10 προειδοποιητικά σημάδια του «σιωπηλoύ δολοφόνου», καρκίνου των ωοθηκών

Κάθε χρόνο, περισσότερες από 20.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών.

Ως η πέμπτη πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, ο καρκίνος των ωοθηκών έχει συνήθως το παρατσούκλι «σιωπηλός δολοφόνος» μεταξύ των γυναικών ηλικίας άνω των 55.

Αν και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με  μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι εξαιρετικά επιθετικός και, σύμφωνα με τους γιατρούς, απίστευτα δύσκολο να ανιχνευθεί.

 

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων και πιο προχωρημένων σταδίων της ανίχνευσης και μπορεί να κυμαίνονται από έντονους κοιλιακούς και πυελικούς πόνους, σε παράτυπες έμμηνες ρύσεις, ακόμη και υπερβολική τριχοφυΐα.

Μετακινηθείτε προς τα κάτω για να μεταβείτε στη λίστα, και φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε σοβαρές μορφές οποιονδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα.

Συχνές Οσφυαλγίες

υγεια

Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη. Αλλά αν ξέρεις ότι δεν πάσχεις από οποιεσδήποτε φυσικές ασθένειες  – όπως  οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, ή σκελετικές ανωμαλίες – τότε είναι καλύτερο να πάρεις την γνώμη  του γιατρού σου.

Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα

υγεια

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην κάτω κοιλιακή περιοχή, ή αν αισθανθείτε μια ένταση στην πυελική περιοχή σας σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να το ελέγξετε με το γιατρό σας για να κατανοήσετε τα αίτια αυτών των συμπτωμάτων.

Πολύ ανώμαλη έμμηνος ρύση

υγεια

Στατιστικά, περισσότερες γυναίκες ηλικίας άνω των 55 διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι μετα-εμμηνοπαυσιακές προκειμένου να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

Σύμφωνα με τη Healthline , γυναικολογικοί καρκίνοι μπορεί να εμφανισθούν και σε νεότερες γυναίκες,  ακόμη και σε όσες δεν έχουν ακόμη αδιαθετήσει.

Εάν αντιμετωπίζετε κολπική αιμορραγία, ή μια δραστική αλλαγή στον έμμηνο κύκλο σας, είναι καλύτερο να ενημερώσετε το γιατρό σας, ώστε  να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.

υπερβολική κόπωση

υγεια

Μαζί με δύσπνοια, ναυτία και αυξημένη απώλεια της όρεξης, η υπερβολική κόπωση είναι ένα από τα συμπτώματα που ένας ασθενής σε ένα προοδευτικό στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να αισθανθεί.

 

Αίσθημα κορεσμού

υγεια

Το”Αίσθημα κορεσμού»,  όταν τρώτε, είναι ένα από τα τέσσερα πιο αισθητά και κοινά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με τη Healthline .

Σε αντίθεση με τις ασθένειες που προκαλούνται από την πεπτική οδό, στον καρκίνο των ωοθηκών θα δείτε μια επιδείνωση των συμπτωμάτων, λέει η Medical News Today

Επώδυνο σεξ

υγεια

Ο πόνος κατά τη συνουσία μπορεί να είναι μια άλλη ισχυρή ένδειξη ότι είστε σε ένα προγενέστερο στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με το Medical News Today .

Αυτό συνδέεται με τον πόνο και την πίεση στην πυελική περιοχή, καθώς και την ανάγκη να ουρείτε επειγόντως και συχνότερα.

Δεν έχει σημασία τι  μπορεί να υποδεικνύει το επώδυνο σεξ , είναι καλύτερο να ειδοποιήσετε το γιατρό σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Ναυτία και εμετός

υγεια

Ναυτία και έμετος, πηγαίνει συχνά χέρι-χέρι με άλλα συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Jeffrey L. Stern, MD, προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών μπορεί συχνά να οδηγήσουν στην απόφραξη των εντέρων, προκαλώντας σοβαρή ναυτία, κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους.

Φούσκωμα της κοιλιάς

υγεια

Το φούσκωμα είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου των ωοθηκών, μαζί με το γενικό κοιλιακό άλγος.

Αν το φούσκωμα επιμένει για μέρες ή ακόμη και εβδομάδες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ασυνήθιστη ανάπτυξη των μαλλιών

υγεια

Μερικές γυναίκες φέρεται να βιώνουν την υπερβολική ανάπτυξη των μαλλιών ως σύμπτωμα.

Αν και δεν είναι συνήθως στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων του καρκίνου, είναι σίγουρα αιτία ανησυχίας.

Ωστόσο,κάποιες γυναίκες βιώνουν ακριβώς το αντίθετο – τριχόπτωση.

Συχνή Δυσκοιλιότητα

υγεια

Η κοιλιακή περιοχή και το πεπτικό κομμάτι είναι οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τον καρκίνο, ειδικά στα πρώτα στάδια του.

Εκτός από τον γενικό πόνο στην περιοχή του στομάχου, άλλα συναφή συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, απώλεια της όρεξης, και αυξημένα αέρια, σύμφωνα με τη MedlinePlus .

littlethings.com

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι γυναίκες με ισχυρό κληρονομικό ιστορικό (μία ή δύο συγγενείς πρώτου βαθμού που νόσησαν) πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ελέγχονται τακτικά από τον γυναικολόγο τους. Όσον αφορά στον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό μέσα στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου που ακολουθεί κάθε γυναίκα, μπορεί να βοηθήσει.

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την υγεία πατήστε εδώ

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close