Το οξειδωτικό στρες δημιουργεί πρόωρη γήρανση-Οι επιβλαβείς παράγοντες & αντιμετώπιση

Οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν μία καθαρή επιδερμίδα με μειωμένα τα σημάδια γήρανσης-έως ανύπαρκτα. Φαίνεται όμως, πως το οξειδωτικό στρες μαζί με κάποιους επιπλέον παράγοντες δημιουργούν πρόωρη γήρανση. Έτσι, γυναίκες που περιποιούνται πολύ την επιδερμίδα τους, εξαιτίας του οξειδωτικού στρες την βλέπουν να γερνά πρόωρα και γρήγορα.

Το οξειδωτικό στρες είναι επιβεβαιωμένο, ότι οδηγεί στην πρόωρη γήρανση. Πως μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε; Ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες που μας οδηγούν στη γήρανση της επιδερμίδας…πριν την ώρα μας; Επειδή καμία γυναίκα δεν θέλει να έχει γερασμένη επιδερμίδα, αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο.

Το παρακάτω κείμενο,εξηγεί αναλυτικά τι είναι το οξειδωτικό στρες και πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επιδερμίδα μας. Επιπλέον εξηγεί πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόωρη γήρανση καθώς επίσης ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν. Διαβάστε παρακάτω: 

Ανά τους αιώνες τα αίτια της γήρανσης αποτελούν αντικείμενο συνεχούς μελέτης. Πολύ μελάνι έχει χυθεί… Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, την οποία θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω όσο πιο κατανοητά γίνεται.

Καταρχάς, διαχωρίζεται σε εγγενής και εξωγενής.

Η πρώτη είναι ουσιαστικά η φυσική διαδικασία γήρανσης που οφείλεται στο χρόνο και στη γενετική μας προδιάθεση. Για παράδειγμα, παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου επιβράδυνση του μεταβολισμού και της φυσικής διαδικασίας ανάπλασης του δέρματος, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής κολλαγόνου & ελαστίνης την χαλάρωση του δέρματος και την εμφάνιση ρυτίδων.

Η δεύτερη αναφέρεται στους εξωγενείς, περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Βασικά παραδείγματα είναι η ατμοσφαιρική μόλυνση, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η χρόνια ηλιακή έκθεση.

Και οι δύο τύποι γήρανσης επιβαρύνονται από το οξειδωτικό στρες,  με τον δεύτερο, την εξωγενή γήρανση, να δέχεται τα περισσότερα ‘’βέλη’’. Τα σημάδια της εξωγενούς γήρανσης εντοπίζονται στην επιδερμίδα, καθώς αυτή αποτελεί την πρώτη άμυνα απέναντι στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πανάδες, ξηρότητα, λέπτυνση του δέρματος,  ρυτίδες είναι μερικές από τις δυσάρεστες συνέπειες.

Το οξειδωτικό στρες είναι βασικός παράγοντας στη διαδικασία βιολογικής γήρανσης. Πρόκειται για κυτταρικό στρες, καθώς το κύτταρο αγωνίζεται να παράγει αρκετή ενέργεια για να διατηρήσει τη δομή και τη λειτουργία του. Το στρες αυτό προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών, δηλαδή δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species), σε σχέση με την αντιοξειδωτική ικανότητα των κυττάρων. Απόρροια της ανισορροπίας αυτής είναι η κυτταρική βλάβη.

Το οξειδωτικό στρες δημιουργεί πρόωρη γήρανση-Οι επιβλαβείς παράγοντες & αντιμετώπισηΚαλά όλα αυτά, θα μου πείτε, αλλά τί μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε την επίδραση του οξειδωτικού στρες; Μα τί άλλο; Δώστε βάση στα αντιοξειδωτικά!

Η λήψη των αντιοξειδωτικών μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με τη διατροφή, εκ των έσω, και με την ενίσχυση του δέρματος με ειδικά προϊόντα περιποίησης.

Τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C,  η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το συνένζυμο Q10, η ρετινόλη, η ρεσβερατρόλη και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Καλύτερα αποτελέσματα έχουν τα σκευάσματα που αποτελούνται από συνδυασμούς αυτών των στοιχείων, καθώς παρατηρείται συνεργική δράση.

Φυσικά, βασικό παράγοντα αποτελεί η πρόληψη! Το αντηλιακό πρέπει να μας γίνει απαραίτητο χειμώνα καλοκαίρι! Καλό είναι επίσης να μην καπνίζουμε, ε;

Στη φωτογραφία βλέπετε μια αντιοξειδωτική κρέμα ημέρας για ηλικίες άνω των 40 ετών.  Περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για ορατά πιο λαμπερό, ενυδατωμένο και σφριγηλό δέρμα, μετά από λίγες μόνο εφαρμογές.

Το οξειδωτικό στρες δημιουργεί πρόωρη γήρανση-Οι επιβλαβείς παράγοντες & αντιμετώπιση

Για περισσότερες συνταγές και άρθρα  ακολουθείστε τη σελίδα μου στο  facebook  https://www.facebook.com/byoly/?ti=as  και στο σάιτ μου https://byolycosmetics.weebly.com/.

Γίνετε και εσείς μέλος της κοινότητας του facebook φυσικά καλλυντικά: παρασκευές, μέθοδοι & συνταγές  και διασκεδάστε μαζί μας φτιάχνοντας εύκολα μοναδικές καλλυντικές παρασκευές!

Photo via: streetlife.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

Close