Μπορεί η μόδα να θέλει τις γυναίκες πλήρως αποτριχωμένες, όμως τον τελευταίο καιρό, αυτό αλλάζει, κάνοντας την γυναίκα να αγαπήσει την φυσικότητά της. Πέρα από τα πρότυπα ομορφιάς όμως, είναι και θέμα υγείας και πρέπει να είστε προσεκτικές στο που επιλέγετε να κάνετε αποτρίχωση.
Εδώ και αρκετά χρόνια επικρατεί η λογική ότι η γυναίκα πρέπει να είναι πλήρως αποτριχωμένη σε αντίθεση με τον άντρα. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό αλλάζει, αφού βλέπουμε άντρες να κάνουν αποτρίχωση σε διάφορα σημεία του σώματός τους και γυναίκες να επιλέγουν να είναι 100% φυσικές.
Φυσικά ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του. Παρόλα αυτά, μερικά πράγματα είναι και θέμα υγείας. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα σας μάθουμε ακριβώς την χρησιμότητας της τρίχας στο σώμα αλλά και που πρέπει αλλά και που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε αποτρίχωση. Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί έχουμε τρίχες σε διάφορα σημεία του σώματος;
Πριν απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ας μάθουμε τι είναι οι τρίχες και σε τι χρειάζονται. Τα θηλαστικά έχουν έναν εσωτερικό μηχανισμό που επιτρέπει στον εγκέφαλο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, γνωστός ως θερμορύθμιση.
Έτσι, όταν ιδρώνουμε, τα εσωτερικά μας όργανα κρυώνουν. Αλλά για να κάνει τη δουλειά του ο ιδρώτας και να μας δροσίσει, οι τρίχες δεν μπορούν να είναι πολύ πυκνές. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε λεπτές τρίχες που κάνουν τέλεια τη δουλειά.
Οι πρόγονοί μας ήταν καλυμμένοι με πυκνό τρίχωμα, αλλά οι σύγχρονοι άνθρωποι τα έχασαν πριν από περίπου 2 έως 3,3 εκατομμύρια χρόνια. Στην εικόνα, μπορείτε να δείτε την εσωτερική και εξωτερική δομή της επιδερμίδας των θηλαστικών. Αποτελείται από νεκρά κύτταρα, ιδρωτοποιούς αδένες και νευρικές απολήξεις.
Δείτε ακόμα Σπιτική μάσκα με 2 υλικά που αφαιρεί τα μαύρα στίγματα
Οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν το λίπος που διατηρεί τα μαλλιά υγιή και ο ανορθωτής μυς μπορεί να κάνει τα μαλλιά να «σηκωθούν». Η τρίχα που αποτελείται από κερατίνη μεγαλώνει από το θύλακα που είναι προσαρτημένο σε κάθε τρίχα στο δέρμα.
Οι τρίχες είναι ένας εξαιρετικός αγωγός θερμότητας που αφήνει τη θερμότητα μέσα και έξω. Οι τρίχες προστατεύουν το δέρμα από πολλά κακά πράγματα.
Αλλά μέσω της εξέλιξης, το τρίχωμα έχει γίνει πιο λεπτό και το ανθρώπινο σώμα έχει αλλάξει λόγω του ζεστού κλίματος και του ενεργού τρόπου ζωής. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διατήρηση της θερμότητας έχει γίνει λιγότερο σημαντική από την προστασία από τα παράσιτα.
Δείτε ακόμα 5 σπιτικές θεραπείες για να εξαφανίσετε τις ρυτίδες στο μέτωπο
Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν περίπου 5 εκατομμύρια τριχοθυλάκια σε ολόκληρο το σώμα. Η θέση και η κατασκευή των τριχών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις ορμόνες. Χρειαζόμαστε ακόμα τρίχες γιατί έχουν μια σημαντική λειτουργία.
