χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Παίρνεις και χάνεις κιλά απότομα: Τί φταίει; Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για ποιον λόγο παίρνεις και χάνεις κιλά απότομα. Τι φταίει;

Είναι συχνό φαινόμενο να ζυγιζόμαστε το βράδυ και να είμαστε λιγότερα κιλά και να ζυγιζόμαστε το πρωί και η ζυγαριά να δείχνει περισσότερα κιλά. Το ίδιο συχνό φαινόμενο είναι και όταν συμβαίνει το αντίθετο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα σώμα παίρνει και χάνει κιλά απότομα.

Θα μπορούσε το πρωί να έχεις συσσωρεύσει πολλά υγρά ή να έφαγες πιο βαριά το προηγούμενο βράδυ. Όμως αν όλη αυτή η διαδικασία είναι ρουτίνα για σένα και όχι εξαίρεση, ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να παίρνεις και να χάνεις κιλά απότομα. Τί φταίει; Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί παίρνεις κιλά απότομα;

Το αλάτι παίζει ρόλο

Ένας πρώτος λόγος που μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να δεις την ζυγαριά σου να ανεβαίνει, είναι το αλάτι. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και η κατακράτηση υγρών έχει ως αποτέλεσμα τα πρηξίματα σε διάφορα σημεία του σώματος, ακόμη κι αν δεν μπορείς να τα δεις με το μάτι.

Αυτό το πρήξιμο φαίνεται και στην ζυγαριά σου. Μην ξεχνάς ότι ακόμη κι αν δεν σου αρέσει το πολύ αλάτι στην μαγειρική σου, τα περισσότερα τρόφιμα αλλά και ροφήματα του εμπορίου περιλαμβάνουν έστω και λίγο αλάτι στα συστατικά τους.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: boro.gr

Καταναλώνεις πολλούς υδατάνθρακες

Φυσικά και οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμη σε μία διατροφή ακόμη κι αν θες να χάσεις κιλά. Παρόλα αυτά αν τρως υπερβολικά μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων τότε κάνεις την ζυγαριά σου να ανεβαίνει απότομα. Πιο συγκεκριμένα για κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα που καταναλώνεις το σώμα σου κατακρατεί 3 γραμμάρια νερού περίπου.

Δείτε ακόμα Τι τρώει μία διατροφολόγος: Πώς ξεκινάμε την μέρα μας και τι τρώμε όταν είμαστε έξω

Αν λοιπόν το προηγούμενο βράδυ κατανάλωσες ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες τότε είναι πολύ πιθανό την επόμενη μέρα να δεις την ζυγαριά σου να ανεβαίνει. Όμως αυτό που βλέπεις στην ζυγαριά, δεν είναι αναγκαστικά λίπος. Μπορεί να είναι υγρά.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: iatronet.gr

Ζυγίζεσαι αμέσως μετά το γεύμα

Το σώμα κάθε φορά που τρως ή πίνεις κάτι βαραίνει γιατί επεξεργάζεται το φαγητό σου. Αυτό δεν σημαίνει πως παχαίνεις αφού μετά από λίγες ώρες η κάθε ουσία έχει αποθηκευτεί στα σημεία που πρέπει και όλα βαίνουν καλώς. Αν όμως εσύ μετά το πρωινό ή το βραδινό αποφασίσεις να ζυγιστείς, είναι πιθανό τα αποτελέσματα να μην είναι έγκυρα.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: boro.gr

Το έντερό σου δεν λειτουργεί σωστά

Αν είσαι δυσκοίλιος άνθρωπος τότε είναι πολύ πιθανό η ζυγαριά να δείχνει παραπάνω. Αυτό συμβαίνει διότι δεν γίνονται σωστά οι κενώσεις και έχεις συνεχώς πρήξιμο. Γι’ αυτό και όταν με τα χίλια ζόρια καταφέρνεις να πας τουαλέτα νιώθεις ότι έχασες 1 κιλό από πάνω σου. Δεν το νιώθεις απλά. Είναι πολύ πιθανό, όντως να συνέβη.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: athensmagazine.gr

Ζυγίζεσαι μετά την γυμναστική

Μπορεί να σου φαίνεται οξύμωρο όμως η γυμναστική άσκηση έχει την τάση αρχικά να προκαλεί κατακρατήσεις υγρών. Γι’ αυτό διατροφολόγοι και γυμναστές συμβουλεύουν να μην γυμναζόμαστε αμέσως μετά την γυμναστική, διότι τα αποτελέσματα που θα δούμε δεν θα είναι τα αληθινά.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: tlife.gr

Μπορεί να πάσχεις από κάποιο νόσημα

Αν όλα αυτά τα χρόνια βλέπεις την ζυγαριά σου να ανεβαίνει απότομα ενώ η διατροφή σου είναι προσεκτική, τότε μπορεί να πάσχεις από κάποιο νόσημα όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης (αν παίρνεις για χρόνια ινσουλίνη), το σύνδρομο Cushing, οι πολυκυστικές ωοθήκες, ακόμη και το άγχος ή η κατάθλιψη.

