7 τροφές που αυξάνουν το κολλαγόνο στον οργανισμό μας

Είναι το βασικό συστατικό του οργανισμού μας για όμορφο, νεανικό δέρμα. Όσο μεγαλώνουμε το σώμα παράγει όλο και λιγότερο κολλαγόνο με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό, να χάνει τη σφριγηλότητα του και να εμφανίζει ρυτίδες. Ο ήλιος (η υπερβολική έκθεση), η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για την σταδιακή μείωσή του.

 

collagen

Κι ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει συνεχώς κολλαγόνο για να «αντικαταστήσει» αυτό που έχει καταστραφεί, γύρω στα 35, η παραγωγή του αρχίζει και μειώνεται. Οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, χάνουν την ικανότητα τους να δημιουργούν.Το σημαντικό είναι ότι το κολλαγόνο που παράγεται μετά τα 35 δεν είναι το ίδιο καλό με αυτό που παράγεται σε νεαρότερη ηλικία.

Υπάρχουν όμως καλά νέα! Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατάλληλη διατροφή και ο τρόπος ζωής βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει τη δύναμή του, την ελαστικότητα και τον όγκο του.

Δείτε τις καλύτερες τροφές που βοηθούν να επανακτήσετε, να βελτιώσετε και να αυξήσετε το κολλαγόνο στον οργανισμό σας.

κολλαγονο

1. Ψάρι
Δυναμώνει τα κύτταρα. Ο τόνος, η σαρδέλα και ο σολομός περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα κύτταρα στο δέρμα περιβάλλονται από μια μεμβράνη λίπους που τα προστατεύει. Όταν τα κύτταρα είναι υγιή, είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη δομή του δέρματος και να χαρίσουν σφριγηλή όψη.
Δείτε ακόμη: ω-3 «βόμβες» υγείας!
Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά – 5 φυτικές πηγές που θα τα αυξήσουν!

2. Κόκκινα λαχανικά
Ενισχύστε την προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Ντομάτες, πιπεριές, παντζάρια, περιέχουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδοτικό. Το λυκοπένιο δρά σαν φυσική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, προστατεύοντας το δέρμα από τη φωτογήρανση και αυξάνοντας τα επίπεδα κολλαγόνου.
Δείτε ακόμη: Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος.

3. Σκούρα πράσινα λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του κολλαγόνου. Σε προϊόντα τοπικής χρήσης (κρέμες) η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες σταθεροποιούν τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο. Επίσης, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την αποδυνάμωση του κολλαγόνου.
Δείτε ακόμη: Η σπουδαία αντιοξειδωτική και αντιγηραντική βιταμίνη C
Τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι!

4. Πορτοκαλί λαχανικά
Αναζοωγόνηση και πρόληψη: Τα πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσια σε βιταμίνη A και βοηθούν στην αναδόμηση του κολλαγόνου.
Δείτε ακόμη: Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη της νεότητας και ποιές τροφές την περιέχουν.
και: Γλυκοπατάτες αλά Ιταλικά: η αντιγηραντική συνταγή!

5. Μούρα
Τα βατόμουρα και τα κόκκινα μούρα «πολεμούν» τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα κολλαγόνου.
Δείτε: Oι ευεργετικές ιδιότητες του βατόμουρου!
Μύρτιλλα και άλλα Βακκίνια ευεργετικά και κατά της υπέρτασης!
Το Ελληνικό Γκότζι κατακτά τον κόσμο!

6. Σόγια
Επιβραδύνει τη γήρανση: Τοφού, τυρί, γάλα σόγιας όλα περιέχουν γενιστείνη, φυτικές ορμόνες που λειτουργούν ως ισχυρό αντιοξειδωτικό αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και εμποδίζοντας τα ένζυμα που γερνάνε το δέρμα.
Δείτε: Είναι η σόγια «μαγική» τροφή;

7. Άσπρο τσάι
Υποστηρίζει τη δομή του δέρματος: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Kingston σε συνεργασία με την εταιρία Neal’s Yard Remedies, το άσπρο τσάι προστατεύει τις δομικές προτείνες του δέρματος, ειδικά το κολλαγόνο. Πιστεύουν ότι προστατεύει και από την δράση των ενζύμων που αποδυναμώνουν το κολλαγόνο, βασική αιτία για την εμφάνιση των ρυτίδων.

 

healthylifegreece

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close