Βιταμίνη D2 & D3: Δεν είναι ισάξιες τελικά

Οι δύο μορφές της βιταμίνης D, η D2 και η D3, δεν είναι ισάξιες τελικά, όπως προκύπτει από μια νέα βρετανική μελέτη.

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, εξασφαλίζοντας έτσι την υγεία του σκελετού τόσο στη φάση της ανάπτυξής τους όσο και σε μεγαλύτερη ηλικία. Όταν υπάρχει στον οργανισμό έλλειψη της βιταμίνης, τα οστά γίνονται εύθραυστα και παραμορφώνονται.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέονται επίσης με άλλες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Δείτε ακόμη: Αυτή η βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αποτρέπει από λοιμώξεις του αναπνευστικού

Μια μικρή δόση βιταμίνης D λαμβάνουμε από ορισμένες τροφές, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει τη μεγαλύτερη ποσότητα που χρειαζόμαστε όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D, γνωστές ως D2 και D3. Η D2 βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα (όπως τα μανιτάρια), ενώ η D3 σε ζωικά (όπως τα αυγά και το ψάρι). Οι δύο τύποι βιταμίνης D μοιάζουν πολύ δομικά και θεωρούνται ισάξιες όταν χορηγούνται με τη μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεΐ αμφισβητούν αυτή θεωρία, καθώς τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι ο ένας τύπος υπερέχει του άλλου.

Δείτε ακόμη: Ανεπάρκεια της βιταμίνης B12! Ποια είναι τα συμπτώματα, και πως να τα θεραπεύσετε;

 

Βιταμίνη D2 & D3: Δεν είναι ισάξιες τελικά

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το βρετανικό πανεπιστήμιο παρακολούθησαν 335 γυναίκες, τις οποίες χώρισαν σε 5 ομάδες: η πρώτη ομάδα έλαβε μια ποσότητα βιταμίνης D2 σε ένα μπισκότο, η δεύτερη ποσότητα βιταμίνης D2 σε χυμό, η τρίτη ποσότητα βιταμίνης D3 σε ένα μπισκότο, η τέταρτη ποσότητα βιταμίνης D3 σε χυμό και η πέμπτη εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό κάθε συμμετέχουσας.

Οι δύο τύποι βιταμίνης D μοιάζουν πολύ δομικά και θεωρούνται ισάξιες όταν χορηγούνται με τη μορφή συμπληρώματος

Να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια δύο χειμερινών περιόδων, ώστε η έκθεση στον ήλιο να μην επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D3 αύξησε σε διπλάσιο βαθμό τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό των γυναικών σε σύγκριση με τη D2. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες που έλαβαν την D3 σε μπισκότο παρουσίασαν 74% αύξηση, ενώ για όσες έλαβαν τη βιταμίνη σε χυμό η αύξηση έφτασε το 75%.

Οι συμμετέχουσες που έλαβαν βιταμίνη D2 σε μπισκότο και σε χυμό παρουσίασαν αύξηση 33% και 34% αντίστοιχα, ενώ το εικονικό φάρμακο οδήγησε σε πτώση 25% των επιπέδων της βιταμίνης.

Δείτε ακόμη: 7 σημάδια που δείχνουν έλλειψη της βιταμίνης D

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, φαίνεται πως αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού τόσο στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής όσο και σε αυτόν των ενισχυμένων προϊόντων, όπου η D2 συχνά προστίθεται σε τρόφιμα (π.χ. δημητριακά) ή σε χυμούς (π.χ. χυμός πορτοκάλι) ώστε να ενισχυθεί η διατροφική τους αξία.

Πηγή: newsitamea.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close