Κορονοϊός: Πως μπορούμε να απολυμάνουμε το αμάξι μας και ποια μέτρα ασφαλείας πρέπει να πάρουμε;

Το να μείνουμε σπίτι, είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε, όσων αφορά την προστασία μας από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, πολλές φορές υπάρχει η ανάγκη να βγούμε από το σπίτι μας, για να επισκεφθούμε το supermarket ή κάποιο φαρμακείο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας. Ακόμη κι αν μέσα στο όχημα βρισκόμαστε μόνο εμείς, αυτό δε σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν μπορεί να είναι μολυσμένο και να μολύνει κι εμάς!

Έτσι είναι πολύ σημαντικό να το απολυμάνουμε προσεκτικά και να πάρουμε μερικά μέτρα ασφαλείας τώρα με την έξαρση του κορονοϊού! Η απολύμανση ενός αυτοκινήτου, δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία, έχει όμως μερικά tips τα οποία πρέπει να γνωρίζεις για να τα τηρήσεις!

Αποφασίσαμε λοιπόν, να φτιάξουμε ένα άρθρο σχετικά με την απολύμανση ενός αυτοκινήτου και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να πάρουμε τώρα, με την έξαρση του κορονοϊού. Άλλωστε, μπορεί να μένουμε σπίτι, όμως το αυτοκίνητο μας, είναι ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά μέσα στη μέρα! Δείτε παρακάτω:

Μέτρα Ασφαλείας

Στο αυτοκίνητο να είστε μόνοι σας!

Όταν αποφασίζετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο, τότε είναι σημαντικό να είστε μόνοι σας μέσα στο όχημα. Αν χρειάζεται να έχετε κι άλλο άτομο, τότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχει από τον κορονοϊό. Στη περίπτωση που το άτομο νοσεί, καλέστε ασθενοφόρο.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπου είναι αναγκαστικό να έχετε ακόμη ένα άτομο μέσα στο όχημα, τότε είναι σημαντικό τόσο αυτό όσο κι εσείς να φοράτε μάσκα!  Τέλος, κρατήστε τα στοιχεία των συνεπιβατών σας, έτσι ώστε αν κάποιος νοσήσει να πληροφορηθείτε κι εσείς και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις!

Τηρήστε πάντα τους κανόνες υγιεινής!

Προτού μπείτε μέσα στο αμάξι βεβαιωθείτε ότι έχετε ανοίξει πολύ καλά τα παράθυρα ή τις πόρτες έτσι ώστε να το αερίσετε πολύ προτού μπείτε κι εσείς μέσα! Πριν και μετά τη μετακίνηση πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας. Επίσης περάστε με αντισηπτικό ή οινόπνευμα τα σημεία που αγγίζετε περισσότερο!

Αν χρειαστεί να σταματήσετε σε βενζινάδικο, κρατήστε απόσταση ασφαλείας με τους υπαλλήλους της επιχείρησης και αποφύγετε τα αγγίγματα. Πληρώστε με κάρτα και γεμίστε το ρεζερβουάρ σας έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ξανά πάτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η σωστή διαδικασία απολύμανσης του αυτοκινήτου;

Πρώτα από όλα, πρέπει να απολυμάνετε πολύ καλά, τα σημεία που αγγίζετε περισσότερο. Έτσι με το αντισηπτικό, απολυμάνετε το τιμόνι, τον λεβιέ ταχυτήτων, το χειρόφρενο, τις χειρολαβές των πορτών και των παραθύρων, το σύστημα ήχου, το σύστημα έλεγχου ήχου, το σύστημα πλοηγού οδήγησης, τους μοχλούς του τιμονιού, τα μπράτσα, τις ρυθμίσεις καθίσματος και τις εξωτερικές λαβές των πορτών και του πορτμπαγκάζ.

Αν δεν έχετε αντισηπτικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την απολύμανση σας καθαρό οινόπνευμα. Προτού κάνετε χρήση είτε του αντισηπτικού είτε του οινοπνεύματος, βεβαιωθείτε ότι τα δυο αυτά προϊόντα, δε θα βλάψουν κάτι από το αυτοκίνητό σας.

Πολύ σημαντική είναι επίσης και η απολύμανση των καθισμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα και να τα απολυμάνετε με ένα πανάκι. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, διότι μπορεί να απορροφηθεί από τα καθίσματα.

Επίσης, αν τα καθίσματα του αυτοκινήτου σας είναι δερμάτινα, έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη χρήση οινοπνεύματος ξεβάφει το χρώμα τους. Οπότε, με σύνεση!

Το οξυζενέ απαγορεύεται στην απολύμανση των καθισμάτων, διότι βλάπτει την επιφάνειά τους. Το οξυζενέ επιπλέον, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί και στις οθόνες αφής του αυτοκινήτου!

Όσων αφορά το ύφασμα που θα επιλέξετε για την απολύμανση, το ιδανικό είναι αυτό με τις μικρο ίνες. Οπότε λίγο αντισηπτικό και λίγο οινόπνευμα πάνω σε ένα πανάκι με μικρο ίνες, είναι αυτό που χρειάζεστε για την άριστη απολύμανση του αυτοκίνητου σας.

Όσων αφορά τη μάσκα προσώπου!

Μια μάσκα προσώπου μιας χρήσης, δεν προστατεύει ιδιαίτερα αυτόν που τη φοράει, εμποδίζει όμως αποτελεσματικά την εξάπλωση της νόσου. Παρόλα αυτά, αν θέλετε μεγαλύτερη προστασία τόσο για εσάς όσο και για τους γύρω σας, χρησιμοποιήστε μάσκες FFP3 με αναπνευστική βαλβίδα.

Μπορείτε να ελέγξετε το φαρμακείο του αυτοκινήτου. Η μάσκα FFP3 με βαλβίδα πολλές φορές βρίσκεται στα φαρμακεία των αυτοκινήτων, απλά εμείς μέχρι χθες δεν τις προσέχαμε διότι δεν τις χρειαζόμασταν! Παρόλα αυτά στα φαρμακεία, – αν δεν έχουν εξαντληθεί – βρίσκονται σε προσιτές σχετικά τιμές.

Photo via: efsyn.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

Close