δίαιτα-βρώμης-πληροφορίες-

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για την πολυσυζητημένη δίαιτα της βρώμης, που μας υπόσχεται απώλεια 7 κιλών μέχρι το Πάσχα. Ποια είναι αυτή η δίαιτα και όλες οι λεπτομέρειες.

Υπάρχουν πολλές δίαιτες και πλάνα διατροφής στο διαδίκτυο. Μερικές έχουν χαρακτηριστεί ακόμη και επικίνδυνες, όμως δεν είναι πάντα έτσι. Τον τελευταίο καιρό μία νέα δίαιτα έχει ρίξει το διαδίκτυο και μιλάμε φυσικά για την δίαιτα της βρώμης.

Η δίαιτα της βρώμης, υπόσχεται απώλεια μέχρι και 7 κιλών μέχρι το Πάσχα. Άλλωστε η βρώμη έχει πολλές θρεπτικά συστατικά και η διατροφική της αξία είναι τεράστια. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της δίαιτας της βρώμης; Διαβάστε παρακάτω:

Τί είναι η δίαιτα της βρώμης και πως λειτουργεί

Αρχικά ο πολτός βρώμης ή αλλιώς πλιγούρι παράγεται από την ξηρή βρώμη η οποία είναι προϊόν ολικής άλεσης με γνωστές ωφέλιμες ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν πολτό βρώμης για το πρωινό τους. Προσθέτουν φρούτα, μέλι και άλλα και θεωρείται όχι αδίκως υπετροφή.

Σε αυτήν την λογική, δημιουργήθηκε και η δίαιτα της βρώμης. Στην δίαιτα της βρώμης προτείνεται να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πολτού βρώμης ακόμη και σε περιπτώσεις που προσθέτουμε κι άλλες τροφές στο πρόγραμμα. Η βρώμη είναι υποχρεωτική.

Η βρώμη έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το ισχυρότερο επιχείρημα των υποστηρικτών αυτής της δίαιτας είναι ότι η βρώμη βοηθάει στο να χάσετε κιλά αλλά και στην συνολικότερη ευεξία του οργανισμού.

Δείτε ακόμα Χάσε 5 κιλά μέχρι το Πάσχα με αυτή την εύκολη δίαιτα

Στην δίαιτα της βρώμης υπάρχουν τρεις φάσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε τις οποίες θα τις δούμε αναλυτικά και παρακάτω. Πάμε να τις δούμε.

Τί προτείνει η δίαιτα βρώμης

Η δίαιτα της βρώμης προτείνει να μην καταναλώνουμε τίποτα άλλο πέρα από πολτό βρώμης για μία εβδομάδα. Καταναλώνουμε μισό φλιτζάνι βρώμης σε κάθε γεύμα το οποίο μπορείτε να το ανακατέψουμε με γάλα αν θέλουμε.

Οι θερμίδες θα πρέπει να υπερβαίνουν ημερησίως τις 900-1.200. Μετά από μία εβδομάδα μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλες τροφές στο πρόγραμμα αρκεί να μην αφαιρέσουμε την βρώμη από κάθε γεύμα, Με την προσθήκη άλλων λαχανικών ή φρούτων στην βρώμη, οι θερμίδες αυξάνονται στις 1.000-1.300 την ημέρα.

δίαιτα-βρώμης-πληροφορίες-

Μετά από παρέλευση 30 ημερών είστε σε θέση να επανέλθετε στην κανονική σας δίαιτα με την προϋπόθεση ότι περιορίζετε τις τροφές σας σε χαμηλά ποσοστά λίπους και ενσωματώνετε δύο μερίδες πολτού βρώμης κάθε ημέρα.

Οι φάσεις της δίαιτας

Πρώτη φάση

Στην πρώτη φάση καταναλώνουμε μόνο πολτό βρώμης σε τρία γεύματα την ημέρα. Αυτή η διαδικασία θα υποχρεώσει το σώμα να συνηθίσει την βρώμη.

Δεύτερη φάση

Μετά την πρώτη εβδομάδα ξεκινάμε την φάση όπου τα γεύματα με πολτό βρώμης γίνονται πλέον δύο την ημέρα. Σε αυτήν την φάση έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε και φρούτα αλλά και λαχανικά. Το τρίτο γεύμα μπορεί να περιέχει οτιδήποτε είναι υγιεινό και χαμηλό σε λιπαρά.

Τρίτη φάση

Η τρίτη και η τελευταία φάση έρχεται μετά από 30 μέρες. Σε αυτήν την φάση μπορούμε να φάμε οτιδήποτε με χαμηλά λιπαρά αρκεί ο πολτός βρώμης να υπάρχει σε δύο μερίδες την ημέρα.

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας βρώμης;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η βρώμη θεωρείται ως ένα προϊόν ολικής αλέσεως και είναι φυσικό να αποτελεί μέρος μίας υγιούς δίαιτας. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της διατροφής με πολτό βρώμης είναι ότι προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.