Δείτε ακόμα Φαγητό που περίσσεψε: Αυτές οι τροφές σε αδυνατίζουν την επόμενη μέρα

Μπορεί να σε πειράζει κάποιο φάρμακο

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα στην αγορά που κάνουν την ζυγαριά να ανεβαίνει. Μερικά από αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την όρεξη για φαγητό, άλλα δημιουργούν κατακρατήσεις ενώ μερικά άλλα επηρεάζουν τον τρόπο που αποθηκεύεται η γλυκόζη. Δεν χρειάζεται να σταματήσεις την αγωγή, απλά επικοινώνησε με τον γιατρό σου και κάνε υπομονή.

Μπορεί να περιμένεις…περίοδο

Όταν μία γυναίκα περιμένει περίοδο πρήζεται. Αυτό φυσικά κάνει την ζυγαριά να ανεβαίνει απότομα. Επίσης αν δεν αδιαθετείς φυσιολογικά και η ροή είναι μικρότερη από το κανονικό ή έχεις συχνά κατακρατήσεις, είναι λογικό η ζυγαριά να δείχνει πιο πάνω, αφού πολλά υγρά δεν έχουν φύγει ενώ θα έπρεπε.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: in.gr

Πίνεις πολύ αλκοόλ

Εκτός του ότι το αλκοόλ παχαίνει, δημιουργεί και μία ανισορροπία στα υγρά του σώματος. Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση από τα ροφήματα και τις τροφές που καταναλώνεις.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: in.gr

Γιατί χάνω απότομα κιλά;

Κάνεις χημικές δίαιτες

Αν θέλεις να χάσεις κιλά θα πρέπει να εμπιστευθείς έναν διατροφολόγο και έναν γυμναστή. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές δίαιτες που σου υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα όμως δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνιμα. Στερείσαι αρκετό φαγητό, χάνεις γρήγορα τα κιλά και τα ξαναπαίρνεις εξίσου γρήγορα.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: Pinterest

Κάνεις έντονη άσκηση

Συνήθως όταν η ζυγαριά πέφτει απότομα μετά την γυμναστική σημαίνει ότι έχασες πολλά υγρά από το σώμα. Υγρά απαραίτητα που θα πρέπει να τα αναπληρώσεις πίνοντας νερό. Αν λοιπόν μετά την γυμναστική παρατηρείς κάτι τέτοιο, είναι εξαιτίας της γυμναστικής.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: onmed.gr

Μπορεί να κάνεις δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι ουσίες που σε πολλές περιπτώσεις μας κάνει να παχαίνουμε. Αν λοιπόν τους κόψεις γρήγορα η ζυγαριά σου θα πέσει. Παρόλα αυτά δεν είναι σωστό να δαιμονοποιούμε τους υδατάνθρακες. Το σώμα μας τους έχει ανάγκη και πρέπει να τους καταναλώνουμε με μέτρο και όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένους.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: iatropedia.gr

Μπορεί να πάσχεις από κάποιο νόσημα

Και στην περίπτωση που αδυνατίζεις πολύ εύκολα μπορεί πίσω από αυτό να κρύβεται κάποιο παθολογικό νόσημα. Νοσήματα όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, ο υπερθυρεοειδισμός και ο καρκίνος μπορούν να κάνουν την ζυγαριά σου να πέσει απότομα. Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί και μετά από μία ίωση γαστρεντερίτιδας.

Έχει υποστεί αφυδάτωση

Οι διατροφολόγοι λένε ότι αν θες να δεις το λίπος σου πρέπει να κάνεις λιπομέτρηση και δεν πρέπει να παίρνεις πολύ σοβαρά την ζυγαριά σου. Αυτό διότι η ζυγαριά δείχνει το συνολικό βάρος του σώματος. Αυτό περιλαμβάνει υγρά και μάζα εκτός από λίπος.

Μπορεί λοιπόν να βλέπεις την ζυγαριά σου να πέφτει απότομα όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχασες λίπος. Μπορεί να έχασες μάζα ή υγρά. Την μάζα την χάνουμε όταν τηρούμε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής χωρίς να κάνουμε γυμναστική ενώ υγρά χάνουμε όταν το σώμα μας αποβάλλει περισσότερα υγρά από αυτά που προσλαμβάνει.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: perierga.gr

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να ζυγιστείς;

Θα ξαναπούμε ότι για εμάς αν θες να ζυγιστείς και να δεις ακριβώς την κατάσταση του σώματός σου, καλύτερα να κάνεις λιπομέτρηση. Παρόλα αυτά το χαμηλότερο βάρος της ημέρας το έχουμε το πρωί, αφού ξυπνήσουμε και έχουμε πάει τουαλέτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζυγιζόμαστε πάντα χωρίς παπούτσια και με ελαφρύ ντύσιμο ενώ πρέπει να είμαστε συνεπείς στην μέρα που θα ζυγιστούμε. Δεν πρέπει να ζυγίζεσαι κάθε μέρα, γιατί το σώμα κάθε μέρα αλλάζει και αυτό θα σε αγχώνει χωρίς λόγο. Ζυγίσου μία φορά την εβδομάδα, κάθε πρωί μετά την τουαλέτα, την ίδια μέρα της εβδομάδας.

χάνεις-και-παίρνεις-κιλά-απότομα-αίτια-

Photo via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close