Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό

Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό. Δείτε ποιες είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό.

Ο κορονοϊός έχει μπει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ, που τα τεστ έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς. Σίγουρα θέλουμε να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας από τον κορονοϊό και υπάρχουν μερικές βιταμίνες που θα μας βοηθήσουν σε αυτό.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι βιταμίνες είναι σε θέση να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού όχι μόνο απέναντι στον κορονοϊό αλλά και σε κάθε παθογόνο μικρόβιο. Επίσης οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να μπορεί το σώμα μας να λειτουργεί καλύτερα μέσα στη μέρα. Διαβάστε παρακάτω ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε ενάντια στον κορονοϊό:

Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό

photo cover via: menshealth.com

Ποιες είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν τον οργανισμό μας απέναντι στον κορονοϊό; 

 Ολοένα και περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσουμε κορονοϊό ενώ ακόμη κι αν νοσήσουμε μειώνει τις πιθανότητες να περάσουμε τον κορονοϊό βαριά.

Συγκεκριμένα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή που βασίζεται στις φυτικές ίνες ήταν κατά 10% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι νόσησαν από κορονοϊό σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες.

Οι ίδιες μελέτες και με ποσοστό του 40% δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρέφονται υγιεινά ακόμη κι αν νοσήσουν δεν θα περάσουν τον κορονοϊό τόσο βαριά. Επίσης μία υγιεινή διατροφή θα βοηθήσει και στην γρήγορη αλλά και ομαλή ανάρρωση σε περίπτωση που νοσήσουμε.

Δείτε ακόμα Βιταμίνη Ε: Σε ποιες τροφές υπάρχει και ποια είναι τα οφέλη για την υγεία

Οπότε περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα αναψυκτικά και στοχεύουμε σε μία διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, όσπρια και προϊόντα ζύμωσης.

Επίσης καλό θα ήταν κάποιος να λαμβάνει συμπληρωματικά βιταμίνη C και D καθώς και ψευδάργυρο έτσι ώστε να διασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη των συγκεκριμένων συστατικών στον οργανισμό. Έτσι το ανοσοποιητικό μας θα είναι πιο ισχυρό και μας προφυλάξει γενικότερα από ιογενείς λοιμώξεις.

Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό

photo cover via: helpguide.org

Ποια είναι συγκεκριμένα τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν κάποιον από τον κορονοϊό;

Στο περιοδικό «Frontiers in Physiology» δημοσιεύθηκαν ποια θρεπτικά συστατικά προστατεύουν κάποιον από τον κορονοϊό και αξίζει να τα λαμβάνουμε και μέσω συμπληρωματικών βιταμινών. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το σώμα μας μπορεί να προστατευθεί από ιογενείς λοιμώξεις αν λαμβάνει:

EPA και DHA (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), βιταμίνες B6 και B12 οι οποίες συσχετίζονται με την καλή λειτουργία των λευκοκυττάρων και την παραγωγή αντισωμάτων και  βιταμίνης  που δρα προστατευτικά στον βλεννογόνο των οργάνων και ενισχύει την παραγωγή και λειτουργία των λευκοκυττάρων.

Επίσης  οι βιταμίνες C και Ε οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση) η βιταμίνη D που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ η επάρκειά της μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές και την πιθανότητα θανάτου από Covid-19.

Δείτε ακόμα Βιταμίνη C και κρυολόγημα : Πως επιδρά στο ανοσοποιητικό & κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση

Το φυλλικό οξύ ενισχύει τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενδυναμώνοντας την παραγωγή λευκοκυττάρων, ο ψευδάργυρος διότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου μπορούν να απειλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα).

Ο σίδηρος διότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου περιορίζουν τη φυσική ανοσία) το σελήνιο που είναι αντιοξειδωτικό συστατικό, το μαγνήσιο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει την φλεγμονή,
ο χαλκός που σε περίπτωση έλλειψης, τα συμπτώματα είναι αναιμία και αδύναμο ανοσοποιητικό.