Μισό φλιτζάνι βρώμης αναμεμιγμένο με νερό περιέχει τις ακόλουθες ποσότητες θρεπτικών συστατικών:

  1. 2 γραμμάρια φυτικών ινών
  2. 3 γραμμάρια πρωτεϊνών
  3. 0 γραμμάρια ζάχαρης

Δείτε ακόμα Δίαιτα: Συνταγές για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό με λίγες θερμίδες

Να σημειωθεί επίσης ότι η βρώμη περιέχει 2% της συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου που πρέπει να προσλαμβάνουμε και 6% της αντίστοιχης ποσότητας σιδήρου για ημερήσια πρόσληψη.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διατροφής μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μείωση του κινδύνου καρδιακής πάθησης και καρκίνου του παχέος εντέρου.

δίαιτα-βρώμης-πληροφορίες-

Κίνδυνοι – Παρενέργειες της δίαιτας βρώμης

Σίγουρα μία τέτοια δίαιτα προσφέρει πολλά οφέλη αλλά έχει και τους κινδύνους της. Πρώτα από όλα, κάτι που συμβαίνει με την εφαρμογή των διαιτητικών πλάνων είναι ότι, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε δίαιτα.

Ενημερώστε τον και θα σας πει την γνώμη του αν πρέπει και βέβαια αν μπορείτε να ακολουθήσετε την δίαιτα που έχετε επιλέξει και που σκέφτεστε να ακολουθήσετε.

Η δίαιτα βρώμης είναι μία δίαιτα εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες και πολλοί από τους γιατρούς την θεωρούν επικίνδυνη για την διατήρηση μίας υγιούς διατροφής. Για αυτόν τον λόγο ίσως χρειάζεται να αυξάνετε τον αριθμό θερμίδων που θα προσλαμβάνετε προσθέτοντας και άλλες τροφές.

Δείτε ακόμα H δίαιτα της Άνοιξης: Μέσα σε 1 μήνα χάνεις 6 κιλά

Πρόκειται για μία δίαιτα περιοριστική σε υψηλό βαθμό. Διακρίνεται για την μονοτονία της και η δυσκολία να παραμείνετε πιστοί σε αυτό το πλάνο, καταναλώνοντας μία ή δύο μερίδες πολτού βρώμης κάθε ημέρα, θα είναι πράγματι ένας άθλος.

Η δίαιτα βρώμης μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιής εφόσον περιέχει τροφές με υγιή συστατικά.
Ο πολτός της βρώμης επιπλέον των άλλων θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πλήρης χωρίς αίσθημα ανάγκης τροφής για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από άλλες τροφές.

Τέλος πρόκειται για μία συμφέρουσα λύση καθώς η βρώμη δεν κοστίζει και επομένως εξυπηρετείτε τον στόχο σας χωρίς σπατάλες και δαπάνες για ειδικά πολυέξοδα γεύματα.

Δείτε ακόμα Έφαγες πολύ τις γιορτές; Η δίαιτα που θα σε κάνει να χάσεις 5 κιλά σε 1 εβδομάδα

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει ο κίνδυνος διάφορων παρενεργειών τουλάχιστον για την περίοδο που σας επιτρέπεται να καταναλώνετε μόνον πολτό βρώμης τρεις φορές της ημέρας. Τέτοιες παρενέργειες μπορεί να είναι:

Ναυτία, απώλεια ενέργειας, καθώς και έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Πονοκεφάλους, αυξημένη συχνότητα χρήσης της τουαλέτας, καθώς και πέψη.

Η πρόσληψη μόνον 900 έως 1200 θερμίδων την ημέρα, ακόμη και μία εβδομάδα, όπου καταναλώνετε μόνον πολτό βρώμης, είναι δυνατόν να παρουσιάσει μία σειρά από παρενέργειες που για πολλά άτομα μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Δείτε ακόμα Έχει κολλήσει η ζυγαριά σας; Αυτή είναι η ιδανική δίαιτα για να ξεκολλήσει

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του κινδύνου που μπορεί να διατρέχει ένα άτομο με την λήψη τόσο χαμηλού αριθμού θερμίδων θα πρέπει να θυμηθούμε ότι για μεν τις γυναίκες το ιδανικό ποσό είναι 1600 έως 2400, ενώ για τους άνδρες κυμαίνεται από 2000 έως 3000 θερμίδες την ημέρα.

Και οι δύο αριθμοί αναφέρονται σε ενήλικα άτομα. Είναι γεγονός ότι η δίαιτα αυτή απαιτεί ένα ποσοστό μείωσης θερμίδων πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προτείνουν ακόμη και ειδικοί.

δίαιτα-βρώμης-πληροφορίες-

All photos via: Pinterest

Με ένα κλικ εδώ δείτε πολλές συνταγές με 1, 2, και 3 μονάδες

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την δίαιτα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close