αυγά. Η αλήθεια είναι πως όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, βράζουμε τα αυγά μας και τα τρώμε εκείνη την στιγμή. Το Πάσχα, είναι η μόνη εποχή, που βάφουμε τα αυγά μας και τα αφήνουμε για μέρες άθικτα.

Τα αυγά μας το Πάσχα δεν τα καταναλώνουμε αμέσως διότι το έθιμο θέλει να βάφουμε τα αυγά μας την Μεγάλη Πέμπτη. Η Μεγάλη Πέμπτη όμως είναι ημέρα νηστείας και η νηστεία μας σταματά να ισχύει μέχρι το βράδυ της Ανάστασης.

Μέχρι τότε τα βαμμένα αυγά μένουν εκτός ψυγείου, τις περισσότερες φορές με χημικές βαφές, διακοσμώντας το σπίτι και περιμένοντας εμάς να τα φάμε. Μήπως δεν είναι και τόσο υγιεινή αυτή μας η συνήθεια; Λοιπόν δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Δείτε ακόμα 37 Πρωτότυπες ιδέες για να διακοσμήσετε τα πασχαλινά αυγά σας

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τα βαμμένα πασχαλινά μας αυγά εκτός ψυγείου, διακοσμώντας τον χώρο μας. Όμως τα βρασμένα βαμμένα αυγά διατηρούνται μόνο μία εβδομάδα, αποκλειστικά μέσα στο ψυγείο. Η μία εβδομάδα μπορεί να γίνει βαριά…μιάμιση.

Μάλιστα ακόμη και η τοποθέτησή τους μέσα στο ψυγείο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρησή των βαμμένων αυγών. Συγκεκριμένα πρέπει να τοποθετούμε τα αυγά μας μέσα στο ψυγείο με την μύτη προς τα κάτω.

Τι γίνεται με τα διακοσμητικά πασχαλινά βαμμένα αυγά;

Οι φετινές τάσεις στην πασχαλινή διακόσμηση, θέλει βαμμένα πασχαλινά αυγά να διακοσμούν το σπίτι μας. Αν θέλετε να υιοθετήσετε κι εσείς αυτήν την τάση τότε θα πρέπει να θυμάστε ότι τα αληθινά αυγά, τα οποία θα τα βράσετε και τα βάψετε με σκοπό να διακοσμήσουν το σπίτι σας, θα πρέπει να έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.

Μέσα σε δύο ώρες εκτός ψυγείου τα αυγά ξεκινούν να χαλάνε και κινδυνεύετε από δηλητηρίαση. Οπότε τα διακοσμητικά αυγά πρέπει να πεταχτούν μετά το Πάσχα. Αυτά που θέλουμε να φάμε, τα βάζουμε στο ψυγείο μόλις στεγνώσει η βαφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν να προσβληθούν από πολλές αρρώστιες καταναλώνοντας χαλασμένα αυγά. Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι η σαλμονέλα.

Λίγα λόγια για τις χημικές βαφές

Η αλήθεια είναι πως οι χημικές βαφές δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Μπορεί το χρώμα τους να είναι έντονο και όμορφο και οι εταιρίες να υποστηρίζουν πως είναι βρώσιμες, όμως δεν παύουν να είναι χημικές. Έτσι προτιμήστε να βάψετε τα αυγά σας με κρεμμύδια για να πάρετε αυτό το κόκκινο χρώμα ή με παντζάρι.

Δείτε περισσότερα άρθρα για τα πασχαλινά αυγά με κλικ εδώ.

Βαμμένα _αυγά_: Πόσες _μέρες_διατηρούνται_;

Photo via: supersyntages.gr

Δείτε πιο αναλυτικά μέχρι πότε μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου τα πασχαλινά αυγά με ένα κλικ εδώ. 

Βαμμένα _αυγά_: Πόσες _μέρες_διατηρούνται_;

Photo via: akispetretzikis.com

Τα μισά αυγά σπάνε κατά το βράσιμο ενώ το χρώμα εισχωρεί μέσα από το τσόφλι; Διάβασε μερικά βασικά μυστικά για να βάψεις τα Πασχαλινά αυγά δίχως απώλειες

Βαμμένα _αυγά_: Πόσες _μέρες_διατηρούνται_;

Photo via: Pinterest

Δείτε επίσης το τέλειο κόλπο με το βετέξ έτσι ώστε να μην σπάσουν τα πασχαλινά σας αυγά καθώς τα βράζετε με ένα κλικ εδώ. 

Βαμμένα _αυγά_: Πόσες _μέρες_διατηρούνται_;

Photo via: mononews.gr

Επίσης δείτε το πανέξυπνο κόλπο που θα σας βοηθήσει να βγάλετε την βαφή από τα χέρια σας, μόλις τελειώσετε το βάψιμο των αυγών με ένα κλικ εδώ. 

Κόκκινα αυγά: Πόσο διατηρούνται τα βαμμένα αυγά;

Photo via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: newsbeast.gr

Close