Έχει τύχει και σε εσάς σίγουρα να αγοράσετε λεμόνια και σε πολύ μικρό διάστημα να μουχλιάζουν ή να χαλάει η ύφη τους. Τι μπορείτε να κάνετε για να μην μουχλιάζουν και τα πετάτε
Εάν υπάρχει υγρασία ή δεν έχουν αποθηκευτεί με τον σωστό τρόπο μπορεί να εμφανίσουν μούχλα και πολύ απλά να είναι για πέταμα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην μουχλιάζουν τα λεμόνια σας
Το πιο βασικό βήμα είναι να τα αποθηκεύετε σωστά σε δροσερό και σε ξηρό μέρος, αλλά και να τα καθαρίζετε καλά πριν την χρήση.
Ψυγείο: Μούχλα και υπολείμματα τροφών στο λάστιχο πως να το καθαρίσετε ευκολά χωρίς κόπο
Όταν αγοράζετε λεμόνια ελέγξτε τα για τυχόν χτυπήματα.
Μπορείτε να καλύψετε τα λεμόνια με χαρτί κουζίνας και να τα αποθηκεύσετε στην κουζίνα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, αποφεύγοντας το φως και την υγρασία.

Δαχτυλιές, θαμπάδα και λίπη στα ντουλάπια της κουζίνας: Το σπιτικό καθαριστικό που θα τα κάνει σαν καινούρια
Σκόνη με μαγειρική σόδα:
Μπορείς να σκουπίσεις τα λεμόνια με λίγο μαγειρική σόδα πριν τα αποθηκεύσεις. Η σόδα βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη μούχλας.
Εναλλακτικά τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Εάν τοποθετήσεις τα λεμόνια στο ψυγείο ή σε ένα δοχείο, βεβαιώσου ότι το περιβάλλον είναι ξηρό. Αν η υγρασία είναι υψηλή, τα λεμόνια κινδυνεύουν να μουχλιάσουν.
Μην τα αποθηκεύεις μαζί με άλλες φρούτα:
Μην αφήνεις τα λεμόνια κοντά σε φρούτα που παράγουν αιθυλένιο (όπως οι μπανάνες, τα μήλα κ.α.), γιατί το αιθυλένιο μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορη ωρίμανση και μούχλα.
Πολλοί είναι αυτοί που διαθέτουν λεμονιές στους κήπους ή στις αυλές τους, με μεγάλη παραγωγή λεμονιών, τα οποία πάνε χαμένα, γιατί πολύ απλά σαπίζουν πριν προλάβουν να καταναλωθούν.
Μήπως όμως έχετε βαρεθεί να πετάτε μουχλιασμένα λεμόνια, μόνο και μόνο γιατί δεν ξέρετε το σωστό τρόπο αποθήκευσης και συντήρησής τους; Ε. λοιπόν υπάρχει ένα απλό κόλπο που θα τα κρατήσει φρέσκα για πολύ περισσότερο καιρό.
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μπολ και λίγο νερό ή μία χύτρα με νερό, αν μιλάμε για μεγαλύτερες ποσότητες και καλά καταλάβατε. Τα λεμόνια μέσα σε νερό διατηρούνται φρέσκα μέχρι και 3 μήνες! Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Η συντήρηση των λεμονιών σε αλάτι είναι μια παραδοσιακή μέθοδος που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και να προσδώσει μια ιδιαίτερη γεύση.
Υλικά: 4-5 λεμόνια (κατά προτίμηση βιολογικά) Άλας (θα χρειαστείς αρκετό, να καλύψει τα λεμόνια) Προαιρετικά: Μπαχάρι ή άλλα μπαχαρικά (π.χ. σπόρους μουστάρδας, κόλιανδρο, φύλλα δάφνης) Οδηγίες: Πλύσιμο και προετοιμασία των λεμονιών:
Πλύνε καλά τα λεμόνια για να αφαιρέσεις τυχόν ακαθαρσίες ή χημικά υπολείμματα. Κόψε τα λεμόνια σε τέταρτα (ή σε φέτες, αν προτιμάς), χωρίς να τα κόψεις τελείως. Άφησε τη βάση τους ενωμένη, έτσι ώστε να κρατούν τη μορφή τους και να γεμίσουν πιο εύκολα με αλάτι. Γέμισμα με αλάτι:
Ρίξε άφθονο αλάτι στα λεμόνια, σε κάθε σχισμή. Μπορείς να προσθέσεις και μπαχαρικά για επιπλέον γεύση, όπως φύλλα δάφνης ή μπαχάρι. Προσπάθησε να βάλεις όσο το δυνατόν περισσότερο αλάτι ώστε να εμποδίσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τοποθέτηση σε βάζο:
Τοποθέτησε τα λεμόνια στο βάζο ή σε γυάλινο δοχείο, πιέζοντας τα ελαφρώς για να απελευθερώσουν τον χυμό τους. Όσο περισσότερη πίεση ασκείς, τόσο περισσότερο χυμό θα απελευθερώσουν, δημιουργώντας μια φυσική άλμη γύρω τους. Κάλυψε τα λεμόνια με ακόμα περισσότερο αλάτι και αν θέλεις, πρόσθεσε επιπλέον μπαχαρικά.
Κλείσιμο και αποθήκευση:
Κλείσε το βάζο ή το δοχείο αεροστεγώς και άφησέ το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος (όπως μια ντουλάπα ή στο ψυγείο). Τα λεμόνια χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να αρχίσουν να μαλακώνουν και να μετατρέπονται σε τουρσί. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 μήνα, ανάλογα με την ποσότητα αλατιού και τη θερμοκρασία του χώρου. Χρήση:
Μετά από 2-3 εβδομάδες, τα λεμόνια είναι έτοιμα για κατανάλωση. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες, μαγειρευτά ή ακόμα και να τα προσθέσεις σε διάφορες συνταγές για να ενισχύσουν τη γεύση τους. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τον χυμό και τη φλούδα τους. Συμβουλές:
Αν το αλάτι εξαντληθεί ή δεν έχει καλύψει τα λεμόνια πλήρως, μπορείς να προσθέσεις περισσότερο αλάτι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν θέλεις, μπορείς να αφήσεις τα λεμόνια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μέχρι 6 μήνες), εφόσον τα κρατάς σε δροσερό μέρος και παραμένουν καλυμμένα με αλάτι.
Αυτή η μέθοδος όχι μόνο συντηρεί τα λεμόνια για μεγάλο διάστημα, αλλά προσφέρει και μια ιδιαίτερη, αλμυρή γεύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές γαστρονομικές δημιουργίες.