Οι τρίχες στο κεφάλι ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του εγκεφάλου. Παρεμπιπτόντως, τα σγουρά μαλλιά είναι απίστευτα αποτελεσματικά στην προστασία του τριχωτού της κεφαλής και του εγκεφάλου από την υπερθέρμανση και είναι πολύ καλά στην εξάτμιση του ιδρώτα.
Το πυκνό τρίχωμα κοντά στα γεννητικά όργανα και τις μασχάλες συνδέονται πιθανότατα με τη σεξουαλική επιλογή. Οι χημικές ουσίες που παράγονται από τους αποκρινείς αδένες είναι μοναδικές σε κάθε άτομο και βοηθούν στην προσέλκυση του αντίθετου φύλου, όπως οι φερομόνες στα ζώα, με την ιδιότητα της οσμής.
Δείτε ακόμα 10 μυστικά της Τζούλιας Ρόμπερτς για να φαίνεσαι σαν εικοσάρα
Όσο για το χνούδι, έχει επίσης μια σημαντική λειτουργία. Αυτό βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος και χρησιμεύει ως αποθήκευση για τα βλαστοκύτταρα.
Αν οι τρίχες μας είναι τόσο απαραίτητες, γιατί θέλουμε να τις ξεφορτωθούμε;
Θα πρέπει να αναζητήσουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα στην αρχαιότητα. Η αποτρίχωση έχει χρησιμοποιηθεί για να υποδείξει την κοινωνική θέση και να καθορίσει την ιδέα της θηλυκότητας.
Στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ιστορίας, οι άνθρωποι αφαιρούσαν τρίχες μόνο και μόνο για να διατηρήσουν το σώμα τους καθαρό. Όμως τα πρώτα χάλκινα ξυράφια χρησιμοποιήθηκαν στην Αίγυπτο και την Ινδία.
Την εποχή της Κλεοπάτρας, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα ζάχαρης για να αφαιρέσουν τις τρίχες. Και οι Ρωμαίες χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων τσιμπιδάκια.
Δείτε ακόμα 8 μυστικά ομορφιάς από τα μοντέλα της Victoria’s Secret
Μία από τις θεωρίες για το γιατί οι άνθρωποι θέλουν να αφαιρέσουν τις τρίχες εμφανίστηκε μετά τη δημοσίευση του βιβλίου The Descent of Man του Δαρβίνου το 1871. Σύμφωνα με τη θεωρία της φυσικής επιλογής, οι άνθρωποι απαλλάσσονται από όλα τα άχρηστα πράγματα και τα πυκνά μαλλιά δεν είναι απλά απαραίτητα.
Η αποτρίχωση ενθαρρύνθηκε επειδή η βιομηχανία της μόδας, τα περιοδικά, οι εταιρείες που κατασκεύαζαν ξυραφάκια και άλλα πράγματα έβγαζαν χρήματα. Μετά την εμφάνιση της αποτρίχωσης με κερί σε ένα από τα σαλόνια στις ΗΠΑ το 1987, οι τρίχες στο σώμα των γυναικών έγιναν ταμπού.
Πρέπει να αφαιρέσουμε τις τρίχες του σώματος;
Όταν ήταν πιο δύσκολο να διατηρήσεις το σώμα καθαρό, το ξύρισμα ήταν ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από την κακοσμία και τα παράσιτα. Στον εικοστό πρώτο αιώνα, είναι διαφορετικά τα πράγματα, οπότε αν θέλετε να ξυρίσετε τις τρίχες ή όχι είναι απλώς θέμα γούστου.
Αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτόν τον παράγοντα: Το ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει τριχοφυΐα, ερεθισμό του δέρματος, λοιμώξεις και τραύματα.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το πρόσωπο και το σώμα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μάρτυρας κλειδί δίνει στεγνά την 24χρονη για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών
- Εύκολο σοκολατένιο γλυκό για τα Χριστούγεννα
- Grand Hotel : Χαραλάμπης και Θεώνη ξανά μαζί
- Γιάννης Πλούταρχος : Η 47χρονη stalker προσπαθεί να τα βρουν εξωδικαστικά