8 τρόφιμα που προκαλούν βλέννα

Η βλέννα αποτελεί μια παχύρρευστη έκκριση που καλύπτει τις μεμβράνες του σώματος και περιέχει αντισηπτικά ένζυμα και ανοσοσφαιρίνες. Στο αναπνευστικό σύστημα, η βλέννα ευθύνεται για τον εγκλωβισμό μικρών σωματιδίων, όπως βακτήρια και σκόνη, τα οποία εισέρχονται από τη μύτη. Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερη βλέννα από όση συνήθως.

Λόγω του ότι λειτουργεί με σκοπό τη προστασία των πνευμόνων, η βλέννα συχνά συσσωρεύεται στους αεραγωγούς όταν παρουσιάζεται μια λοίμωξη, όπως είναι η περίπτωση του κρυολογήματος και της γρίπης καθώς επίσης και των αλλεργιών.

Δείτε ακόμη: 5 τρόφιμα που καταστρέφουν τις ορμόνες και το δέρμα μας!

Η υπερβολική βλέννα είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αδύναμοι κι άρρωστοι κατά τη διάρκεια της μέρας. Το χειρότερο είναι ότι, αν δεν θεραπευθεί αρκετά σύντομα, μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στη μύτη, το στήθος, τα αυτιά και το λαιμό.

Αυτό το σύμπτωμα αποτελεί ένα μηχανισμό άμυνας εναντίον των ιών και των βακτηρίων που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα. Για αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να θεραπεύσετε το πρόβλημα στη ρίζα του, ώστε να εμποδίσετε τον οργανισμό σας να παράγει υπερβολική βλέννα.

Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όταν πάσχουμε από υπερβολική βλέννα, είναι να αποφεύγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή της. Παρακάτω, θα σας πούμε ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται όταν παρουσιάζεται βλέννα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

8 τρόφιμα που προκαλούν βλέννα

Αυτού του τύπου τα προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προϊόντων που αυξάνουν την παραγωγή βλέννας. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτά, αλλά αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργούν περισσότερη βλέννα από όσο συνήθως, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα κι ενόχληση στο λαιμό.

Τα προϊόντα που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι:

Αγελαδινό γάλα
Γιαούρτι και τυρί
Παγωτό που περιέχει γάλα
Κρέμα
Συμπυκνωμένο γάλα

Ζωικά Προϊόντα

Το κόκκινο κρέας και τα αβγά ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τη βλέννα και τα φλέγματα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας στο λαιμό και στους αεραγωγούς.

Δείτε ακόμη: Ποιες τροφές αυξάνουν την δυσοσμία από τον ιδρώτα

Ζωικά λίπη και έλαια

 

8 τρόφιμα που προκαλούν βλέννα

Η πλειοψηφία των προγραμμάτων διατροφής περιλαμβάνουν μεγάλα ποσά ζωικών λιπαρών και ελαίων, όπως βούτυρο, λαρδί κι ωμέγα 6. Είναι πραγματικά σημαντικό να αποφεύγετε τα ζωικά λίπη και να επιλέγετε υγιεινά λίπη όπως το ελαιόλαδο και τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3.

Ορισμένες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σπουδαίο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε καθημερινά, ώστε να επωφελούμαστε από όλα τους τα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Maryland, διαπίστωσε ότι μερικά φρούτα και λαχανικά δεν είναι οι καλύτερες επιλογές αν πάσχετε από πολλά φλέγματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Τροπικά φρούτα
Πατάτες
Καλαμπόκι
Λάχανο

Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όταν πάσχουμε από υπερβολική βλέννα, είναι να αποφεύγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή της

Σιτάρι

8 τρόφιμα που προκαλούν βλέννα

Πολλοί ειδικοί διατροφής συμφωνούν ότι το σιτάρι αυξάνει την παραγωγή βλέννας. Περιέχει τόσες πολλές ενώσεις που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες από αυτές προκαλούν υπερβολική βλέννα. Παρά την έλλειψη στοιχείων υπέρ αυτής της οπτικής, η αποφυγή προϊόντων σίτου συνίσταται για τη μείωση της βλέννας και της συμφόρησης.

Ποτά που αφυδατώνουν το σώμα

Όταν πάσχετε από μια λοίμωξη του αναπνευστικού, είναι βασικό να αυξήσετε τη λήψη νερού και την κατανάλωση ενυδατικών τροφών. Μερικοί άνθρωποι ίσως θεωρούν τα αναψυκτικά ένα σπουδαίο τρόπο ενυδάτωσης του σώματος. Ωστόσο, τα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα κι άλλες ενώσεις που μπορούν να αφυδατώσουν τον οργανισμό. Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντώνιο, η αφυδάτωση ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο παχύρρευστη βλέννα.

Δείτε ακομη: 14 τροφές που μπορείς να τρως σε απεριόριστες ποσότητες!

Φιστίκια και ξηροί καρποί

8 τρόφιμα που προκαλούν βλέννα

Οι ξηροί καρποί ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή βλέννας και φλέγματος σε συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν δυσανεξία και είναι εξαιρετικά αλλεργικοί. Το ίδιο συμβαίνει με άλλα είδη τροφικών δυσανεξιών.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η ζάχαρη και το αλεύρι είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και ίσως χειροτερέψουν τα προβλήματα συμφόρησης. Παρομοίως, εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα, επειδή όντας στην κορυφή αιτιών πρόκλησης πεπτικών προβλημάτων, αυτά μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία αυξάνοντας τη βλέννα και τα φλέγματα.

Πηγή: meygeia.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close