8 αποτελεσματικές θεραπείες για τη ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια κατάσταση του δέρματος η οποία διαταράσσει τον κύκλο ανάπτυξης-αντικατάστασης των κυττάρων του δέρματος. Στη κανονική λειτουργία τυ δέρματος, τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται στα εσωτερικά στρώματα και μεταναστεύουν στο εξωτερικό στρώμα  περίπου σε ένα μήνα, όταν τα ξεφλουδίζουμε.

Με την ψωρίαση, ωστόσο, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται τόσο πολύ που διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Τα κύτταρα δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος πίσω από το παχύ, φολιδωτό δέρμα που προκαλείται από την ψωρίαση, το οποίο τις περισσότερες φορές βλέπουμε στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τις αρθρώσεις και τα γόνατα.

Δείτε ακόμη: 10 σημάδια οτι είστε υπερβολικά αγχωμένοι και δεν το έχετε συνειδητοποιήσει

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και απογοητευτική, υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας ρουτίνα που μπορεί να βελτιώσουν τη θεραπεία στις πληγείσες περιοχές και να ηρεμήσουν τα ξεσπάσματα. Καμία από αυτές τις συμβουλές δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή ή σημαντικά έξοδα.

1) Κρατήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Το WebMD συμβουλεύει οτι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον έλεγχο της ψωρίασης και τη μείωση του κνησμού,της ευαισθησίας και της κλιμάκωσης. Θυμηθείτε ότι υπάρχει μια σειρά από ενυδατικές κρέμες που είναι κατάλληλες για διαφορετικά επίπεδα ξηρότητας του δέρματος. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις αρωματισμένες ενυδατικές κρέμες, ή ιδανικά να βρειτε ένα φθηνό φυσικό προϊόν. Οι χημικές ουσίες σε ορισμένα προϊόντα δέρματος μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.

2) Ελαττώστε το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Πρόληψη σημαίνει περικοπή των πρωτεϊνών που προέρχονται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν συνδεθεί με τις εξάρσεις της ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι μια κατάσταση του δέρματος η οποία διαταράσσει τον κύκλο ανάπτυξης-αντικατάστασης των κυττάρων του δέρματος.

3) Αυξήστε τα ιχθυέλαια. Αν επιλέξετε να ελαττώσετε το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τότε το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων . Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, επειδή έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν στο δέρμα σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί και  ρέγκα. Αν δεν είστε σε θέση να βάλετε αρκετά ψάρια στη διατροφή σας,  βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει αρκετή πρωτεΐνη από άλλες πηγές ή πάρτε συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Δείτε ακόμη: Μπορεί να έχετε ακούσει για την ψωρίαση αλλά ξέρετε τι είναι;

4) Αποφύγετε το αλκοόλ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των εξάρσεων της ψωρίασης . Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα , ίσως ήρθε η ώρα να τα εγκαταλείψετε.

5) Μουλιάστε σε ένα ζεστό λουτρό. Αυτή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το πόνο, και τη φλεγμονή του δέρματος. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε έλαια, αλεύρι βρώμης ή άλατα Epsom στο νερό του μπάνιου σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει τη θερμοκρασία ήπια και μη χρησιμοποιείτε βαριά αρωματικά σαπούνια. Στεγνώστε και στη συνέχεια ενυδατώστε το δερμα σας αμέσως. Δεν έχετε χρόνο για μπάνιο; Μπορείτε να μουλιάσετε μια πετσέτα σε ζεστό νερό και να το χρησιμοποιήσετε σαν κομπρέσα για τις πληγείσες περιοχές .

6) Προσέξτε τα ρούχα σας. Προσέξτε γιατί κάποια υφάσματα και πλεκτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας άσχημα. Αποφύγετε κυρίως τα μάλλινα. Το υγρό ρούχων αλλά και το μαλακτικό μπορούν επίσης να ερεθίσουν το δέρμα σας – προσπαθήστε να πειραματιστείτε με φυσικές συνταγές για υγρό πλυντηρίου , ή τουλάχιστον να επιλέγετε προϊόντα με ελάχιστο άρωμα.

Δείτε ακόμη: Παιδί και δερματίτιδα από την πάνα

7) Δοκιμάστε aloe vera. Μια σουηδική μελέτη έδειξε οτι το 83% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν την κρέμα αλόης παρουσίασαν σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Μπορείτε να αγοράσετε κρέμες και τζελ που περιέχουν aloe vera στο φαρμακείο, αλλά αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα, θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε τη δική σας αλόη στο κήπο σας..

8) Μειώστε το στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες κάνει χειρότερα τη ψωρίαση, και ίσως τα συμπτώματα σας χαλαρώσουν μόνο με τη μείωση του άγχους σας, σύμφωνα με το WebMD . Είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά προσπαθήστε να λαμβάνετε μέτρα για τη μείωσητων ανησυχιών σας. Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι πολύ αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του στρες, και είναι πάντα καλό να έχετε γύρω σας ανθρώπους που σας στηρίζουν.

Η ερυθρότητα, ο κνησμός και η κλιμάκωση που προκαλούνται από τη ψωρίαση μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, αλλά υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα. Δοκιμάστε κάποιες από αυτές τις θεραπείες και δείτε ποια ταιριάζει καλύτερα στη δική σας περίπτωση!

Πηγή: remedydaily.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close