Πόση ζάχαρη έχουν τα σνακ που όλοι αγαπάμε να τρώμε; Η αλήθεια είναι πως η ζάχαρη είναι ιδιαίτερα τοξική για τον οργανισμό μας. Εκτός αυτού η ζάχαρη μας παχαίνει και χαλάει την σιλουέτα μας. Προσπαθούμε λοιπόν να την αποφύγουμε καταναλώνοντας τρόφιμα που θεωρούμε ότι έχουν μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ζάχαρη είναι καλά κρυμμένη στις αγαπημένες μας τροφές. Δεν έχουν μόνο τα γλυκά και τα αναψυκτικά μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μπορεί και αυτό που έχεις επιλέξει να πίνεις αντί για αναψυκτικό να έχει σχεδόν τις ίδιες ποσότητες ζάχαρης με ένα κουτάκι αναψυκτικό.
Δείτε ακόμα Πρωτεΐνη: 9 Αλήθειες που κάνεις δεν θα σου πει
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πόση ζάχαρη έχουν τα σνακ που αγαπάμε να καταναλώνουμε. Γλυκά, συσκευασμένοι χυμοί, κρύο τσάι, αναψυκτικά αλλά και φρούτα. Για μερικά τρόφιμα θα πήγαινε το μυαλό σου ότι έχουν ζάχαρη ενώ για μερικά άλλα, θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά ότι είναι πολύ υγιεινά. Διαβάστε παρακάτω:
Μελέτη σχετικά με την ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την τοξικότητά της. Έτσι, πραγματοποιήθηκε μία έρευνα σε ποντίκια τα οποία κατανάλωναν την μέγιστη “ασφαλή” ποσότητα ζάχαρης.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα ποντίκια αυτά, έζησαν λιγότερα και απέκτησαν λιγότερους απογόνους, ενώ είχαν μειωμένη ικανότητα να υπερασπίζονται τον χώρο τους.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ζώα τρώνε πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και δεν μπορούν να έχουν μία εικόνα για την επιρροή της ζάχαρης στον άνθρωπο, αφού εμείς καταναλώνουμε λιγότερη.
Οι ερευνητές λοιπόν στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα επέλεξαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στη ζωή των ζώων που την κατανάλωσαν. Αποφάσισαν μάλιστα να κάνουν αυτό το πείραμα σε άγρια ποντίκια και όχι σε ποντίκια εργαστηρίου. Αυτά τα ποντίκια ζευγάρωσαν και έδωσαν τελικά όλα τα πειραματόζωα της μελέτης.
Τα ποντίκια, αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature Communications, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία ακολούθησε μια κανονική διατροφή και αποτέλεσε έτσι την ομάδα ελέγχου.
Στη δεύτερη ομάδα, τα πειραματόζωα ακολούθησαν μια δίαιτα στην οποία το 25% των θερμίδων προερχόταν από ζάχαρη (για την ακρίβεια από γλυκόζη και φρουκτόζη, τα δύο συστατικά της ζάχαρης).
Το ποσοστό αυτό είναι το ανώτερο «ασφαλές» επίπεδο για την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης το οποίο συνιστούν οι Εθνικές Ακαδημίες και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Περίπου το 13 με 25 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ παίρνουν σήμερα το 25% των θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη. Αυτό αντιστοιχεί σε μέσες άκρες σε μια διατροφή χωρίς ζάχαρη συν τρία κουτάκια ζαχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα.
Αφού ακολούθησαν αυτή τη διατροφή για 26 εβδομάδες, τα πειραματόζωα απελευθερώθηκαν σε έναν χώρο που προσομοίωνε όσο γίνεται πιο πιστά το φυσικό τους περιβάλλον.
Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι η ομάδα που είχε καταναλώσει πολύ ζάχαρη δεν τα πήγε πολύ καλά στις 32 εβδομάδες παραμονής στον χώρο.
Οι θάνατοι των θηλυκών ποντικιών ήταν συνολικά διπλάσιοι από ότι στην ομάδα ελέγχου ενώ τα αρσενικά παρουσίαζαν μείωση του αριθμού απογόνων κατά 25%.
Όμως η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν μας δίνει ακριβώς τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα για το πως επιδρά η ζάχαρη στο σώμα ενός ανθρώπου.
Οι επιπτώσεις της ζάχαρης στον άνθρωπο
Η ζάχαρη είναι βλαβερή για την υγεία μας και αυτό το ξέρουμε λίγο ή πολύ όλοι. Συγκεκριμένα η ζάχαρη μπορεί να λειτουργήσει εθιστικά στον εγκέφαλο, αφού προσφέρει μία ανεβασμένη διάθεση. Σε περίπτωση που η ζάχαρη μειωθεί μπορεί να υπάρχουν επιδράσεις στην ψυχολογία μας.
Επίσης αυξάνει την ενεργητικότητα γι’ αυτό και τα παιδιά απαγορεύεται να την καταναλώνουν. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν νήπια καταναλώνουν αναψυκτικά έχουν υπερένταση και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Επίσης η ζάχαρη είναι ο λόγος που μπορεί να πάρουμε κιλά, να φράξουν οι αρτηρίες και να ανέβει το σάκχαρο στο αίμα.
Έτσι, προσπαθούμε οι περισσότεροι από εμάς να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.
Αποφεύγουμε λοιπόν τα αναψυκτικά και τα γλυκά. Δίνουμε όμως στα παιδιά μας συσκευασμένους χυμούς και επιλέγουμε να καταναλώνουμε τυπικό κρύο τσάι.
Στις παρακάτω εικόνες θα δούμε αναλυτικά τις κρυφές πηγές ζάχαρης που βρίσκονται ακόμη και στις τροφές που θεωρούσαμε ότι είναι διαιτητικές. Βέβαια η ζάχαρη που μπορεί να υπάρξει σε ένα φρούτα με την ζάχαρη που μπορεί να υπάρξει σε ένα αναψυκτικό δεν έχει καμία σχέση.
Τα γλυκαντικά του φρούτου μόνο καλό θα μπορούσαν να κάνουν στο σώμα σε αντίθεση με την ζάχαρη του αναψυκτικού. Παρόλα αυτά αν βρίσκεσαι σε περίοδο διατροφής αυτές οι εικόνες θα σου φανούν πολύ χρήσιμες, αφού θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι μερικά φρούτα κάνει και πρέπει να τα καταναλώνεις, αλλά όχι τρία τρία την φορά.
πόση ζάχαρη έχουν τα σνακ που αγαπάμε να καταναλώνουμε: Δείτε την Εικόνα 1
πόση ζάχαρη έχουν τα σνακ που αγαπάμε να καταναλώνουμε: Δείτε την Εικόνα 2
Εικόνα 3
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
All photos via: diaforetiko.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις