Πώς το βερνίκι νυχιών σας θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για την υγεία σας

 

Καλλυντικά περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας και καρκίνου

Ο Δρ Thu Quach είναι επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

Λέει πως τα προϊόντα περιποίησης νυχιών περιέχουν τοξικά και δυνητικά επικίνδυνα συστατικά Τολουόλιο, φορμαλδεΰδη και διβουτυλοφθαλικό είναι γνωστά ως «τοξικό τρίο»Ισχυρίζεται πως η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, τις ορμόνες και έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και προβλήματα γονιμότητας 

υγεια

Από Shellac μέχρι το κλασσικό γαλλικό μανικιούρ, πολλοί από εμάς κάνουμε συχνά μανικιούρ σε μια προσπάθεια να κρατάμε τα χέρια μας περιποιημένα.

Και  όλο και επισκεπτόμαστε ινστιτούτα αισθητικής για να είναι τα νύχια μας βαμμένα τέλεια.

Αλλά ένας επιστήμονας έχει προειδοποιήσει για τις χημικές ουσίες στα προϊόντα φροντίδας νυχιών που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Γράφοντας για την The Conversation , ο Δρ Thu Quach, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Ινστιτούτου Πρόληψης Καρκίνου της Καλιφόρνια, λέει πως η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε θέματα που κυμαίνονται από τον καρκίνο έως και σε προβλήματα γονιμότητας …

υγεια

Τα προϊόντα περιποίησης νυχιών περιέχουν, σε διάφορες ποσότητες, πολλά τοξικά και δυνητικά επικίνδυνα συστατικά.

Χημικά συστατικά που αποτελούνται από  από ογκογόνες ενώσεις όπως η φορμαλδεΰδη και άλλα που διαταράσσουν τις ορμόνες.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τολουόλιο, φορμαλδεΰδη και διβουτυλοφθαλικό σε προϊόντα περιποίησης νυχιών – έχουν μάλιστα παρατσούκλι «τοξικό τρίο», λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία.Και οι τρεις χημικές ουσίες  προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τους εργαζόμενους σε σαλόνια ομορφιάς.

Το τολουόλιο είναι ένας κοινά χρησιμοποιούμενος διαλύτης που δημιουργεί ένα λείο φινίρισμα διαμέσου του νυχιού και διατηρεί τη χρωστική ουσία – το χρώμα – από το διαχωρισμό της στη φιάλη.Αλλά μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει αναπαραγωγικές βλάβες.

Η Φορμαλδεΰδη,  γνωστό καρκινογόνο, χρησιμοποιείται ως παράγοντας σκλήρυνσης και απολυμαντικό για τα εργαλεία περιποίησης νυχιών.

Η έκθεση σε φθαλικόδιβουτυλεστέρα, που προστίθεται στα γυαλιστικά για να παρέχει ευελιξία, έχει συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγής.

 υγεια

Εκτός από αυτή την τριάδα, υπάρχουν πολλές άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης νυχιών.

Πολλά ινστιτούτα αισθητικής δεν διαθέτουν επαρκή εξαερισμό.Αυτό σημαίνει ότι οι χημικές ουσίες που εξατμίζονται από τα προϊόντα νυχιών συχνά παγιδεύονται μέσα στους χώρους και οι εργαζόμενοι εκτίθενται συνεχώς.

Έτσι, η έκθεση των εργαζομένων ενισχύεται: Πρώτον βιώνουν άμεση επαφή με τις χημικές ουσίες από τα προϊόντα και συνεχώς αναπνέουν αυτές τις χημικές ουσίες μέσα σε μικρά, κακώς αεριζόμενα σαλόνια. 

Οι επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι υποθετικές

Εργαζομένων σε σαλόνια  νυχιών έχουν πληρώσει τεράστιο τίμημα, με τη βλάβη της υγείας τους.

Η έκθεση σε προϊόντα περιποίησης νυχιών με επιβλαβή χημικά μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία, που κυμαίνονται από ερεθισμούς του δέρματος, τραύματα οφθαλμών και αλλεργικές αντιδράσεις.

Έχουν επίσης επιπτώσεις στην σκέψη και της μνήμη , προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα, ναυτία, αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο και ανεξέλεγκτες συσπάσεις των μυών.

Οι ερευνητικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας στο Ινστιτούτο Πρόληψης Καρκίνου της Καλιφόρνιας, έχουν τεκμηριώσει οξείες επιδράσεις στην υγεία των εν λόγω εργαζομένων.

Αυτές περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμούς του δέρματος, που συνδέονται συνήθως με την υπερέκθεση σε διαλύτες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η εργασία στα σαλόνια συνδέεται με προβλήματα αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των αυθόρμητων γεννήσεων, πρόωρου τοκετού και λιπόβαρα  μωρά καθώς και επιπλοκές της κύησης. 

Οι εκθέσεις και οι επιπτώσεις στην υγεία είναι αρκετές για να οδηγήσουν κάποιες κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), να επενδύσουν στην έρευνα και την ευαισθητοποίηση του κοινού στα σαλόνια.

dailymail.

 

Close