Τι ακριβώς ισχύει με τα ω-3 λιπαρά οξέα;

Η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα -3 λοιπόν βοηθάει τον μεταβολισμό στην μείωση των φλεγμονωδών παραγόντων. Ένας πιθανός μηχανισμός με τον  οποίο μπορούν να ωφελήσουν ορισμένους ασθενείς με συννοσηρότητες, οι οποίοι διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν θρομβώσεις.

Έτσι αν ακολουθήσουμε μία διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια μπορεί να μην προκληθεί κάποια βλάβη στον οργανισμό ενώ αν λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα  είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις αν δεν γίνεται με ιατρική παρακολούθηση.

Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό

photo cover via: consumerlab.com

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι μπορεί να υπάρχει κάποια θεωρία που υποστηρίζει την ενισχυτική και θετική επίδραση τους στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στον κορονοϊό όμως από τις υπάρχουσες μελέτες δεν έχει βγει ένα τελικό και σίγουρα συμπέρασμα.

Πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος πριν ξεκινήσουμε να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμινών;

Για μερικές βιταμίνες όπως είναι οι D, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος θα ήταν καλό προτού ξεκινήσουμε να παίρνουμε συμπληρώματά τους, να κάνουμε πρώτα μερικές εξετάσεις αίματος.

Έτσι θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για τα επίπεδά τους στον οργανισμό μας και θα ξέρουμε με σιγουριά αν είναι πραγματική ανάγκη να τις πάρουμε. Όσων αφορά τα ωμέγα -3 λιπαρά δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος αιματολογικός έλεγχος πριν ξεκινήσουμε την λήψη συμπληρωμάτων.

Πως πρέπει να λάβουμε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα;

Όσων αφορά τις λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η D τις λαμβάνουμε μαζί με το φαγητό για να απορροφηθούν από τον οργανισμό πιο εύκολα. Τα ιχθυέλαια φροντίζουμε να τα παίρνουμε μαζί με το πρωινό ή το μεσημεριανό μας γεύμα.

Όσων αφορά τις πολυβιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά ο τρόπος που τα παίρνουμε εξαρτάται από τα σκευάσματα. Κάθε σκεύασμα έχει οδηγίες λήψης στην συσκευασία.

Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό

photo cover via: medicalnewstoday.com

Μπορούν να πάρουν και τα παιδιά βιταμίνες και συμπληρώματα;

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για ενήλικες και φυσικά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Μπορεί δηλαδή να έχουν συστατικά σε ποσότητες που δεν είναι κατάλληλες για τον παιδικό οργανισμό. Καλό θα είναι πάντα να ρωτήσουμε έναν ειδικό πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε τέτοιο σκεύασμα.

Είναι σημαντικό να παίρνουμε βιταμίνες και συμπληρώματα πριν κολλήσουμε κορονοϊό ή και μετά;

Υπάρχουν θρεπτικές ουσίες που λειτουργούν ενισχυτικά τόσο στο επίπεδο της πρόσληψης όσο και στο επίπεδο της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Αυτές οι ουσίες είναι ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D, τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και τα προβιοτικά. Αυτά τα παίρνουμε και πριν και μετά.

Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν βιταμίνες και συμπληρώματα;

Άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και άνθρωποι που δεν τρέφονται σωστά τότε χρειάζεται να ξεκινήσουν να παίρνουν βιταμίνες και συμπληρώματα βιταμινών για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους. Βέβαια και όσοι δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες ατόμων μπορεί να τα χρειάζονται.

Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό

photo cover via: goodnet.org

Τις παραπάνω συμβουλές τις αντλήσαμε από τον Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο SRD. MΜedSci. PhD, είναι κλινικός διαιτολόγος, βιολόγος, προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», Μέλος ΔΣ Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Board Member of DNSG & Lead of EFAD European Specialist for Diabetes.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close