Δείτε με άλλα μάτια το σκούπισμα το σφουγγάρισμα και το ξεσκόνισμα – Κάψτε θερμίδες κάνοντας δουλειές στο σπίτι

Αν βαριέστε ή κουράζεστε στην ιδέα και μόνο να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά θέλετε να χάσετε τα παραπανίσια κιλά, μπορείτε να κάψετε θερμίδες κάνοντας δουλειές του σπιτιού.

Δείτε με άλλα μάτια το σκούπισμα το σφουγγάρισμα και το ξεσκόνισμα – Κάψτε θερμίδες κάνοντας δουλειές στο σπίτι

Αν σας κουράζει η ιδέα της γυμναστικής, τότε διαβάστε πώς μπορείτε να κάψετε θερμίδες από μια εναλλακτική δραστηριότητα την οποία σπανίως μπορούμε να αποφύγουμε – οπότε ας την εκμεταλλευτούμε!

Δείτε ακόμα: 6 τρόποι για να κάψετε επιπλέον θερμίδες χωρίς να πάτε στο γυμναστήριο

Την ευκαιρία να κοιτάξουμε με άλλα μάτια τα σφουγγάρια, τα γάντια, τα καθαριστικά προϊόντα και όσα ακόμα αποτελούν μέρος της κουραστικής αλλά απαραίτητης φασίνας μας δίνει η πρόσφατη έρευνα από την αμερικανική πλατφόρμα συνεργείων καθαρισμού Homeaglow. Ίσως μάλιστα να «παγώσει» και πιθανές σκέψεις για αγορά μιας έξυπνης σκούπας ρομπότ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τρίβοντας την κουζίνα για 50 λεπτά -μέχρι να λάμψει περίπου- καίμε σχεδόν 276 θερμίδες. Πρόκειται για περισσότερες θερμίδες απ’ όσες θα ξοδεύαμε χορεύοντας χορούς ballroom ή κάνοντας ποδήλατο για το ίδιο χρονικό διάστημα, περίπου 219 και 292 αντίστοιχα. Επιπλέον, συγκριτικά με την καθαριότητα στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, η κουζίνα μας εξασφαλίζει τις μεγαλύτερες καύσεις, ακολουθούμενη από το μπάνιο (173) και το υπνοδωμάτιο (154).

Στα παραπάνω κατέληξαν οι ερευνητές μέσα από τα στοιχεία δέκα επαγγελματιών καθαρισμού που ανέλαβαν από πέντε σπίτια ο καθένας, φορώντας κατά τις εργασίες τους fitness trackers, φορητές συσκευές που καταγράφουν τη σωματική δραστηριότητα.

Δείτε με άλλα μάτια το σκούπισμα το σφουγγάρισμα και το ξεσκόνισμα – Κάψτε θερμίδες κάνοντας δουλειές στο σπίτι

Μας αδυνατίζει το νοικοκυριό;

Πράγματι, οι δουλειές του σπιτιού μάς απαλλάσσουν από θερμίδες και «μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Amanda Daley, Καθηγήτρια Συμπεριφορικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough. Μπορούν όμως να οδηγήσουν στην απώλεια βάρους;

Δείτε ακόμα: Οι γονείς μπορεί να κάψουν μέχρι και 3.000 θερμίδες προσπαθώντας να ντύσουν τα παιδιά τους για το σχολείο!

Προς απογοήτευση όσων αναθάρρησαν από τα παράπλευρα οφέλη ενός αναγκαίου κακού, η φασίνα δεν μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα αφού κατά το καθάρισμα ενεργοποιούνται ελάχιστες μυικές ομάδες. Ένα κόλπο ωστόσο που συστήνουν οι ειδικοί, είναι οι μικρές παραλλαγές σε διάφορες κινήσεις που κάνουμε κατά το συγύρισμα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πρέπει να τρίψουμε το πάτωμα, αντί για το σκύψιμο θα ήταν καλύτερο ένα βαθύ κάθισμα.

Δείτε με άλλα μάτια το σκούπισμα το σφουγγάρισμα και το ξεσκόνισμα – Κάψτε θερμίδες κάνοντας δουλειές στο σπίτι

Πέντε δουλειές που διώχνουν τις θερμίδες

Πέρα από τους χώρους του σπιτιού, διαφορές στην καύση των θερμίδων παρουσιάζουν και οι επιμέρους δουλειές του σπιτιού. Σύμφωνα με άρθρο της καθηγήτριας yoga Emily Cronkleton που αξιολογήθηκε ιατρικά από τον Δρ Jared Meacham, Ph.D., RD, PMP, MBA, CSCS, αυτές είναι οι δουλειές που καίνε τις περισσότερες θερμίδες.*

1. Ηλεκτρική σκούπα: Μισή μόνο ώρα εξασφαλίζει καύση 80 θερμίδων.

2. Συμμάζεμα: 238 θερμίδες την ώρα, ενώ αν περιλαμβάνει και μετακίνηση επίπλων ή κουβάλημα ο αριθμός ανεβαίνει στις 588 θερμίδες την ώρα.

3. Ξεσκόνισμα και τρίψιμο: Ξεσκονίζοντας για μία ώρα λέμε «αντίο» σε 159 θερμίδες ενώ με το τρίψιμο (π.χ. καθάρισμα των τζαμιών) σε 318–378 θερμίδες την ώρα.

4. Στρώσιμο του κρεβατιού: Το τακτοποιημένο δωμάτιο συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο, βοηθά όμως και στην καύση θερμίδων. Αν για το στρώσιμο του κρεβατιού δαπανούσαμε 30 λεπτά συνεχούς δουλειάς, θα δαπανούσαμε 80 θερμίδες. Όμως, με τα 5 λεπτά που μας παίρνει συνήθως, θα πρέπει να αρκεστούμε στις 13 θερμίδες μείον.

Δείτε ακόμα: Δείτε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά (πίνακες)

5. Σκούπισμα και σφουγγάρισμα: Μία ώρα σφουγγάρισμα σύμφωνα με το www.ygeiamou.gr αντιστοιχεί σε καύση περίπου 318 θερμίδων, γυμνάζοντας παράλληλα τους ώμους, τους τρικέφαλους και τους δικέφαλους καθώς και τον κορμό. Το σκούπισμα είναι λίγο λιγότερο έντονο, συνεπώς αντιστοιχεί σε 159 θερμίδες λιγότερες την ώρα.

*Oι θερμίδες αντιστοιχούν σε αυτές που καίει ένα άτομο 79 κιλών.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close